Hoe een baby warm houden in een wieg

Na negen maanden in een warm en behaaglijk huis te hebben gebaard, is uw pasgeborene nu op de wereld. Je vraagt je misschien af hoe je hem nu warm kunt houden in een wiegje.

Hij ziet er zo klein uit in die grote wieg! Hij moet het koud hebben zonder deken, toch?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw baby het ’s nachts warm heeft en bij geen enkele daarvan zijn dekens nodig!

 

De beste manier om een baby warm te houden in een wiegje is ervoor te zorgen dat de kamer in de eerste plaats de juiste temperatuur heeft. Een temperatuur tussen 68 en 72 graden is ideaal. Als baby het toch koud lijkt te krijgen, dan biedt een slaapzakje de extra warmte van een deken zonder het gevaar. En zoals altijd zorgt goede kleding, zoals een knusse pyjama, ervoor dat uw baby zich prettig voelt.

 

Handhaving van de juiste kamertemperatuur

De beste manier om uw baby warm te houden in een wiegje is ervoor te zorgen dat de kamertemperatuur precies goed is. Ga zitten en blijf een paar minuten in de kamer van je baby. Gebruik deze tijd om uit te zoeken of de kamer te warm of te koud is. Als jij de temperatuur onaangenaam vindt, vindt je baby dat ook.

Wat als je de temperatuur niet goed kan inschatten? Ik draag een deken van kamer naar kamer omdat ik het altijd koud heb. Ondertussen lopen mijn man en zoon vaak halfnaakt rond.

In geval van familiale onenigheid, blijf bij het objectieve nummer op de thermostaat. De ideale temperatuur voor een babykamer moet tussen 68 en 72 graden zijn. Een kamer warmer dan 72 graden wordt een SIDS-risicofactor.

 

Misschien wilt u investeren in een babyfoon die de kamertemperatuur meet. Met zo’n monitor kunt u de kamertemperatuur van overal in huis in de gaten houden. De Infant Optics video babyfoon is een hoogwaardige monitor die een kristalhelder beeld geeft van uw baby veilig in de wieg, samen met een live update van de temperatuur van de kamer.

Slaapzakken en slaappakken

Als we het ’s nachts koud krijgen, gooien we er nog een deken overheen. Baby’s mogen echter geen deken in een wiegje hebben, dus hoe houd je een baby warm in een wiegje?

 

Hoewel baby’s ’s nachts niet met een deken kunnen knuffelen, kunnen ze absoluut in een draagbare deken worden gehuld. Als je zoekt op “draagbare deken”, voeg dan ook het woord “baby” toe, tenzij je zin hebt in honderden resultaten voor Snuggies (herinner je je die nog?).

Een draagbare deken, of slaapzak, is een veilig slaapalternatief voor losse dekens. Het lijkt een beetje op een nachtjapon, met de onderkant dichtgeritst. Een baby kan een slaapzak meestal niet uittrekken en kan er dus niet per ongeluk zijn gezicht mee bedekken.

Slaapzakken zijn een laagje, dus je baby moet er waarschijnlijk nog een pyjama of een rompertje onder dragen. Houd rekening met de temperatuur van de babykamer en bepaal hoeveel laagjes nodig zijn. In het algemeen is het één laag meer dan je aan hebt.

 

Als u een slaapzak wilt uitproberen, de Zen Nested Bean slaapzak is een bestseller op de slaapzakmarkt. Het heeft een klein verzwaard ei op het borstgedeelte dat het gevoel nabootst van een ouder’s hand die daar rust. Deze kleine aanraking kan genoeg zijn om uw baby rustig te laten inslapen.

 

Als je een echte opstandige slaper hebt, zweren ouders bij de Baby Merlin’s Magic Sleepsuit. Dit vreemde pakje is ontworpen om baby’s behaaglijk te houden, terwijl het ook hun Moro- of schrikreflex dempt, die baby’s vaak wakker maakt terwijl ze slapen. Ook heeft dit pak veel ouders en baby’s door een aantal slaap regressies geholpen.

Als het je baby niet helpt slapen, houdt het hem tenminste behaaglijk en warm in zijn wiegje. Plus, ze zullen eruit zien als een kleine Stay Puft marshmallow man en dat maakt het waarschijnlijk de moeite waard.

Ruimteverwarmer

Dit is een controversiële suggestie omdat ruimteverwarmers de oorzaak zijn van bijna 80% van de woningbranden. Toch, als de kamer van uw baby een extra warmtebron nodig heeft, moet u het misschien proberen.

 

Als u een kachel gebruikt, plaats die dan niet in de buurt van het wiegje. In feite, hoe verder weg, hoe beter. Een goede kachel houdt uw baby op afstand warm.

Kies uw verwarmingstoestel ook zorgvuldig. Kies er een met veiligheidsvoorzieningen, zoals een oververhittingsbeveiliging en een kantelbeveiliging.

Het allerbelangrijkste is dat u een kachel nooit op een stekkerdoos aansluit. Dit is een groot brandgevaar. Steek de stekker van een kachel altijd rechtstreeks in het stopcontact.

Probeer een ruimteverwarmer die gemaakt is voor kinderkamers, zoals de Vornadobaby ruimteverwarmer. Hij is voorzien van alle nodige veiligheidsvoorzieningen, waaronder een kantelbeveiliging en een automatische veiligheidsuitschakeling. Hij heeft zelfs een kinderveilige vergrendelingsschakelaar zodat kleine handjes geen knoppen kunnen indrukken.

 

Tekens dat de baby het koud heeft in een wiegje

Hoewel een koude baby geen verhoogd risico op SIDS loopt, is de kans groter dat hij ’s nachts wakker wordt en aan het wriemelen is. Dit wetende, moet u uw baby goed in de gaten houden voor tekenen dat hij het te koud heeft.

  • Koude neus
  • Koude handen en voeten
  • Bleke huid
  • Fussy
  • Plotseling niezen

Hoewel het onwaarschijnlijk is in een geklimatiseerd huis, wil je niet dat een baby onderkoelt raakt. Als u voelt dat uw baby het te koud heeft, probeer haar dan op te warmen.

Tekenen dat de baby het te warm heeft in een wiegje

Na dit alles is het je gelukt om je baby warm te houden in een wiegje! Maar misschien heb je het te goed gedaan. Wat zijn de tekenen dat je baby het te warm heeft?

 

  • Blozende huid
  • Snelle hartslag
  • Restless
  • Zweet in de nek

Aangezien oververhitting een risicofactor is voor SIDS, moet u altijd proberen een warme baby af te koelen. Dit kan betekenen dat je een laagje wegneemt, een drankje aanbiedt, of zelfs de baby uit de kamer haalt.

Veilig slapen voor baby’s in een wiegje

Hoewel u wilt dat uw baby het de hele nacht warm heeft in de wieg, moet u ervoor zorgen dat u hem geen risico op SIDS of andere slaapgerelateerde sterfgevallen laat lopen. Nu u de tips en trucs kent om baby’s warm te houden in een wiegje, laten we snel even kijken naar veilige slaapgewoonten.

SIDS, of “Sudden Infant Death Syndrome”, is de ergste nachtmerrie van elke nieuwe ouder. De meeste ouders zullen toegeven dat ze de meeste nachten van de geboorte stiekem hebben doorgebracht om de ademhaling van hun baby te controleren.

De onvoorspelbaarheid van dit alles geeft ouders het gevoel dat ze geen controle hebben. Hoewel niemand SIDS volledig kan voorkomen, kunnen alle ouders voorzorgsmaatregelen nemen om het risico erop te verkleinen. Volgens de CDC kunnen veilige slaapgewoonten de kans op slaapgerelateerde sterfgevallen, waaronder SIDS, aanzienlijk verminderen.

 

Eerst en vooral raadt de American Academy of Pediatrics aan om de kamer te delen gedurende het eerste levensjaar. Dit betekent dat je een wiegje of ledikantje in je kamer moet zetten. Als er iets zou gebeuren, zouden mamma of pappa in de buurt zijn.

Bed-sharing wordt niet aanbevolen, omdat het een risicofactor is voor SIDS. Baby’s moeten in de kamer van de ouders zijn, maar op een apart oppervlak dat bedoeld is om baby’s te laten slapen.

Baby’s moeten altijd op hun rug worden gelegd voor dutjes en bedtijd. Dit is de veiligste positie voor baby’s jonger dan 1 jaar. De baby moet altijd op zijn of haar rug beginnen, maar als hij of zij zichzelf omrolt, hoeft u hem of haar niet terug te rollen.

Twee veilige slaapgewoonten in het bijzonder zijn belangrijk om uw baby warm te houden in zijn wiegje. Terwijl u zich afvraagt hoe u uw baby warm kunt houden, waarschuwt de AAP u om uw baby het niet te warm te laten krijgen tijdens het slapen. Dat komt omdat baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen regelen.

Tenslotte moeten baby’s in een kale wieg slapen. Dat betekent geen knuffeldieren, kussens of dekens. Baby’s mogen wel een fopspeen hebben (het is bewezen dat deze helpt het aantal gevallen van SIDS te verminderen)!

FAQs om baby warm te houden in de wieg

Wanneer mag een baby een deken in zijn bedje?

De American Academy of Pediatrics raadt sterk af om welk deken dan ook in de wieg van een baby te leggen. Losse dekens en knuffeldieren zijn sterke risicofactoren die in verband worden gebracht met SIDS, oftewel wiegendood. Dit geldt ook voor Loveys (knuffeldier dekens).

 

SIDS komt per definitie alleen voor bij zuigelingen van 1 jaar of jonger. Zodra een baby zijn eerste verjaardag viert, is het risico op SIDS voorbij. Maar dat betekent niet dat je baby een kingsize dekbed en 3 kussens nodig heeft.

Tegen die eerste verjaardag, heeft je baby een jaar in een lege wieg doorgebracht. Ze is er waarschijnlijk aan gewend! Als je toch een deken wilt proberen, bied dan eerst een kleine aan. Ze kan het verfrommelen en als vervangend kussen gebruiken. Misschien zal ze zich erin wikkelen en knuffelen. Waarschijnlijk zal ze het negeren.

Als uw baby zich op zijn gemak voelt in zijn huidige bedje, is er geen reden om een deken te forceren. Na verloop van tijd kan je baby geïnteresseerd raken in het dekentje als je het een andere keer aanbiedt. Tot dan, als ze comfortabel is, laat slapende baby’s liggen.

Slapen baby’s beter in koude kamers?

Het idee dat baby’s beter slapen in koude kamers is een populair idee. Het kan te maken hebben met het feit dat volwassenen meestal beter slapen in kille kamers. Het idee zou ook kunnen zijn ontleend aan het feit dat Scandinavische ouders hun baby’s buiten laten slapen.

 

Ja, in Scandinavische landen is het gebruikelijk dat baby’s buiten een dutje doen (meestal in een kinderwagen).  Dit is geen nieuwe trend, het gebeurt al tientallen jaren.

Men gelooft dat baby’s en kinderen die een dutje doen in de frisse lucht, zelfs als het vriest, langer slapen en minder vaak ziek worden. Volgens Scandinavische oudertests slapen baby’s buiten bijna 2 uur langer dan binnen.

Sommige ouders beweren dat baby’s langer slapen in koudere kamers, maar anderen beweren dat baby’s vaak wakker worden en kribbig zijn als ze het koud hebben.

Betekent dit dat je je thermostaat op een koelere temperatuur moet zetten? Uiteindelijk hangt het van uw voorkeur af, maar u moet uw baby regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat hij het niet te koud krijgt.

Wat is de ideale temperatuur voor een babykamer?

Dit is een omstreden onderwerp, alleen al omdat het moeilijk is het echt vast te pinnen op één enkele temperatuur. Experts neigen naar voorzichtigheid met hun temperatuur suggesties. Hierdoor bieden ze een ideaal temperatuurbereik voor een babykamer.

 

Het meest overeengekomen bereik is 68 graden tot 72 graden. Sommige artsen in de buitenwijken bevelen zelfs 65 aan. Ze zijn het er allemaal over eens om niet warmer te gaan om oververhitting van de baby te voorkomen.

Binnen het veilige temperatuurbereik, is het aan u om te beslissen met welk nummer u gaat. Controleer uw baby regelmatig gedurende de nacht bij verschillende temperaturen. Uw baby kan het altijd koud hebben of warm lopen. Dat zul je zelf moeten ontdekken!

Moet ik de handjes en het hoofdje van mijn baby bedekken om ze warm te houden in een wiegje?

Nee, je moet ’s nachts het hoofdje van je baby niet bedekken, maar je kunt wel zijn handjes bedekken.

Een muts of beanie lijkt een heel redelijk kledingstuk om een baby ’s nachts warm te houden. Verliezen we niet een hoop lichaamswarmte via ons hoofd?

Dat mag waar zijn, maar dat betekent niet dat je baby met een mutsje op moet slapen. Mutsjes kunnen midden in de nacht over het hoofd van een baby glijden en verstikkingsgevaar opleveren.

Wanten voor de handen daarentegen zijn een prima idee. De handschoentjes houden niet alleen de handjes van uw baby warm, maar voorkomen ook dat uw baby zich krabt met die scherpe babynageltjes!

 

Slotgedachten

Als ouders willen we gewoon dat onze baby’s warm en knus in hun wiegje liggen terwijl ze lekker dromen. De voor de hand liggende keuze om een baby warm te houden zou zijn om hem een deken aan te bieden, maar dit gaat in tegen de richtlijnen van de AAP voor veilig slapen en verhoogt het risico op SIDS. Dit zorgt ervoor dat ouders zich machteloos voelen om hun baby’s ’s nachts warm te houden, maar wees gerust, het kan!

Houd in plaats van een deken een aangename temperatuur in de babykamer aan en controleer regelmatig op tekenen dat de baby het te koud heeft. Kleed uw baby warm aan, eventueel zelfs in een slaapzakje of een draagbare deken. Slaap altijd veilig!

 

 

 

Plaats een reactie