Hoe je baby helpen te leren kruipen

De meeste baby’s beginnen te kruipen tussen 6 en 9 maanden oud. Bij sommige baby’s kan het wat langer duren voor ze het doorhebben.

Mijn oudste dochter leerde pas kruipen na haar eerste verjaardag. Hier zijn enkele tips van deskundigen waarvan ik wilde dat ik ze had geweten over hoe je je baby leert kruipen.

 

Hoe kun je je baby helpen om te leren kruipen?

1. Begin met onder toezicht buik tijd

De eerste stap om uw baby te helpen met de vaardigheden die nodig zijn om te kruipen, is om haar vanaf kort na de geboorte veel wakkere en gecontroleerde tijd op de buik te geven. Onthoud dat baby’s op hun rug moeten liggen om te slapen.

 

Hier deden we het niet zo goed met onze oudste. Ze haatte het om op haar buik te liggen toen we het probeerden, zelfs toen ze nog een baby was. In plaats van door te zetten, legden we haar niet meer zo vaak op haar buik.

De tijd die baby’s op hun buik doorbrengen, helpt hen bij de ontwikkeling van spieren in hun nek, schouders, armen en torso die hen later zullen helpen op handen en voeten te lopen. Ze worden zich ook op andere manieren bewust van hun lichaam. Ze raken er ook aan gewend de wereld vanuit een andere hoek te zien dan wanneer ze zitten of op hun rug liggen.

Een leuke manier om buiktijd aan te moedigen is om een interessante speelmat of babygym te gebruiken om uw baby op te leggen. In onze lijst van beste speelmatten vindt u zeker een optie die u en uw baby allebei leuk zullen vinden.

Als je baby niet zo geïnteresseerd is in buikpijn, zoals mijn dochter, moet je misschien creatief zijn om hem aan te moedigen. Misschien kunt u uw baby een boekje voorlezen terwijl hij of zij speelt. Veel van onze beste boeken voor 1-jarigen zouden ook geweldig zijn voor kleuters.

2. Maar verwaarloos de andere kanten van de baby niet

Hoe belangrijk buikligging ook is, je baby heeft ook speeltijd nodig op zijn rug en zelfs op zijn zij. Door verschillende houdingen aan te nemen, kunnen ze hun spieren versterken en zich bewust worden van hun lichaamsdelen en -posities.

 

Ik weet niet of ik er ooit aan gedacht heb om mijn kinderen als baby op hun zij te leggen om te spelen, hoewel ik denk dat de rugligging vrij natuurlijk is. Soms zou het goed zijn geweest als ze bewust op hun linker- en rechterkant waren gelegd.

3. Aanmoedigen om zonder hulp rechtop te zitten

Als uw baby de leeftijd van zes maanden nadert, geef hem dan meer kansen om te oefenen zonder hulp rechtop te zitten. Zorg dat je in de buurt blijft in geval van tuimelingen.

Rechtop zitten zonder in een schommel, wipstoeltje of kinderstoel te zitten helpt om de spieren in de romp van uw baby te versterken, wat ook helpt als hij probeert te kruipen. In staat zijn om van een zittende positie naar alle vier te gaan en vice versa is ook een belangrijke stap in lichaamsbewustzijn en pre-kruipen vaardigheden.

Ik weet dat het makkelijk is om je baby met beperkende middelen te vermaken of je een paar minuten tijd te geven om iets te doen, maar probeer het gebruik van schommels, loopstoeltjes en wipstoeltjes te beperken om baby’s eigen beweging te stimuleren.

Ik denk dat we dit goed gedaan hebben met mijn oudste. Toen ze een paar maanden oud was, steunden we haar vaak op een kussen, en rond zes maanden kon ze meestal zelf zitten.

 

4. Plaats Speelgoed Net Buiten Bereik

Nadat uw kind zonder hulp kan zitten of zich vanaf zijn buik op zijn handen kan drukken, kunt u proberen een nieuw of favoriet speeltje net buiten bereik te plaatsen. Dit kan uw baby motiveren om zich uit te rekken en nieuwe bewegingen te proberen om de prijs te bereiken.

Leg het speelgoed niet alleen recht voor uw kind, maar probeer het ook een beetje opzij te leggen. Uitzoeken hoe te pivoteren is ook een belangrijke vaardigheid. U kunt zelfs een cirkel van speeltjes rond uw baby maken om te zien hoe ver hij zal draaien om naar de speeltjes te kijken en ze proberen te pakken.

Als u ideeën voor speelgoed nodig hebt, kijk dan eens naar onze beste cadeaus voor jongens van 1 jaar en beste cadeaus voor meisjes van 1 jaar voor enkele ideeën die ook geschikt kunnen zijn voor baby’s. Sommige van de beste wieg speeltjes kunnen ook gebruikt worden om mee op de grond te spelen.

5. Gebruik een tunnel of spiegel

Uw kind een tunnel (of grote doos) geven om doorheen te kruipen kan ook een goede motivatie zijn om in beweging te komen als het bijna gaat kruipen. Je kan een speeltje in of aan het einde van de tunnel leggen om de deal te verzachten.

Ook een spiegel in de buurt van de plek waar uw baby speelt, kan hem aanmoedigen om dichterbij te komen. Baby’s vinden het meestal leuk om andere baby’s te zien.

 

Ik heb niet aan deze tips gedacht toen mijn kinderen nog baby’s waren. Er was een klein spiegeltje op de speelmat waar ze allemaal graag in keken, maar het was niet groot genoeg om van de andere kant van de kamer hun aandacht te trekken. Deze ideeën hebben misschien geholpen in mijn huis.

6. Probeer een nieuw oppervlak

Soms helpt het om uw baby te laten experimenteren met bewegen op een vloer die een beetje glad is. Het kost iets minder moeite om op gang te komen als de wrijving minder is, dus misschien heeft hij in het begin meer succes op een houten vloer dan op een tapijt.

Buiten kan ook een goede plek zijn om te oefenen. Het geeft baby een verandering van omgeving, nieuwe oppervlakken om te verkennen, en nieuwe bestemmingen om na te jagen. Zorg er wel voor dat u uw kind goed in de gaten houdt, want er kunnen buiten meer gevaren zijn.

Naast het veranderen van het horizontale oppervlak om op te oefenen, kunt u uw baby ook een licht verhoogd oppervlak geven om zijn handjes op te leggen. Als je een matrasje of een kussen voor een wiegje of een bank in de buurt legt, met een speeltje erop, kan dat je kleintje aanmoedigen om uit te vinden hoe hij zijn lichaam omhoog kan duwen.

Die verandering van hoogte met de handen is een vaardigheid die zal helpen bij het kruipen en trekken naar staan. Naarmate de armen en de kern van uw baby sterker worden en hij minder met zijn gezichtje naar beneden gaat, kunt u grotere en stevigere oppervlakken gebruiken (misschien een omgekeerde speelgoedbak). Zorg ervoor dat het verhoogde oppervlak stabiel is, zodat het niet omvalt wanneer erop wordt geduwd.

 

7. Zorg voor een afzetplaats

Als uw baby op handen en knieën kan zitten, maar niet weet hoe hij zich van daaruit moet bewegen, heeft hij misschien een stabiele plek nodig om met zijn voeten tegenaan te duwen. Probeer je handen vlak achter zijn voeten te plaatsen, duw ze lichtjes.

Hij kan tegen je handen duwen en zijn knieën over de vloer laten bewegen. Van daaruit zal het niet lang duren voor hij het onder de knie heeft en uw hulp niet meer nodig heeft om te beginnen.

8. Vooruitgang vieren

Zelfs als uw baby nog niet zover is dat hij kan kruipen, kunt u succes aanmoedigen door te laten zien dat u trots bent op wat uw baby al bereikt heeft. Baby’s voelen de emoties van de mensen om hen heen aan, dus als u positief bent over hun pogingen om te bewegen en te ontdekken, zijn ze misschien meer bereid om het te proberen.

Aan de andere kant, als u gefrustreerd en teleurgesteld lijkt over de vaardigheden van uw baby, kunt u haar ontmoedigen en speeltijd in werk veranderen.

9. Geduldig zijn

Tot slot, forceer de dingen niet. Misschien doet u er alles aan om uw baby te laten kruipen, maar is hij er nog niet aan toe! Dwing je kind niet om een vaardigheid uit te voeren waar het nog niet klaar voor is.

 

Blijf uw baby onder toezicht de tijd geven om zich vrij te bewegen en moedig beweging tijdens het spelen aan. Je baby zal haar eigen manier van bewegen vinden als ze er klaar voor is.

Zoals ik al eerder zei, mijn oudste dochter was een vrij late kruiper. Maar ze was een vroege wandelaar, misschien omdat ze geen andere manier had om zich te verplaatsen. Ik zou meer ideeën uitproberen om het kruipen aan te moedigen als ik weer in die situatie zat, maar ik ben blij dat we ons er niet te druk over hebben gemaakt.

Ik heb informatie gebruikt van MamaOT.com, WhatToExpect.com en ZerotoThree.org om de ideeën te bevestigen die ik uit ervaring heb verzameld en om meer deskundige tips te leren die ik hier kan delen.

FAQs voor Hoe help ik mijn baby kruipen

Hoe houd ik een kruipende baby veilig?

Gefeliciteerd! Uw baby heeft nu leren kruipen. Je prijs? Om je hele huis baby-proof te maken!

Het is geen leuk werk, maar het is belangrijk om de kamers die de baby zal gebruiken veilig te houden als hij of zij eenmaal mobiel is. Dat betekent onder meer dat gevaarlijke voorwerpen moeten worden verwijderd, dat de toegang tot onveilige voorwerpen en ruimte moet worden beperkt en dat zware voorwerpen moeten worden vastgezet.

Zelfs met een uitstekende baby-beveiliging, is er geen vervanging voor goed toezicht. Sommige kleine kinderen zijn goed in het ontdekken van de gadgets die hen moeten beschermen.

 

Bepaal eerst welke kamers u uw baby wilt laten verkennen en welke alleen voor volwassenen blijven. Beperk de toegang tot verboden gebieden met hekken of deurknopsloten. Als u een gemakkelijk intrekbaar hek nodig hebt, hebben wij een lijst van de beste intrekbare babyhekken.

Zorg er verder voor dat giftige stoffen (medicijnen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, enz.) en scherpe voorwerpen op een hoge plank staan, bij voorkeur in een ruimte die alleen voor volwassenen toegankelijk is. Kijk of er kleine verstikkingsgevaarlijke voorwerpen binnen baby’s bereik zijn en verwijder ze. Verwijder ook breekbare of onvervangbare voorwerpen uit de gezinskamers.

Kijk daarna of er stopcontacten binnen handbereik zijn en dek ongebruikte af. Als u jaloezieën heeft, controleer dan of de koorden buiten bereik zijn, zodat uw baby er niet in verstrikt kan raken.

Een andere stap is het onderzoeken van uw meubels en andere zware voorwerpen in de gezinsruimten. Zijn er scherpe hoeken waar je baby op kan vallen? Ze hebben misschien wat opvulling nodig. Zijn er meubelstukken, zoals boekenkasten of dressoirs, die kunnen kantelen als er op geklommen wordt? Deze kunnen aan de muur worden vastgemaakt.

Keukens en badkamers kennen veel gevaren, dus let daar goed op als u baby’s niet buiten kunt houden. Controleer wat er in uw onderste kasten zit en herschik ze of koop kastsloten. Houd messen uit de buurt van de randen van het aanrecht en houd de handvatten van pannen op het fornuis naar binnen gekeerd. Bewaar gevaarlijke chemicaliën hoog en opgesloten in de badkamer en kijk of er een toiletslot is.

 

Dit is slechts een overzicht van babyveilig maken. Bekijk meer ideeën van experts om uw huis veilig te maken voor baby’s.

Vergeet niet om de baby ook veilig te houden! Het kruipen zelf kan ook zwaar zijn voor de knietjes van uw baby. Als je kleintje tijdens het kruipen voortdurend schaafwonden of kneuzingen aan haar knieën oploopt, kijk dan eens naar onze favoriete kniebeschermers voor kruipers.

Wanneer leert een baby kruipen?

Veel baby’s leren kruipen tussen zes maanden en een jaar oud, maar de meesten leren het pas na negen maanden, volgens WhattoExpect.com.

Er zijn verschillende manieren waarop baby’s kruipen, niet alleen de klassieke handen-en-knieën beweging die je je misschien voorstelt. Sommige legers kruipen op hun buik, sommige gaan achteruit. Sommigen gebruiken maar één been, en sommigen gebruiken hun handen en voeten in plaats van hun knieën.

Mijn jongste dochter bewoog zich een tijdje zittend met één been onder zich, wat grappig was om te zien. Mijn middelste deed een tijdje de leger kruipen voor ze de handen en knieën kruipen uitvond.

 

Elke manier van kruipen is goed voor de ontwikkeling. Het kruipen helemaal overslaan is niet noodzakelijk een reden tot bezorgdheid. Sommige baby’s, zoals mijn oudste, zijn gewoon niet geïnteresseerd.

Moet ik me zorgen maken over mijn kind dat niet kruipt?

Waarschijnlijk niet. Als uw kind op geen enkel ander gebied achter lijkt te lopen, ontwikkelt het zich waarschijnlijk prima. Blijf ze aanmoedigen om te bewegen en hun spieren te versterken, maar maak er geen stress van.

Als je baby beide kanten van haar lichaam niet even goed kan bewegen, is dat een reden tot bezorgdheid. Zorg ervoor dat u dit of een andere kwestie die u zorgen baart, ter sprake brengt bij de arts van uw kind.

Mijn oudste dochter is heel goed vooruitgegaan sinds ze eigenlijk de kruipmijlpaal miste. Ze liep al vroeg en bereikte alle andere peutermijlpalen op tijd of vroeg. Ze is nu, jaren later, een begaafde basisschoolleerling.

Welke andere mijlpalen zou mijn baby moeten bereiken?

Volgens WebMD.com zijn er veel vaardigheden waar baby’s van 7 tot 12 maanden oud aan zullen werken. Rond 7 tot 9 maanden kunnen baby’s zonder hulp gaan zitten, reageren op veelgebruikte woorden en kunnen ze klappen.

 

Tussen de 10 en 12 maanden oefenen veel baby’s met het oprapen van kleine voorwerpen, zoals stukjes ontbijtgranen, en kunnen ze zichzelf voeden. Zij kunnen ook lopen terwijl zij zich aan meubels vasthouden, een paar woordjes zeggen, en beginnen te doen alsof.

Dit zijn zeer algemene tijdlijnen, dat wel. Als uw baby nieuwe vaardigheden blijft leren, ontwikkelt hij zich waarschijnlijk in het voor hem juiste tempo.

Maar als u zich zorgen maakt, is het goed om dit vroegtijdig aan de babyarts te melden. De dokter zal u kunnen geruststellen als alles normaal is. Maar als er echt sprake is van een ontwikkelingsachterstand, kan vroegtijdig ingrijpen zeer nuttig zijn.

Slotwoord

Kruipen is een opwindende mijlpaal in de ontwikkeling van uw baby, maar niet een heel belangrijke voor een normale ontwikkeling.

Alle tips hier over hoe u baby leert kruipen, zorgen er ook voor dat uw kind succes heeft op andere gebieden van beweging. Blijf baby dus aan alle kanten van haar lichaam leggen om te spelen, gebruik nieuwe speeltjes en oppervlakken om het interessant te houden, en geef haar de tijd om onder toezicht op onderzoek uit te gaan.

Baby leert de hele tijd, en deze pre-kruip vaardigheden zijn een deel van de reis.

 

 

 

 

Plaats een reactie