Hoe houd ik mijn huis schoon met kleine kinderen

Als u kleine kinderen thuis heeft, worstelt u waarschijnlijk met het op orde houden van uw huis.  Ik ben toch niet de enige!

Of je nu een pasgeboren kind hebt, een baby die veel tandjes krijgt of een peuter die voortdurend op de hoede moet zijn (of meer dan één van de bovenstaande!), het kan een uitdaging zijn om iets gedaan te krijgen.  En als het je lukt om iets schoon te krijgen, wees er dan maar zeker van dat er tegelijkertijd een andere puinhoop wordt gemaakt.

Dat zijn de vreugden van het ouderschap!

In de afgelopen tien jaar waarin ik kinderen en huishoudelijke taken heb proberen te combineren, heb ik een paar belangrijke tips opgepikt.  Ze hebben mij geholpen mijn waanzin te beheersen, dus ik geef ze aan jullie door voor het geval iemand anders er misschien iets aan heeft!

Ik ben geen Suzy Homemaker, maar ik red me wel met deze “hacks”.

Schoon Huis Hacks voor Moeders

Ruim rommel op zodra het gebeurt

Dit klinkt misschien als gezond verstand.  En dat is het waarschijnlijk ook.  Maar voor iemand die geen formele opleiding in schoonmaken kreeg toen hij opgroeide, was het een spel wisselaar.

 

Ik geloof dat ik deze van Martha Stewart heb.  En we weten allemaal dat Martha de koningin is van een schoon, opgeruimd huis.

Dus als er iets gemorst wordt en ik zie het in slow motion op de vloer spatten, probeer ik het meteen op te ruimen.  Niet doorgaan met waar ik mee bezig was terwijl het droogt en ander vuil verzamelt.  Deze spetters lijken een eigen leven te gaan leiden en worden groter als ze niet worden gecontroleerd. Dit geldt vooral voor het hele gebied van de kinderstoel.

Als ik ze meteen schoonmaak, hoef ik in de toekomst minder op die plek schoon te maken.  Immers, vuil verzamelt vuil!

En laten we eerlijk zijn, het opruimen van een pas gemorste vloeistof duurt seconden, tegenover het schrobben van een opgedroogde, samengeklonterde rommel veel later.

Zeep is zeep

Deze gouden nugget van de Fly Lady veranderde mijn wereld.  Ik was ooit een perfectionist, dus daar was deze zeep natuurlijk voor, enz.  Zeepfabrikanten hebben ons ervan overtuigd dat we 15 verschillende producten nodig hebben en ik geloofde ze zeker.

Nou, daar komt de Vlieg Dame en zegt, Onzin!  Zeep is zeep! Dit betekent dat wanneer ik mezelf dingen vind zeggen als “Oh, nee! Ik heb geen toiletreiniger meer, maar ik zeg wel “Oh wacht, zeep is zeep!”.  Deze gouden wijsheid helpt het momentum van schoonmaken in het moment voort te zetten.  Ik spuit een beetje Mrs. Meyer’s handzeep in de toiletpot, schrob het en ga verder met mijn dag.

 

Het is vaak gebeurd dat ik een minuutje vrij had om iets schoon te maken, om me dan te realiseren dat ik geen specifiek reinigingsmiddel meer heb voor dat specifieke ding. Of dat de schoonmaakster aan de andere kant van het huis is.

Met een baby onderweg, zijn deze schoonmaak momenten vluchtig.  Dit concept helpt me mijn perfectionisme te vergeten, het ding schoon te maken en verder te gaan.

Natuurlijk, gebruik uw beoordelingsvermogen, alle zeep vertaalt zich misschien niet in gelijke mate naar alles, maar over het algemeen is dit een zeer bevrijdend concept geweest.

Leer uw hotspots kennen

Een andere gouden wijsheid van de Fly Lady is dat er altijd “hot spots” in je huis zijn.  Dit zijn de gebieden waar de rommel de neiging heeft zich op te stapelen.  Voor mij is het het extra aanrecht.  Niet de hoofdzaak, de bijzaak.  Degene die niet schoon hoeft te blijven om te eten.  Oh en het verzamelt ALLES.

Als ik erin slaag het gebied schoon te houden, blijft het meestal schoon.  Maar als ik het laat gaan, loopt het snel uit de hand omdat iedereen zijn spullen opstapelt.

 

Vandaar de logica van de hot spots.  Zodra u de uwe herkent, kunt u ze bewust opruimen of ordenen (hallo, bureau-organizer!), en zo voorkomen dat u in de toekomst moet schoonmaken.

Wees flexibel

Ook hier werkte de vloek van perfectionisme mij tegen – ik dacht dat als ik geen tijd had om een taak volledig af te werken, het geen zin had om het te proberen.  Wat eindigde met mij behoorlijk depressief in een vies huis.

Nu ben ik op een punt waar ik meer flexibel probeer te zijn.  Baby is in beweging, dus ik ga waar baby gaat en probeer gewoon iets op te ruimen waar we ook zijn.  Als ik niet de kans krijg om een hele lading wasgoed in één keer te sorteren, ben ik tevreden als ik het in stukjes doe.

Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig om alle eikenhouten sierlijsten in ons huis wit te verven.  Het is een groot project. Waar baby ook heengaat, ik ga gewoon mee met een kwast en een verfblik en werk aan een sierstuk terwijl hij vrolijk speelt.

Flexibel zijn in plaats van star helpt me om de kansen te grijpen die zich voor mijn neus voordoen in plaats van vast te zitten aan iets uit het verleden (of de toekomst).

 

Ik hoop dat deze tips je helpen je huis schoon te houden, of in ieder geval schoon genoeg om niet te hoeven huilen als je het ziet!

 

 

 

Plaats een reactie