Hoe zorgt u ervoor dat de baby of peuter niet uit de wieg klimt ?

Veel ouders willen hun kind zo lang mogelijk in een wiegje houden, maar wat gebeurt er als het kind ontsnapt en eruit probeert te klimmen?  Uit de wieg klimmen is een veiligheidsprobleem omdat uw kind zich kan bezeren.

Misschien denk je dat het tijd is om je kind naar een gewoon bed of een peuterbed te verplaatsen, maar veel kinderen zijn er pas klaar voor als ze 2,5 of 3 jaar oud zijn en het is mogelijk dat je kind al veel eerder probeert eruit te klimmen.  Gelukkig hebben we een lijst met ideeën die je als eerste kunt proberen om wiegklimmen te voorkomen.

Crib op laagste stand zetten

 

Het eerste wat u moet doen als uw kind uit de wieg begint te klimmen, is ervoor zorgen dat de wieg op de laagste stand staat.  De meeste wiegjes hebben meerdere hoogte-instellingen, zodat u uw baby hoger kunt leggen als hij nog een baby is.  Zodra uw baby tekenen begint te vertonen dat hij zich kan optrekken om te gaan staan, moet het wiegje lager worden gezet. Soms beseffen ouders dat de matras nog lager kan worden gelegd dan ze dachten.

Als uw kind op de laagste stand klimt, is het mogelijk dat u het platform waarop de matras ligt verwijdert en de matras direct op de grond legt om hem nog lager te maken.  Dit hangt af van hoe het wiegje is ontworpen, maar met sommige van onze favoriete wiegjes moet dit kunnen.

Als dit niet mogelijk is met uw wieg en u bent een knutselaar, dan kunt u zelf een platform maken waarop u de matras lager kunt leggen, maar niet helemaal op de grond. Op de laagste stand moet het moeilijker zijn voor uw kind om eruit te komen.

Pros

  • Een eenvoudige en gratis oplossing

Cons

  • Sommige peuters kunnen er nog uitklimmen op de laagste stand
  • Bij sommige wiegjes is het niet mogelijk om de matras direct op de grond te leggen

 

Gebruik een slaapzak

Een van de eerste dingen die u kunt proberen als uw kind uit de wieg probeert te klimmen, is een slaapzak.  Een slaapzak is een draagbare deken die veel ouders voor hun baby’s gebruiken. Ze zijn populair omdat losse dekens niet veilig zijn voor baby’s.

Slaapzakken kunnen ook geweldig zijn voor peuters.  Veel peuters houden toch al niet van een deken, dus een slaapzakje kan ze warm en knus houden.  De HALO Sleep Sack 100% katoenen draagbare deken wordt geleverd in extra-large maat die peuters tot 40in en 36 pond kan passen De slaapzak kan een kind ervan weerhouden wiegje klimmen omdat het maakt het moeilijk voor hen om hun been over de zijkant te krijgen. Bekijk hier meer van onze favoriete slaapzakken.

Als je peuter echt volhardend is, komt hij er misschien achter hoe hij de slaapzak zelf af kan doen.  Een manier om dit te voorkomen is om de slaapzak achterstevoren of binnenstebuiten aan te doen, zodat ze niet bij de rits kunnen.

Pros

  • Veilige, gemakkelijke, en comfortabele optie
  • Veel peuters houden van slaapzakken

Cons

  • Grote maten zijn moeilijker te vinden
  • Sommige peuters hebben uitgevonden hoe ze eruit kunnen klimmen in de slaapzak.

Draai de wieg om

Veel wiegen hebben één kant die hoger is dan de andere.  Om het klimmen in een wiegje tegen te gaan, kunt u het wiegje misschien omdraaien, zodat de onderkant tegen de muur staat.  Hoewel de zijkanten nog steeds beschikbaar zouden zijn, geeft het uw kind een plek minder om te proberen.  U kunt ook één kant tegen een andere muur zetten, zodat er maar één kant overblijft om te klimmen.

Veel ouders hebben hier succes mee gehad. Meestal is deze hogere kant hoog genoeg dat veel peuters er niet uit kunnen.  Sommige wiegjes, zoals het wiegje op de foto en het DaVinci Charlie 4-in-1 Cabrioletbedje, hebben geen lattenbodem aan de hogere kant, waardoor het voor de peuter nog moeilijker wordt om eruit te komen.

Pros

  • Een eenvoudige en gratis oplossing

 

Cons

  • Ziet er niet erg esthetisch uit in de kamer
  • Het laat nog steeds andere kanten toe waar het kind uit kan komen
  • Niet alle wiegjes hebben een hogere zijkant

Gebruik een monitor

Een andere oplossing die kan werken is het gebruik van een videomonitor.  Met een videomonitor kunt u uw kind in de gaten houden, zodat u hem op heterdaad kunt betrappen voordat hij het doet.  U kunt ze misschien ook horen klimmen door alleen de audio te horen.

Als u uw kind kunt opvangen voordat het kan ontsnappen, kunt u misschien voorkomen dat het gewond raakt.  De ouder kan naar de kamer van het kind gaan, het ervan weerhouden naar buiten te klimmen, en het eraan herinneren dat naar buiten klimmen niet veilig is.

Als uw monitor een tweewegsgespreksoptie heeft, zoals de Infant Optics DXR-8 Video Baby Monitor, kunt u door de monitor praten en uw kind eraan herinneren dat het moet gaan liggen, zonder dat u naar binnen hoeft.  Veel van onze favoriete monitors hebben ook deze mogelijkheid.

Deze oplossing is soms moeilijk, omdat wiegklimmers soms nog te jong zijn om te begrijpen waarom ze in hun wiegje moeten blijven, maar het is het proberen waard.

Pros

  • Gratis en gemakkelijke optie als u al een monitor heeft
  • Geeft u de kans om het gedrag met uw kind te bespreken

Cons

  • Het kan moeilijk zijn om het op de monitor te zien voordat het gebeurt
  • Het kind zal misschien niet luisteren en doorgaan met klimmen

Gebruik een OK-to-Wake klok

Als het om het gedrag van peuters gaat, is het soms doeltreffender hen te laten weten wat ze wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen doen.  Een “OK-to-Wake” of “Time-to-Rise” klok kan hen laten weten wanneer het goed is om uit de wieg te klimmen.

Veel ouders gebruiken “OK-to-Wake” klokken wanneer hun kinderen naar een peuterbed verhuizen.  Het helpt om hen te laten weten wanneer het goed is om uit bed te komen. Het werkt zo dat de klok ’s nachts een bepaalde kleur heeft, bijvoorbeeld rood.  Dit laat hen weten dat het betekent dat ze in bed moeten blijven.  Dan zal het ’s morgens een andere kleur krijgen, zoals groen, op het tijdstip dat u voor hen aanvaardbaar acht om uit bed te komen.

Veel ouders hebben succes met de overgang naar een peuter- of echt bed met deze klokken.  Je kunt hetzelfde proberen als je kind nog in een wiegje ligt.  Leer ze dat ze alleen uit het bedje mogen klimmen als het groen wordt, en erin moeten blijven als het rood is.  Op het moment dat het groen wordt, kunt u naar de kamer van uw kind gaan en het onder toezicht uit de wieg laten klimmen.

De Hatch Baby Rest Sound Machine, Night Light and Time-to-Rise is hiervoor een goede keuze omdat je hem vanaf je telefoon kunt bedienen, wat betekent dat je kunt kiezen wanneer hij op groen moet springen, zodat je beschikbaar bent om toezicht te houden wanneer dat gebeurt.

Net als bij de monitoroplossing kan dit idee moeilijk te begrijpen zijn voor jongere peuters en werkt het misschien beter voor oudere wiegklimmers.

Pros

  • Geeft uw kind een veilige optie om in de wieg te klimmen
  • Helpt hen te begrijpen wanneer het goed is om uit bed te gaan, voor de overgang naar een echt bed
  • Sommige OK-to-Wake klokken zijn ook geluidsmachines, wat nuttig kan zijn als u denkt dat het wiegenklimmen te wijten is aan het wakker worden door geluiden van buitenaf

 

Cons

  • Kan een duur gadget zijn om te kopen als u er nog geen hebt of niet van plan bent er later een te gebruiken
  • Kan moeilijk zijn voor jongere peuters om te begrijpen

Naai een strook stof tussen de pyjamabroekjes

Een creatieve optie is om een strook stof tussen de pijpen van de pyjamabroek van je kind te naaien.  Net als bij een slaapzak kunnen ze hierdoor hun been niet meer over de zijkant van het bedje krijgen, waardoor het moeilijker voor ze wordt om eruit te klimmen. Als de stof de juiste maat heeft, moet uw kind nog steeds vrij rond kunnen lopen in zijn pyjama, maar niet kunnen klimmen.

Dit zou effectiever kunnen zijn dan een slaapzak, omdat het echt voorkomt dat er iets tussen de benen kan komen, terwijl een slaapzak de mogelijkheid heeft om zich op te hopen tussen de benen.  Dit betekent dat u zelf een stuk stof op de juiste maat moet knippen en naaien, wat misschien niet voor alle ouders ideaal is.

Het voordeel hiervan is dat het waarschijnlijk goedkoper is dan een slaapzak te kopen. Neem een pyjama, knip een strook oude, overgebleven stof, pak naald en draad en je bent klaar om te gaan.

Pros

  • Veilige en goedkope optie

Cons

  • Je moet kunnen naaien
  • Misschien moet u dit voor veel pyjama’s doen, afhankelijk van hoe vaak u de was doet
  • Het kind kan nog steeds klimmen ondanks de stof

Andere overwegingen

Voorwerpen binnen en buiten de wieg

Een ander ding om in gedachten te houden bij het proberen om het klimmen in een wiegje te stoppen is te denken aan wat er in en rond het wiegje is.  Haal kussens of grote knuffeldieren uit de wieg waar ze op kunnen gaan staan om ze te helpen bij het klimmen.  U kunt er ook voor zorgen dat er geen ander meubilair binnen handbereik van het wiegje staat, dat mogelijk kan worden gebruikt als hulp bij het klimmen.

 

U kunt ook overwegen om ervoor te zorgen dat er niets te verleidelijk in het zicht van het wiegje is.  Dit kan betekenen dat boeken en speelgoed uit de kamer moeten worden verwijderd of in een kast moeten worden verstopt. Als uw kind iets ziet dat het buiten de wieg wil hebben, kan het sneller geneigd zijn om eruit te klimmen om het te pakken.

Baby-beveiliging

Als uw kind uit zijn wieg klimt, is het belangrijk dat zijn kamer volledig babyproof is.  U weet misschien niet meteen of ze eruit geklommen zijn, en u wilt er zeker van zijn dat ze op geen enkele andere manier gewond kunnen raken in de kamer.

Dit betekent dat stopcontacten moeten worden afgedekt, alle verstikkings- en wurggevaren uit de weg moeten worden geruimd en meubels aan de muur moeten worden verankerd.  Zorg ervoor dat alles wat u niet wilt dat uw kind aanraakt, uit de kamer is.

Speelgoed in de wieg

Zoals we hierboven al zeiden, kan het hebben van groot speelgoed in de wieg het klimmen van uw kind stimuleren, dus het is meestal geen goed idee.  Maar soms kan speelgoed in de wieg een oplossing zijn. Dit hangt af van het kind en de situatie.  De AAP raadt aan niets in de wieg te leggen voor de leeftijd van 1 jaar, dus leg er geen speelgoed in als het kind jonger is dan 12 maanden.

 

Als uw kind er alleen uitklimt als het wakker wordt, kunt u overwegen om wat zacht speelgoed of boekjes in zijn wiegje te leggen.  Dit kan hen helpen zich te vermaken voordat het tijd voor hen is om op te staan, wat hen er misschien van kan weerhouden om te ontsnappen.

Als uw kind eruit klimt voordat het gaat slapen of midden in de nacht, is het speelgoed misschien niet zo’n goed idee.  Het speelgoed zou hen kunnen afleiden van het slapen in plaats van hen af te leiden van het eruit klimmen.

Gedrag

Als geen van de trucs om het klimmen af te schrikken werkt, kunt u proberen te werken aan het stellen van grenzen om hun gedrag te verbeteren.  Dit kan effectiever zijn bij oudere peuters. Als uw peuter plotseling aan uw zijde verschijnt, of als u ziet dat hij aan de monitor begint te klimmen, kunt u het beste kalm blijven en niet al te heftig reageren.

Grenzen instellen

Breng ze rustig terug naar hun kamer of ga de kamer in en laat ze niet meer klimmen.  Stel een grens door iets te zeggen in de trant van: “Ik zie dat je uit de wieg wilt klimmen, uit de wieg klimmen is niet veilig, als je iets nodig hebt kun je mijn naam roepen.”

Als ze blijven klimmen wanneer het tijd is om naar bed te gaan, wees dan streng en consequent met de grens.  Sta niet toe dat ze in je bed komen of spelen, of doen wat ze het liefst doen.

 

Als ze eruit klimmen als ze wakker worden, leg ze dan terug in de wieg en herinner ze eraan dat ze moeten roepen om eruit gehaald te worden.  Wees ook hier consequent in door ze terug in de wieg te leggen tot ze het goed doen.

Positieve versterking

Positieve aanmoediging om in de wieg te blijven is ook belangrijk.  Als ze een nacht of een dutje doen zonder eruit te klimmen, laat hen dan weten hoe trots u op hen bent.  Misschien mogen ze die ochtend zelfs hun favoriete ontbijt kiezen of een middagsnack na hun dutje.

Slaapproblemen

Als uw kind uit de wieg klimt als het ’s morgens wakker wordt of na een dutje, ligt dat waarschijnlijk niet aan zijn slaap.  Maar als je wilt dat ze langer slapen, kijk dan eens hoe je je baby tot 7 uur ’s ochtends in slaap krijgt.  Als ze uit het bedje klimmen als je ze neerlegt voor de nacht of als ze er midden in de nacht uit klimmen, moet je er rekening mee houden dat het ook een slaapprobleem kan zijn.  Kijk eens hoe je je baby in een wiegje laat slapen.

FAQs over wiegenklimmen

Wat als mijn kind uit de wieg blijft klimmen nadat ik deze ideeën heb geprobeerd?

Als u alle oplossingen op de lijst hebt geprobeerd en uw kind nog steeds niet van het klimmen kunt weerhouden, is het veiliger om het naar een peuterbed of normaal bed te verplaatsen.  Het risico dat ze gewond raken terwijl ze in het ledikant klimmen, is groter dan wanneer ze uit een bed vallen. Als je uiteindelijk op een bed overschakelt, bekijk dan de beste rails voor peuterbedden om te voorkomen dat ze eruit vallen.

 

Op welke leeftijd proberen peuters uit hun wieg te klimmen?

Peuters kunnen proberen uit hun wieg te klimmen zodra ze kunnen lopen.  Sommigen klimmen er al met 12-15 maanden uit, maar de meeste ouders zien hun peuters beginnen met klimmen tussen 18-24 maanden. Rond deze leeftijd zijn ze beter gecoördineerd en hebben ze meer spierkracht om ze uit de wieg te krijgen.  Ze hebben ook de neiging om hun grenzen te verleggen op deze leeftijd.

Is het mogelijk dat mijn kind nooit uit de wieg zal klimmen?

Ja! Veel kinderen proberen nooit uit hun wieg te klimmen, zelfs niet als ze de peuterleeftijd naderen.  Sommige kinderen beseffen niet dat het een optie is en sommigen hebben geen interesse om eruit te stappen.  Andere kinderen zijn te voorzichtig om het risico te nemen.

Als mijn kind één keer uit de wieg klimt, zal het dat dan waarschijnlijk weer doen?

Niet noodzakelijk!  Soms probeert een peuter het één keer om te zien of hij het kan, maar doet het nooit meer.  Misschien zijn ze er de eerste keer van geschrokken, of hebben ze snel geleerd dat ze het niet mochten doen.  In dat geval hoeft u misschien geen van de tips te gebruiken!  Het is wel een goed idee om ze na hun eerste poging nog even in de gaten te houden.

Wanneer moet ik overstappen op een peuterbed?

Het is gebruikelijk om uw kind tussen de leeftijd van 2-2,5 jaar naar een peuter- of normaal bed te laten overschakelen. Sommige ouders hebben succes met eerder overschakelen rond 18 maanden.  Slaapdeskundigen stellen de laatste tijd voor om je kind zo lang mogelijk in zijn wiegje te laten slapen, zelfs tot de leeftijd van 3 jaar, omdat uit onderzoek is gebleken dat peuters beter en langer slapen in een wiegje dan in een bed.

 

Je kind de vrije hand geven in zijn kamer is een grote overgang en verantwoordelijkheid.  Het kan leiden tot gedragsproblemen bij het slapengaan die er misschien niet waren toen hij in het wiegje lag.  Het is voor kinderen gemakkelijker om de grenzen van het in bed blijven te begrijpen als ze dichter bij de leeftijd van 3 jaar zijn.  Daarom raden wij aan om oplossingen te proberen om het klimmen in een bedje te stoppen, voordat je ze naar een bedje overzet.

Zijn wiegdekens veilig in het gebruik?

Je moet niet een wieg tent gebruiken. Als u op zoek bent gegaan naar wiegklimmen, bent u misschien foto’s tegengekomen van tentjes die de hele wieg bedekken en waar het kind niet uit kan. Dit staat niet op onze lijst van oplossingen omdat wiegdekens niet veilig zijn.  Vele zijn teruggeroepen omdat ze kunnen leiden tot wurging en beknelling.  Gebruik geen wiegententen om het klimmen in wiegen tegen te gaan.

Wrap Up

Veel ouders vrezen de dag dat hun kind uit de wieg leert klimmen.  Gelukkig zijn er een heleboel trucjes die je kunt uitproberen voordat je afscheid moet nemen van het wiegje.

  1. Zorg ervoor dat de wieg op de laagste stand staat, of leg de matras op de grond als dat mogelijk is.
  2. Gebruik een slaapzakje zodat het moeilijker voor ze is om hun been erover te krijgen.
  3. Draai de wieg om, zodat de korte kant tegen de muur staat.
  4. Gebruik een monitor om ze op heterdaad te betrappen of om ze eraan te herinneren weer naar beneden te gaan.
  5. Gebruik een OK-to-Wake klok om ze te leren wanneer ze eruit mogen en wanneer ze binnen moeten blijven.
  6. Naai een strook stof tussen de pijpen van hun pyjamabroek, zodat ze hun been er niet overheen kunnen krijgen.

 

Hopelijk helpen een of meer van deze, zodat u uw kind langer in de wieg kunt houden.  Als u ze niet veilig in het ledikant kunt houden, is het tijd om ze naar een peuterbed over te brengen.  Bekijk hier onze favoriete bedden voor peuters.

 

 

 

Plaats een reactie