De Clek Olli en de Clek Ozzi stoelverhogers hebben meer overeenkomsten dan dat ze van elkaar verschillen, beide gemaakt door een bedrijf dat prat gaat op innovatie en veiligheid in alles wat ze doen. Een vergelijking van de twee staat hieronder, samen met een achtergrond van Clek Inc, en een uitleg over het belang van verhogingszitjes voor kinderen en de gegevens waarop de ontwerpen van Clek zijn gebaseerd.
Waarom een Booster gebruiken?
Niet lang voordat ik me aan het ouderschap waagde, herinner ik me dat ik bij een collega in de auto zat en zag dat er een stoelverhoger achterin stond. Toen ik vroeg en hoorde dat het voor zijn zoon was, antwoordde ik vragend: Is hij niet acht jaar oud? Een stoelverhoger voor een kind van die leeftijd leek me niet logisch. Toen ik acht jaar oud was, zou het zitten in een stoelverhoger ongetwijfeld vreemde blikken hebben opgeroepen en de weg van sociaal ostracisme.
Stoelverhogers waren van die rode plastic ministoeltjes waar peuters in konden zitten in de familierestaurants die we in het weekend bezochten. Toen ik een baby was, kwamen er natuurlijk pas autostoeltjes op de markt en ik kan u garanderen dat de stoeltjes die toen bestonden, mijn zoon tijdens geen enkele autorit zouden hebben gehouden en dat ik hem er nooit in zou hebben gezet. De veiligheidsnormen voor kinderen in auto’s zijn tegenwoordig niet alleen verbeterd, zij zijn min of meer herschreven.
Hoewel ik verbijsterd was toen ik die dag de stoelverhoger in de auto van mijn collega zag, en hoewel geen enkele ouder die een achtjarig kind van mijn generatie opvoedt aan een stoelverhoger zou denken, zal mijn zoon er nog vele jaren in zitten als hij eenmaal uit zijn autostoeltje is. Volgens de National Highway Safety Traffic Administration hebben kinderen tussen 4 en 8 jaar die in een stoelverhoger zitten 59% minder kans op verwondingen bij een auto-ongeluk dan kinderen die alleen een veiligheidsgordel dragen.
Nu uit het meest recente onderzoek blijkt dat auto-ongelukken de belangrijkste doodsoorzaak zijn voor kinderen in Noord-Amerika tot de leeftijd van 14 jaar, zou de meest voorkomende vraag moeten zijn: Waarom zou ik GEEN verhoger gebruiken? Dit gaat gepaard met het feit dat in de meeste staten van de VS het gebruik van verhogingszitjes tegenwoordig bij wet verplicht is, meestal op grond van de leeftijd en/of het gewicht van het kind.
Bij de keuze van een autostoeltje of een stoelverhoger voor onze kleintjes, is veiligheid onze eerste zorg. Elke fabrikant beweert de beste te zijn, en het is aan ons om verder te kijken dan wat er op de doos staat en na te gaan wie’ die fabrikant is. In mijn eigen ervaring met het zoeken naar autostoeltjes voor mijn zoon, voelde ik mij onmiddellijk meer op mijn gemak (als dat gevoel echt mogelijk is voor een jonge moeder) als ik las dat een fabrikant van een autostoeltje een jarenlange ervaring in de auto-industrie had.
Ik wilde zeker weten dat de ingenieur die het autostoeltje voor mijn zoon ontwierp, op de hoogte was van de snelheid van het voertuig, de traagheid, de veiligheid van het materiaal, de verschillen ten gevolge van verschillende botshoeken, enz. Elke mogelijkheid die ik zelf niet zou kunnen bedenken, zou alleen een doorgewinterde veteraan van autodesign weten waar hij naar moet zoeken.
Clek: Wie ze zijn
Clek staat op mijn lijst van fabrikanten om te overwegen vanwege het bovenstaande. Het bedrijf ontstond in het begin van de jaren 2000 als een in-office project van de CEO van Magna International, de grootste fabrikant van auto-onderdelen in Noord-Amerika. Naar aanleiding van een mede door Magna gefinancierd rapport waaruit bleek dat slechts 20% van de kinderen een stoelverhoger gebruikte (ik herinner mij dat dit percentage nog lager zou zijn geweest), reageerde het team van Magna op de feedback van de ondervraagde kinderen dat stoelverhogers ongemakkelijk waren en op babystoeltjes leken. Hun antwoord kwam in de vorm van ontwerpen voor stoelverhogers voor comfort en esthetiek, terwijl het zwaartepunt op elementaire veiligheid bleef liggen.
Made in the USA: Voor de ouders onder u die liever producten kopen met het ‘Made in America’-zegel, moet ook worden opgemerkt dat de Clek-boosters en autostoeltjes volledig in Noord-Amerika worden vervaardigd. Het bedrijf is er trots op dat het Noord-Amerikaanse bedrijven en arbeiders steunt en dat het dicht bij het productie- en fabricageproces blijft van elk product dat wordt verzonden. Voorts bevestigt zij op haar website dat de meeste” leveranciers eveneens in Noord-Amerika gevestigd zijn, zonder evenwel de draagwijdte van de term “de meeste” nader toe te lichten.
Clek trok als bedrijf zelf mijn aandacht om de genoemde redenen, maar laten we nu eens kijken naar de twee zitverhogers die het bedrijf aanbiedt: de Olli en de Ozzi. Ter vergelijking, de Olli en de Ozzi verschillen niet veel van elkaar buiten de prijs, de accessoires en een paar kleine esthetische verschillen. De Ozzi kan min of meer worden beschouwd als een goedkopere versie van de Olli, zonder alle toeters en bellen. De kwestie van de veiligheid is echter niet in gevaar gebracht.
De Clek Olli
De Clek Olli is een meermaals bekroond zitverhoger. Het heeft de iParenting Media Award for Outstanding Products in de wacht gesleept; de 2008 Seal of Approval van het National Parenting Center; de National Parenting Publications Award; de 2008 Parents Test Parent Approved (PTPA) Media Award; en de 2007 JPMA Innovation Award. De Olli is uitgerust met verschillende innovaties.
Clek Merkvoordelen
Het Clek LATCH systeem
Dit systeem vergrendelt de zitverhoger Olli snel en doeltreffend en bevestigt met een hoorbare klik dat de zitverhoger goed is vergrendeld. Op de website van Clek staat vol vertrouwen dat de LATCH-aansluitingen het zitje in 10 seconden of minder stevig op zijn plaats verankeren. (Als iemand die meer dan een uur nodig had om het eerste autostoeltje van mijn zoon te installeren, is dit een welkom concept voor mij).
LATCH verwijst naar de Lower Anchors and Tethers for Children’, die zich tussen de plooi van de rugleuning en het zitkussen bevinden in alle voertuigen die in 2003 en daarna zijn gefabriceerd. Clek geeft duidelijk aan dat als een auto geen LATCH-verankeringssysteem heeft, de Olli nog steeds veilig kan worden gebruikt zonder vergrendeling.
The Comfort Cube
De Olli is voorzien van een extra laag vulling voor extra comfort, waardoor het ‘gevoelloze-buik’-gevoel, dat Clek omschrijft als het gevoel dat je benen in slaap vallen nadat je te lang op een harde ondergrond hebt gezeten, wordt voorkomen. De Comfort-kubus bestaat uit een metalen onderstel voor stabiliteit en veiligheid; een basis van geëxpandeerd polypropyleen met een energie-absorberend vermogen om de impact van oneffenheden in de weg te verminderen; en een voorgevormd kussen van polyurethaanschuim dat gemaakt is om meerdere jaren zacht te blijven.
Crypton Super Stoffen
Clek’s Crypton Super Stoffen zijn vrij van broom- en chloorhoudende vlamvertragers, terwijl ze toch voldoen aan alle federaal vereiste veiligheidsnormen voor auto’s. Ze zijn bestand tegen vocht, vlekken en bacteriën, en zijn gemakkelijk schoon te maken.
Snelkoppelingssysteem
Net zoals de Olli ontworpen is voor LATCH-verankering binnen 10 seconden, is hij ook ontworpen met een Quick Release System voor eenvoudige en snelle verwijdering.
Clekjacket Compatibel
Clekjackets zijn kindvriendelijke stoelhoezen met leuke designs die zo vaak als uw kind maar wil, verwisseld kunnen worden. De Olli is compatibel met Clekjacket.
Extra toebehoren
De Olli is ook uitgerust met gevoerde armsteunen, een bekerhouder en een draagriem om hem zonder handen van het ene voertuig naar het andere te dragen.
De Clek Ozzi
Verschillen tussen de Clek Ozzi en de Olli
Wat is het verschil tussen de Ozzi en de Olli? Zoals gezegd, in veel opzichten is het meer hetzelfde dan verschillend. Er zijn echter nog enkele verschillen, waaronder de prijs. De prijs van de Olli ligt 20 tot 50% hoger dan die van de Ozzi. Klik hier om te lezen waarom deze prijsverschillen de Olli en Ozzi uit onze algemene lijst van beste zitverhogers hielden.
Bovendien is de Ozzi niet bekroond, en is hij niet gemaakt van de Crypton Super Fabrics. Hij heeft ook niet de gewatteerde armsteunen, de drinkhouder of de draagriem. Hoewel de Ozzi het LATCH-systeem heeft, heeft hij niet hetzelfde Quick Release-systeem als de Olli. Hij heeft wel de Comfort-cube, maar is niet compatibel met het Clekjacket; de enige kleur waarin de Ozzi verkrijgbaar is, is zwart.
Mijn aanbeveling
Ik vertrouw erop dat Clek geen enkel product op de markt zal brengen dat minder dan volledig veilig is voor onze kinderen, en daarom zou ik in dit geval met beide zitverhogers tevreden zijn. Nogmaals, omdat veiligheid voor mij op de eerste plaats komt, ben ik meer bezorgd over het LATCH-systeem dan over de Quick Release, de riem en de drinkhouder, of de esthetiek van het Clekjacket. Naast veiligheid ben ik ook meer bezorgd over het comfort van mijn zoon tijdens die lange ritten dan over de kleur van de stoel waarop hij zit, en beide boosters hebben de Comfort-cube.
Met dat genoteerd, hecht ik persoonlijk veel waarde aan het GREENGUARD concept van de Crypton Super Stoffen die vrij zijn van gevaarlijke chemicaliën en toch vlamvertragend zijn. Alleen al om die reden zou ik het extra geld voor de bekroonde Olli boven de Ozzi uitgeven.