Het verwelkomen van een piepklein nieuw gezinslid kan een leerzame ervaring zijn!
In de eerste paar weken na het krijgen van een pasgeborene, vraag je je misschien af:
- Waarom blijft mijn baby zuigen in haar slaap?
- Moet ik hem telkens andere kleren aandoen als hij spuugt?
- Wat zijn die grappige geluidjes en halve lachjes die ze maakt als ze slaapt?
- Is dit allemaal normaal?
Er zijn ook praktische vragen die betrekking hebben op de dagelijkse verzorging van de baby. Omdat pasgeborenen een groot deel van de dag slapen, is een van die belangrijke vragen:
Wat is de beste kamertemperatuur voor mijn baby?
Als je advies vraagt, krijg je misschien het ene antwoord van oudtante Ethel en een ander antwoord van een leeftijdgenoot. Onderzoekers hebben ook antwoorden. Zij suggereren dat een goede kamertemperatuur bijdraagt aan de slaapkwaliteit van een baby… en uiteindelijk haar veiligheid.
De SIDS/Slaapverbinding
SIDS zit altijd in het achterhoofd van elke ouder. Het is zo’n mysterieuze en enge ziekte. Hoewel we de precieze oorzaken van SIDS niet kennen, zijn er enkele verbanden gevonden tussen milieufactoren en de ziekte. Het huidige onderzoek toont een oorzakelijk verband aan tussen het onvermogen van een kind om elementaire lichaamsfuncties, zoals temperatuurregeling en cardiovasculaire activiteiten, uit te voeren en de incidentie van SIDS.
Slaap en temperatuur zijn 2 van die factoren. Oververhitting, vooral tijdens het slapen, blijkt een grote risicofactor te zijn voor SIDS. Ook de slaaphouding en het bed van een zuigeling kunnen een risico vormen.
Om veilig te slapen, moet u er altijd voor zorgen dat de kamer van de baby niet te warm is. Ze moeten comfortabel zijn zonder heet te zijn. Zorg er ook voor dat baby’s altijd op hun rug slapen en dat ze een stevige matras hebben zonder extra beddengoed, vulling, kussens of dekens.
Factoren voor het slaappatroon van zuigelingen
Slaapbehoeften van zuigelingen
Een baby die een week oud is, slaapt het grootste deel van de dag; vaak 16-18 uur.
De slaaproutine van een pasgeborene kan allesbehalve routine zijn. Baby’s vallen sporadisch in slaap tussen het verschonen van de luier en het voeden door. Ze kunnen zelfs hun maaltijden onderbreken om nog snel een paar dutjes te doen.
Veel ouders volgen het onregelmatige patroon van hun baby in de hoop af en toe een dutje te kunnen doen terwijl hun baby slaperig is. Ze wachten op de dag dat hun baby de hele nacht door slaapt.
Circadiaan ritme
De menselijke slaap/waakcyclus wordt geregeld door circadiane ritmen, die fungeren als de inwendige klok van het lichaam. Deze bioklok wordt beïnvloed door de hoeveelheid daglicht en de aanvoer van het hormoon melatonine door het lichaam. Het slaappatroon van een baby is onregelmatig, deels omdat zijn melatonineproductiesysteem nog niet volgroeid is. Als een zuigeling drie tot vier maanden oud is, begint hij zelf melatonine aan te maken.
Lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur is een andere factor in een gezonde slaaproutine. Het systeem van een baby is nog niet bedreven in het handhaven van een ideale lichaamstemperatuur.
Als het in een kamer te warm is, of als een baby te veel gewikkeld is, kan dit een probleem vormen voor de lichaamstemperatuur van de baby. Het lichaam van een zuigeling zal hard werken om de lichaamstemperatuur te regelen, wat kan leiden tot een oppervlakkige slaap.
Bij premature baby’s kan het langer duren dan bij voldragen baby’s om hun lichaamstemperatuur te reguleren.
Deskundigen adviseren de kamertemperatuur van de baby op een niveau te houden dat aangenaam aanvoelt voor een licht geklede volwassene, met name tussen 6872F (2022,2C).
Een zuigeling die het te warm heeft, krijgt geen goede slaap en loopt een groter risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), zoals we hierboven besproken hebben.
Maar hoe weet je of je baby warm is? Tekenen dat een baby het te warm heeft zijn: zweten, vochtig haar, blozende wangen en onrustig slapen.
Een te koude kamer heeft ook zijn gevaren.
Als de neus koude, droge lucht inademt, moeten de slijmvliezen harder werken om slijm te produceren. Dit kan de luchtwegen overbelasten, waardoor de baby moeilijk kan ademen. Deze verstopping van de sinus kan ook hoofdpijn, keelpijn, hoesten of een oorontsteking veroorzaken.
Als u vreest dat de kamer te koel is voor uw baby, controleer dan de warmte van zijn romp of nek – niet van zijn handjes en voetjes.
Veilig slapen voor baby’s
Voor een veilige slaapomgeving raden het National Institute of Health en de American Academy of Pediatrics aan een zuigeling op zijn rug te laten slapen. Andere slaapveiligheidsmaatregelen zijn:
- Gebruik een stevig, voor de veiligheid goedgekeurd wiegmatras met hoeslakens.
- Maak de wieg en de slaapruimte vrij van kussens en knuffels.
- Houd het wiegje van uw baby dicht bij u, vooral baby’s van 0-6 maanden. De AAP raadt elke vorm van co-sleeping af.
- Vermijd dekenbedekking en pluizig beddengoed, omdat dit tijdens de slaap oververhitting kan veroorzaken.
- Zieke baby’s hebben vaak koorts, wat extra oververhitting kan veroorzaken.
Hoe krijg ik meer slaap
De juiste kamertemperatuur kan baby’s helpen om veilig en goed te slapen. Baby’s hebben slaap nodig om zich te ontwikkelen, te groeien en gelukkig te blijven. Nieuwe ouders hebben ook slaap nodig (meestal gewoon om gelukkig te blijven). Ouders zijn altijd op zoek naar manieren om hun kleintje te laten wennen zonder al te veel gedoe en drama.
Hier zijn wat slaaptips voor baby’s:
- Voeg een bad toe aan de bedtijdroutine van uw baby, dat kan een kalmerende invloed hebben.
- Aangezien licht ons circadiane (slaap)ritme regelt, moet u het licht ’s avonds dimmen en het overdag tijdens de dutjes licht houden.
- Breng haar naar bed met een volle maag. Door ’s avonds een paar extra voedingen te geven, kan uw baby langer doorslapen.
- Geef je baby een zachte massage voor het slapengaan. Onderzoekers zeggen dat baby’s die zachtjes werden gemasseerd voor het slapengaan, sneller in slaap vielen en vaster sliepen.
- Moedig waakzaamheid overdag aan. Door overdag actief te zijn en te kalmeren als het donker wordt, kunnen baby’s hun slaapritme opbouwen.
Zuigelingen slaap oplossingen
- Als u tochtige kamers hebt, kijk dan eens naar de beste ruimteverwarmers voor de babykamer, waarvan er veel zijn uitgerust met thermostaat, ventilatoroptie en kinderslot.
- Om de kamertemperatuur in de gaten te houden, kan het handig zijn om een thermostaat in de kamer van uw baby te plaatsen, zoals de LittleHippo Kelvin Color Changing Nursery Night Light, die van kleur verandert als de temperatuur verandert en ook de luchtvochtigheid in de kamer in de gaten houdt.
- De ThermoPro TP50 is een hoogwaardige, universele binnenthermometer voor elke ruimte in huis.
- Een babyfoon wordt door veel ouders als onmisbare apparatuur beschouwd. Ontdek de best beoordeelde monitoren.
- Als je babymassage eens wilt proberen, hier is een favoriet artikel voor ouders: Baby Massage: De kalmerende kracht van aanraking, en met een flesje Calendula Babyolie kun je je eigen baby spa beginnen.