Baby’s zweten veel. Hun zweetklieren zijn al volledig ontwikkeld bij de geboorte en werken voortdurend in de warmte om de lichaamstemperatuur van uw baby gereguleerd te houden.
Het is belangrijk uw baby koel te houden – als uw baby het te warm heeft terwijl hij slaapt, loopt hij een groter risico op aids. En baby’s koel houden in een hete auto is een echte uitdaging.
Hieronder vindt u advies over hoe u baby koel kunt houden in een autostoeltje. U vindt hier ook aanvullende informatie over baby’s, zweten en de risico’s van oververhitting.
#1: Kies een lichter gekleurde autostoel
Donkere kleuren (zoals zwart en marineblauw) trekken meer warmte van de zon naar zich toe, terwijl wit die juist weerkaatst.
Sommige ouders kiezen voor een donkerder gekleurd autostoeltje omdat het dan moeilijker is voor je baby om vlekken te maken. Helaas betekenen donkere kleuren ook dat het meer warmte absorbeert in de zomer.
Hoewel autostoeltjes meestal niet helemaal in het wit zijn, kunt u in de zomer voor verkoeling zorgen met een lichter gekleurd stoeltje. Omdat deze gemakkelijker te bevlekken zijn, kunt u ook op zoek gaan naar een autostoelhoes die gemakkelijk te verwijderen en te wassen is.
#2: Blokkeer de zon
Direct zonlicht zorgt ervoor dat auto’s snel heet worden. Een van de beste manieren om dit tegen te gaan is het blokkeren van de zon.
Veel ouders vertrouwen op rolgordijnen om de warmte van het raam van hun kind tegen te houden. Helaas vormen deze een gevaar voor uw kind, omdat ze er bij een auto-ongeluk af kunnen vliegen. Ze blokkeren niet alleen het zonlicht, maar ook het zicht van de bestuurder door dat raam.
In plaats daarvan kan het tinten van uw achterruiten de beste optie zijn. Sommige blokkeren zelfs UV-straling, wat belangrijk is voor de gevoelige huid van uw baby. Een bijkomend voordeel is dat getinte ruiten minder snel versplinteren bij een botsing.
Om de zon tegen te houden als je buiten de auto bent, is een reflecterend windscherm het beste. Iedereen in uw gezin kan hiervan profiteren.
#3: Begin met een koelere autostoel
Een invriesbaar koelmatje blijft urenlang koel en is perfect om het zitje van je kind koel te houden als het er niet in zit.
Wij bevelen de Carats koelmat voor baby’s aan. Je legt het een nachtje in de vriezer en dan vouw je het uit en zet je het op zijn plaats zodra je kind uit het stoeltje stapt. Zodra ze terug zijn, zullen de stof, de veiligheidsgordels en andere materialen koel zijn in plaats van te heet. Als extra bonus zijn er geen invriesbare inzetstukken- de draagtas ontvouwt zich en is tevens de koelmat.
Het is niet aan te raden om koelboxen als deze (of iets anders) tussen je baby en het autostoeltje te zetten. Niet alleen kan dit de veiligheid van een autostoeltje bij een botsing aantasten, maar ook vervalt hierdoor de fabrieksgarantie van uw autostoeltje.
Blootstelling aan een bevroren oppervlak op de directe huid kan ook vriesbrand veroorzaken, zelfs in de hitte.
#4: Gebruik de koelfuncties van uw auto
De meeste nieuwere auto’s zijn uitgerust met airconditioning om de temperatuur in de auto beheersbaar te houden. Dit is belangrijk omdat te veel lucht op het gezicht van de baby door een open raam hem naar lucht kan laten happen of hem kan laten worstelen om goed te ademen.
Probeer de ventilatieopeningen van de airconditioning naar de achterkant van de auto te richten om de luchtstroom naar uw baby te maximaliseren.
Starten op afstand kan ook een leuke optie zijn tijdens de hete zomermaanden. Door uw auto op afstand te starten, kunt u hem aan de praat krijgen terwijl u de baby klaarmaakt. Zodra je in de auto stapt, is hij al afgekoeld.
Iets anders dat u kunt overwegen voor uw auto is de Noggle. Dit is vooral gunstig voor auto’s die geen goede luchtstroom naar de achterbank hebben. De Noggle is een flexibel kanaal dat u aansluit op een van de voorste ventilatieopeningen van uw auto. De koele lucht stroomt door het kanaal naar de achterbank. U kunt hem zelfs rechtstreeks op uw kind richten, wat voor wat broodnodige verlichting kan zorgen op die zomerdagen met drie cijfers.
#5: Overweeg een 3D-netvoering
Als u een autostoel gaat kopen, is het belangrijk dat u een materiaal kiest dat in de zomermaanden geen warmte vasthoudt.
Als uw autostoel te warm is, overweeg dan iets als de Agibaby Cool 3D Mesh Cover. Deze kan worden gebruikt met autostoeltjes of kinderwagens en is gemaakt van 3D-stof met luchtgaten die je kunt zien. Zo ontstaat een ademende laag tussen uw baby en het autostoeltje.
Sommige van de beste autostoeltjes voor baby’s hebben ook een koeltechnologie ingebouwd.
Britax heeft opties voor een baby-autostoeltje, een cabriolet-autostoeltje en een stoelverhoger. Deze zijn een goede keuze als u het niet erg vindt iets meer uit te geven voor Britax, vooral omdat ze meestal zijn bijgewerkt met de nieuwste veiligheidsvoorzieningen. Hun Cool Flow ontwerp is verkrijgbaar voor een baby-autozitje, een cabrio-autozitje en een stoelverhoger.
U kunt onze review van het Britax B-Safe Ultra Infant Cool Flow Autostoeltje hier lezen.
#6: Vermijd reizen tijdens piektemperaturen
Tussen 11.00 en 16.00 uur heeft je kleintje de meeste kans op oververhitting. Dit zijn de uren van de dag dat de zon het dichtst bij is.
Dit zijn niet alleen de warmste uren, maar het is ook de tijd waarin uw kleintje het grootste risico loopt te verbranden.
Hoewel reizen in de namiddag niet altijd kan worden vermeden, probeer dan ’s morgens of ’s avonds te reizen als dat mogelijk is.
#7: Vermijd bundeling
Het is niet ongewoon dat ouders denken dat baby’s ingepakt naar buiten moeten, zelfs als het buiten niet koud is. Dit lijkt vooral te gelden voor oudere generaties (zoals oma) die er gewoon zeker van willen zijn dat de baby warm is.
Te veel kleding inpakken veroorzaakt overmatig zweten, vooral in de hitte. Denk eraan, baby heeft maar één laagje meer nodig dan jij.
Bedenk dat het hoofd en de voeten de gebieden zijn waar de warmte het lichaam het efficiëntst verlaat. Dit betekent dat als je baby een muts draagt bij een temperatuur van 70 graden, hij of zij ook moeite kan hebben met afkoelen.
#8: Help je kind afkoelen
Verkoelende handdoeken zijn een geweldig accessoire voor de warmere zomermaanden – voor baby’s, peuters en elk ander lid van het gezin.
Verkoelende handdoeken zijn gemaakt van materialen die snel verdampen in de hitte. Deze verdamping laat je baby afkoelen. Gewoon water toevoegen, uitwringen en over de nek en schouders of de beentjes van uw baby leggen als ze in de auto zitten.
Iets om op te letten bij het winkelen zijn de gebruikte materialen. Baby’s staan erom bekend dat ze op dingen kauwen en u wilt uw kleintje op de achterbank van de auto niets gevaarlijks geven. Zoek niet-giftige materialen die zo groot zijn dat ze geen verstikkingsgevaar opleveren.
Een andere goede keuze is het kopen van een spuitfles met een verstuiverstand. Vul dit met koel water en sprenkel het op je baby als dat nodig is om hem koel te houden.
Sommige misters hebben ook een kleine ventilator. Hoewel dit een goed idee is als u uw baby vasthoudt en het op hem gebruikt, moet u er rekening mee houden dat de meeste van deze producten kleine onderdelen hebben en verstikkingsgevaar voor uw kleintje inhouden. Je mag ze de ventilator niet alleen laten gebruiken.
FAQs over baby’s, zweet en oververhitting
Waarom zweet mijn baby zo veel?
Baby’s zweten om hun temperatuur te reguleren.
Hoewel hun lichaampjes nog in ontwikkeling zijn, hebben baby’s al volledig ontwikkelde zweetklieren op hun hoofd en in hun nek. Dit helpt hen af te koelen in de zomer, vooral omdat het voor hun kleine lichaampjes moeilijker is een constante temperatuur aan te houden.
In de meeste gevallen betekent zweten dat een baby het een beetje te warm heeft en probeert af te koelen.
Soms kan het een teken zijn van een ernstiger aandoening, zoals hyperhidrosis, aangeboren hartafwijkingen, ademhalingsproblemen en schildklierproblemen. Als u bezorgd bent, neem dan contact op met de kinderarts van uw kind.
Moet ik mijn baby water geven om hem in de zomer gehydrateerd te houden?
Je moet een zuigeling jonger dan zes maanden nooit water geven.
Baby’s krijgen al het water dat ze nodig hebben uit flesvoeding of moedermelk. Het geven van water in plaats van moedermelk vult hun buikje zonder ze voedingsstoffen te geven. Bovendien kan te veel water leiden tot watervergiftiging. Dit is een aandoening die toevallen kan veroorzaken.
Vanaf de leeftijd van zes maanden kunt u beginnen uw baby tot twee porties van 8 ounces water per dag te geven.
Als u buiten bent tijdens een warme periode, kunt u ze water geven in een tuitbeker om ervoor te zorgen dat ze gehydrateerd blijven. U kunt dit het beste doen wanneer u de baby in de gaten kunt houden als hij nog moet leren drinken uit een beker, vooral omdat te snel drinken kan leiden tot verslikken.
Baby een slokje koel water geven is ook een goede manier om baby koel te houden in een autostoeltje. Geef ze gewoon een slokje ijswater (als ze oud genoeg zijn) als je gestopt bent.
Hoe weet ik of mijn baby oververhit is?
De beste aanwijzing dat uw baby oververhit is, is dat zijn kerntemperatuur is gestegen. De ideale binnentemperatuur van je baby ligt tussen de 98 en 100 graden. Als je de achterkant van hun nek aanraakt en het is bijzonder warm, kan dat een teken zijn dat ze oververhit raken.
Overmatig transpireren kan ook betekenen dat je baby oververhit is. Let ook op roodheid op de wangen, het ontstaan van warmte uitslag of een snelle ademhaling. Als u deze tekenen opmerkt, probeer ze dan onmiddellijk af te koelen met behulp van een van de bovenstaande tips.
Wat moet ik doen als mijn baby oververhit is?
Het beste wat je kunt doen als je baby oververhit is hem snel afkoelen.
Breng ze naar een koelere omgeving als de airco in uw auto niet goed werkt. Stop in een eetzaal van een restaurant voor een snack of ga ergens anders heen waar airconditioning is.
U kunt ook de kleren van uw kind uittrekken als ze die dragen. Gebruik dan een verkoelende handdoek of een verstuiver om hen op natuurlijke wijze te helpen afkoelen. Je kunt ze ook afvegen met een koele spons. Houd in gedachten dat je dit koel wilt hebben en niet koud, want je wilt voorkomen dat het systeem van je baby een schok krijgt.
Hoe moet ik mijn baby kleden voor het buitenleven?
Velen raden aan om uw baby in laagjes te kleden als u naar buiten gaat, vooral omdat baby’s een beetje hulp nodig hebben om warm te blijven omdat hun lichaampjes zo klein zijn. In de zomer kunnen te veel laagjes het echter moeilijker maken voor uw baby om af te koelen.
Als algemene richtlijn geldt dat u uw baby één laagje meer wilt geven dan u zelf heeft.
U wilt uw kind aankleden in het autostoeltje, ook al is het maar in een rompertje. Dit beschermt niet alleen hun gevoelige huid tegen de hete delen van de stoel, maar zorgt er ook voor dat de veiligheidsgordel niet oncomfortabel tegen hen aan schuurt.
De beste optie is om uw baby in een luchtig laagje kleding te kleden. Dit biedt ook een beetje bescherming tegen de zon. Bescherming tegen de zon is vooral belangrijk voor jongere baby’s omdat de FDA (Food & Drug Administration) het gebruik van zonnebrandcrème bij baby’s jonger dan zes maanden afraadt.
Hoewel het een uitdaging kan zijn om ze op het gezicht van uw baby te houden, worden zonnebrillen die UV-bescherming bieden ook aanbevolen voor baby’s in de zomer. Als dit niet praktisch is, zorg dan voor een zonnescherm of luifel met SPF-bescherming als u buiten bent en probeer de ogen van uw kleintje bedekt te houden. Een lichte hoed met een grote rand kan ook worden gebruikt om dit te bereiken.
Hoe warm is te warm voor mijn baby?
Er is geen officiële verklaring van de American Academy of Pediatrics over baby’s en hoe ze reageren op hitte.
Als algemene regel geldt voor baby’s (en volwassenen) dat het lichaam begint te worstelen met het handhaven van een koele temperatuur wanneer de buitenomgeving 80 graden bereikt.
Als u in deze periode met de auto moet reizen, zorg er dan voor dat de airconditioning van uw auto werkt en dat u maatregelen hebt genomen om uw kleintje koel te houden. Als u lang onderweg bent, stop dan regelmatig en controleer of uw kleintje niet oververhit raakt in zijn autostoeltje.
U zult deze regel ook willen toepassen als u met uw baby naar het strand of buiten gaat. Houd ze uit direct zonlicht en houd hun temperatuur in de gaten als het buiten warm is. U kunt een vochtig washandje, een spuitfles, een verkoelende handdoek of een van de andere hierboven vermelde methoden gebruiken om ervoor te zorgen dat ze koel blijven.
Hoe verhoogt oververhitting het risico op SIDS?
Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) is een aandoening waarbij baby’s plotseling overlijden terwijl ze slapen.
Hoewel er niet één specifieke oorzaak is, zijn er veel dingen die uw baby een hoger risico geven. Dit omvat zaken als onveilige slaap, roken in huis en oververhitting.
Als je baby oververhit raakt, valt hij in een diepere slaap. Dit betekent dat ze niet zo gemakkelijk wakker worden als er een probleem is of als ze stoppen met ademen.
Wat zijn de tekenen van hitte-uitputting?
Hitte uitputting kan gebeuren voor een hitteberoerte. Het is belangrijk om de tekenen te herkennen, want het is vaak een teken dat je baby genoeg warmte heeft gehad.
Het meest opvallende teken kan zijn dat je kleintje chagrijnig is. Als ze het te warm hebben, kunnen ze kregelig en lusteloos worden. Je kunt ze ook moeilijk wakker krijgen voor het voeden.
Als u uw baby niet uit de zon haalt, veroorzaakt ernstige hitte-uitputting symptomen als verhoogde lusteloosheid en overgeven. U zult ook merken dat de huid van uw baby eruitziet en aanvoelt alsof hij uitdroogt. Als ze hitte-uitputting bereiken, kunnen ze ook een hogere temperatuur hebben als ze rectaal worden genomen.
Als u een van deze ernstigere symptomen opmerkt, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.
Hoe kan ik warmte-uitslag behandelen?
Een andere reden om uw baby koel te houden is het voorkomen van zomerhitte-uitslag, die meestal de vorm aanneemt van een rode huid met kleine bultjes.
Hitte uitslag komt vooral voor bij baby’s. Hun kleine poriën kunnen gemakkelijk verstopt raken, wat de belangrijkste oorzaak is van warmte-uitslag.
In sommige gevallen kan warmte-uitslag gemakkelijk worden behandeld door het gebied af te koelen. Zodra het gebied afkoelt, verdwijnt het. Als je het niet op tijd opmerkt, kan warmte-uitslag ervoor zorgen dat de huid droog, geïrriteerd en zelfs jeukend wordt. Neem de tijd om de huid af te koelen en laat hem aan de lucht drogen. U moet vermijden zalven of crèmes aan te brengen, tenzij uw arts u dat heeft opgedragen. Tenslotte moet u proberen te voorkomen dat uw kleintje zich aan de geïrriteerde huid krabt.
Als warmte-uitslag vaak voorkomt, heeft je baby het te warm. Kleed ze in minder lagen kleding en neem een aantal van de bovengenoemde maatregelen om ze koel te houden.
Slotwoord
Leren hoe je je baby koel houdt in een autostoeltje is belangrijk om de zomerhitte te doorstaan. Als u uw kleintje op een comfortabele temperatuur houdt, vermindert u het risico op warmte-uitslag, hitte-uitputting, SIDS en andere complicaties die kunnen ontstaan door te warm zijn.
Met een beetje vooruit plannen en veel TLC, zul je in staat zijn om je kleintje koel te houden als het warm is.