Beste tepelhoedjes voor Borstvoeding

Als je baby moeite heeft om zich vast te klampen, of als je gebarsten en pijnlijke tepels hebt, dan is je waarschijnlijk aangeraden om een tepelbeschermer te proberen. Een tepelhoedje is een dun stukje flexibel silicone dat rechtstreeks op de tepel wordt geplaatst zodat de baby rechtstreeks aan de borst kan voeden.

Moeilijkheden met borstvoeding kunnen overweldigend zijn, maar de keuze van het juiste tepelhoedje hoeft dat niet te zijn.

Na lang online onderzoek en gesprekken met borstvoedende moeders en professionals uit de gezondheidszorg, heb ik de 10 beste tepelbeschermers voor borstvoeding op een rijtje gezet. Mijn beste tepelbeschermer is Medela’s Contact Tepelbeschermer.

De Top 5 Beste Tepelschermen Waarom het het beste is Liefde
Medela Contact Tepelbeschermer Inclusief twee schilden en een koffer. Drie maten om uit te kiezen. Het meest aanbevolen. ♥♥♥♥♥
Lansinoh Contact Tepelbeschermer Inclusief twee schilden en een koffer. Twee maten om uit te kiezen. Geweldig voor platte tepels. ♥♥♥♥♥
Purifyou Premium Tepelschild Inclusief drie schilden en een zacht katoenen herbruikbaar koordzakje. 30 dagen tevredenheidsgarantie. ♥♥♥♥♥
Haakaa Borstvoedings Contact Tepelbeschermer Gemaakt om op meerdere tepelmaten te passen. Unieke vorm en design. ♥♥♥♥♥
Philips AVENT Tepelbeschermer Uitgesneden boven- en onderkant voor meer blootstelling van de huid tijdens de borstvoeding. Goedkope prijs. ♥♥♥♥♥

Top 10 Beste Tepelschermen voor de bescherming van uw huid

1. Medela Contact Tepelbeschermer

 

Er is niet veel onderzoek voor nodig om te zien dat Medela een duidelijke leider is in borstvoedingsbenodigdheden en de beste tepelbeschermer is. Het Medela Contact Tepelbeschermer heeft een uniek uitgesneden gedeelte waardoor er meer huidcontact is tussen moeder en baby.

Dit product wordt geleverd met een handig draagtasje en is verkrijgbaar in drie verschillende maten (16 mm, 20 mm, 24 mm). De grootte van het tepelhoedje is niet zozeer afhankelijk van de grootte van de tepel als wel van de grootte van de mond van de zuigeling. Raadpleeg het gedeelte met veelgestelde vragen hieronder om de juiste maat te bepalen. Alle onderdelen die in contact komen met moedermelk zijn gemaakt zonder BPA en zijn veilig voor moeder en baby. Gebruikers van dit schild melden minder pijn en meer plezier bij het geven van borstvoeding.

 

Probeer ook wat tepelbalsem om pijn te verzachten en borstvoeding gemakkelijker te maken.

2. Lansinoh Contact Tepelbeschermer

Met twee maten om uit te kiezen, twee tepelhoedjes en een handige, hygiënische draagtas zijn inbegrepen in deze Lansinoh contact tepelhoedjesset. Het speciale uitgesneden ontwerp stelt de moeder in staat om het huid-op-huid contact met haar baby te maximaliseren tijdens het voeden. Het schild is gemaakt van 100% siliconen en is BPA/BPS vrij. Het is een favoriet bij moeders met platte tepels.

3. Purifyou Premium Tepelschild

Het Purifyou premium tepelhoedje wordt geleverd in een set van 3. Zoals de meeste schildjes zijn ze gemaakt van siliconen en worden ze zo geproduceerd dat ze geen chemicaliën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor moeder of baby.

Meer bepaald bevatten de schilden geen latex, ftalaten, lood, BPA’s, BPS’s of andere toxines. Ze worden geleverd in een zacht katoenen zakje met een trekkoord. Doorzichtige tepels verliezen komt vaker voor dan sokken verliezen.

Dit zijn tepelhoedjes van 20 mm die zo gevormd zijn dat ze comfortabel en veilig kunnen worden vastgeklikt.

Purifyou biedt een 30 dagen geld terug garantie op dit tepelbeschermer.

4. Haakaa Borstvoeding Contact Tepelschild

 

Het Haakaa tepelhoedje voor borstvoeding heeft de meest unieke vorm van alle tepelhoedjes op onze lijst. Het is gemaakt om op meerdere tepelmaten te passen, dus als u een probleem hebt met de pasvorm, kan dit de oplossing zijn. Verschillende moeders met omgekeerde of platte tepels meldden dat dit schild werkte waar andere niet werkten. Hoewel het voor de meeste moeders en baby’s goed werkt, hebben een paar moeders geklaagd dat er niet genoeg melk uit stroomt, zodat hun baby’s te hard moeten werken om tevreden te zijn.

5. YIYEE tepelhoedje

 

Het YIYEE tepelhoedje is gemaakt van 100% zachte siliconen en is vrij van BPA en andere schadelijke stoffen. De unieke vorm helpt de baby bij het vastklikken en voorkomt bijten en verstikking van de baby tijdens het zogen. Sommige moeders zeggen dat dit tepelhoedje beter aan de borst plakt dan andere tepelhoedjes die ze in het verleden hebben geprobeerd.

6. Philips AVENT Tepelbeschermer

 

Deze tepelbeschermers van Philips AVENT nemen de filosofie van huid-op-huid-borstvoeding heel serieus. In plaats van alleen een uitsparing aan de bovenkant voor huidcontact, hebben deze tepelbeschermers ook een uitsparing aan de onderkant. Wat je overhoudt zijn 2 zijflappen met veel blootgestelde huid. Dit heeft het nadeel dat het minder oppervlak heeft om aan de borst te blijven kleven, dus je moet deze echt op zijn plaats houden totdat de baby is vastgeklikt.

U kunt deze tepelbeschermers in twee maten kopen: klein en standaard. Ze zijn gemaakt van BPA-vrij silicone en kunnen worden gesteriliseerd door ze te koken of te stomen (probeer een flessensterilisator!). Ze hebben ook 3 grotere gaten in de speen, zodat de melk goed kan stromen.

Het beste aan deze is de prijs. Je hoeft niet veel te betalen voor een paar van deze, dus je kunt een paar kopen om in huis te hebben, de auto, de luiertas, enz.

7. Ameda contactnippelschild

 

Het Ameda Contact Tepelschild is een 24 mm superdun en flexibel tepelhoedje dat helpt bij problemen met het vastklikken tijdens de borstvoeding. Het is BPA-vrij en DEHP-free, waardoor het een veilige keuze is voor moeder om te gebruiken met baby. Moeders zijn er dol op hoe deze tepelbeschermers hun pijnlijke en gebarsten tepels helpen beschermen, hoewel sommige kopers beweren dat deze tepelbeschermers gewoon te dun zijn.

8. MAM tepelafschermingen

 

Heel wat mama’s zijn gehecht aan het merk MAM voor zaken als flessen, fopspenen en tuitbekers. De MAM tepelhoedjes hebben een aantal leuke eigenschappen, zoals dat ze superdun zijn, lucht toelaten tussen het schildje en de baby, en zoveel mogelijk huidcontact toelaten voor een betere stimulatie van de borst en een beter contact tussen moeder en baby.

9. Hommel Tepelschild

 

De bumblebee Nipple Shield is een siliconen tepelbeschermer met volledige dekking die helpt bij omgekeerde en pijnlijke tepels. Het is ontworpen met een dubbele laag flexibele silicone, maar is dun genoeg om de baby goed te laten klakken. Klanten vinden het geweldig dat dit schild helpt bij borstvoeding met vlakke tepels en ook voldoende bescherming biedt om pijn bij het zogen te voorkomen.

10. Ardo Tulpen Tepelschild

 

Het ardo tulpen tepelhoedje is verkrijgbaar in twee maten en wordt geleverd met een draagtasje. Dit schildje is speciaal ontworpen voor pijnlijke, ruwe en schrale tepels.

De tepel is zo gevormd dat de reukzin van de baby niet wordt gehinderd, want de geur van mama in combinatie met huidcontact stimuleert de hechting.  Gebruikers met ongewoon gevormde tepels beweren dat dit schild hun favoriet is, omdat het beter op zijn plaats lijkt te blijven zitten en meer pijnverlichting biedt dan andere beproefde merken.

Handleiding voor het kiezen en gebruiken van een tepelafscherming

Het is belangrijk om bij de keuze van een tepelbeschermer rekening te houden met de vorm/grootte van uw tepel en de behoeften van uw baby. Uw lactatiekundige en de zorgverlener van uw kind zijn waardevolle bronnen die u moet gebruiken, omdat zij u het juiste tepelhoedje kunnen voorstellen en de belangrijke voordelen voor u en uw baby kunnen bespreken.

 

Het Borstvoedingscentrum van San Diego heeft een prachtige website met een overvloed aan informatie voor moeders die borstvoeding geven, compleet met instructievideo’s, onder meer over hoe je het tepelhoedje correct gebruikt. Ook wordt besproken hoe je je baby succesvol van het tepelbeschermer kunt afbouwen als de tijd rijp is.

Intermountain Healthcare heeft een eenvoudig, afdrukbaar, gemakkelijk te lezen informatieblad over het juiste gebruik van een tepelbeschermer.

FAQ’s over tepelafschermingen

Wat zijn de meest voorkomende redenen om een tepelhoedje te gebruiken?

Veel voorkomende redenen voor het gebruik van een tepelbeschermer zijn platte of omgekeerde tepels. Pijnlijke, beschadigde of gezwollen tepels zijn een andere reden om een tepelbeschermer te gebruiken.

Soms geeft een baby de voorkeur aan een kunsttepel in plaats van aan de moederborst en kan een tepelhoedje helpen bij het vastklikken.

Een andere veel voorkomende reden voor het gebruik van een tepelbeschermer is om baby’s te helpen bij het geven van borstvoeding als ze te vroeg geboren zijn, het zuigen nog niet goed ontwikkeld is, een kleine mond hebben of andere fysieke problemen hebben.

Waarom doen tepels pijn bij borstvoeding?

Het komt vaak voor dat moeders pijn in de tepels hebben als ze borstvoeding geven in het beginstadium. Omdat u en de baby gewend zijn aan borstvoeding, kan de baby gemakkelijk verkeerd worden aangelegd en verkeerd worden opgevangen. Beide dingen kunnen borstvoeding pijnlijk maken.

 

Iemand met gevoelige tepels kan ook meer pijn voelen dan iemand met minder gevoelige tepels.

Een andere reden waarom tepels pijn zouden doen tijdens de borstvoeding is spruw, een veel voorkomende schimmelinfectie.

Hoe kies ik de juiste maat tepelbeschermer?

De juiste maat van een tepelbeschermer wordt bepaald door de grootte van het mondje van je baby.

Ter referentie, 16mm is goed voor kleine en/of premature baby’s. 20mm is een gemiddelde maat en werkt voor de meeste pasgeboren baby’s. 24 mm is het beste voor oudere baby’s of grote tepels.

Hoe doe ik een tepelhoedje om?

Er zijn een paar stappen te volgen bij het aanbrengen van een tepelhoedje.

Verwarm eerst het schild in uw handen of onder warm water (als u de binnenkant van het schild met water bevochtigt, blijft de afdichting beter zitten als het schild eenmaal op zijn plaats zit). Draai het tepelhoedje gedeeltelijk binnenstebuiten en plaats het direct over je tepel. Trek of rol het tepelhoedje terug over uw borst om het goed aan te laten sluiten. Uw tepel moet de opening van het schild vullen wanneer de baby zoogt.

Als je baby het schildje niet in zijn mond wil houden, kun je overwegen om kort te kolven en dan wat van je melk over de buitenkant van het schildje te wrijven. Na het voeden wassen met warm zeepwater en aan de lucht laten drogen.

Volg de instructies van de fabrikant voor het steriliseren van het tepelhoedje indien nodig.

 

Wat is het verschil tussen een tepelhoedje en een tepelhuls?

Een tepelhoedje is ontworpen om de baby te helpen bij het vastklikken aan de borst tijdens de borstvoeding en om te voorkomen dat de moeder ongemak en pijn voelt.

Een tepelhuls helpt daarentegen om lekkende moedermelk op te vangen wanneer de baby niet actief aan de borst drinkt en de moeder niet actief aan de borst kolft.

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een tepelhoedje?

Enkele voordelen van het tepelhoedje: het geeft de tepel van de moeder een pauze wanneer genezing nodig is, zonder dat zij haar toevlucht moet nemen tot flesvoeding voordat dat nodig is; baby’s die nog niet in staat zijn zich aan de blote borst van de moeder vast te klampen, of die te vroeg geboren zijn, of snel moe worden, kunnen gemakkelijker borstvoeding krijgen; en veel baby’s kunnen borstvoeding geven met een tepelhoedje als zij dat niet aan de blote tepel van de moeder kunnen doen.

Wat de nadelen betreft, zijn er de volgende: de melkstroom door een tepelhoedje kan onvoldoende zijn om aan de voedingsbehoeften van de baby te voldoen, zelfs als de moeder een goede melkvoorraad heeft (in dat geval kan aanvulling nodig zijn); de melkvoorraad van de moeder kan afnemen als de baby haar melkvoorraad niet effectief stimuleert; als de melk niet effectief uit de borst wordt afgevoerd, kan de moeder last krijgen van terugkerende verstopte melkkanaaltjes of mastitis; en als baby’s eenmaal gewend zijn aan een tepelhoedje, kan het moeilijk zijn om weer terug te keren naar de blote borst.

 

Slotwoord

Gefeliciteerd met je keuze om je baby borstvoeding te geven. Voor sommigen is de borstvoedingservaring een gemakkelijk proces. Maar voor anderen, waaronder ikzelf, is (of was) het een ongelooflijk moeilijke reis.

Bij problemen met het vastklikken of met de tepel kan een tepelhoedje de stress en de last van het voeden aanzienlijk verminderen. Maak gebruik van de kennis van uw lactatiekundige om uit te zoeken wat het beste werkt voor u en uw kind. Verschillende moeders met wie ik heb gesproken, stelden voor om lid te worden van een plaatselijke steungroep voor borstvoeding, omdat zij de bijeenkomsten zeer nuttig vonden.

Ik raad ten zeerste aan om het Contact Tepelbeschermer van Medela te proberen, omdat ik denk dat het de beste tepelbeschermer is die er is.

Hou je hoofd omhoog, Mamma. Je doet iets goeds. Zie 141 Redenen om borstvoeding te geven.

Bekijk onze lijst met beste borstkolven hier.

 

 

 

Plaats een reactie