Hoe je baby te slapen leggen wanneer ze oververmoeid is

Mamas, we hebben het allemaal meegemaakt. Je pasgeborene schreeuwt van uitputting, en het schreeuwen maakt de kleine alleen maar vermoeider. Maar je dierbare baby wil maar niet wennen en gaan slapen. Je weet dat ze moe zijn en naar slaap snakken, dus wat geeft het?

Het is exponentieel moeilijker om een baby naar bed te brengen voor dutjes en bedtijd als hij of zij oververmoeid is. Baby’s raken oververmoeid als ze te lang wakker zijn geweest, en hun lichaam activeert een stressreactie. Dat uit zich in hysterisch huilen, moeite met kalmeren, enz.

Hieronder geven we tips over hoe je kunt voorkomen dat je het “point of no return” vermoeidheidsstadium bereikt, de tekenen van een oververmoeide baby, en praktische dingen die je kunt doen om je baby liefdevol te helpen kalmeren.

 

Tekenen van een oververmoeide baby

Je kleintje in slaap krijgen kan al moeilijk genoeg zijn. Maak het uzelf wat gemakkelijker door uw baby te laten slapen voordat hij of zij boos en oververmoeid wordt.

Uw baby zal waarschijnlijk een, een paar of alle van deze signalen geven als hij moe is en een dutje nodig heeft. Probeer uw baby te laten rusten wanneer u een van deze slaperige signalen opmerkt.

 

  • Geeuwen
  • Ogen wrijven
  • Trekken aan oren of aan haren
  • Staren wezenloos en knipperen
  • Verminderde activiteit, d.w.z. glimlachen, praten, spelen
  • Rode wenkbrauwen
  • Wordt steeds kieskeuriger

Je kleintje zal waarschijnlijk niet van gelukkig en tevreden naar onmiddellijk boos en oververmoeid gaan. Daarom is het zo belangrijk om op te letten voor slaperige signalen. De volgende oververmoeidheidssignalen willen we vermijden.

  • Hysterisch huilen
  • Achterover buigen
  • Moeilijk te kalmeren
  • Lagere frustratie en pijngrens
  • Korte dutjes en ’s nachts slapen
  • Willekeurig slapen (baby valt in slaap als het geen tijd is voor een dutje of een nachtrust, bv. tijdens het eten, in de wandelwagen, op de buik, enz.)

 

Hoe voorkom je dat je baby oververmoeid raakt

Het antwoord lijkt eenvoudig: voorkom dat je baby oververmoeid raakt door ervoor te zorgen dat je kleintje genoeg slaapt. Makkelijker gezegd dan gedaan!

De American Academy of Pediatrics en de American Academy of Sleep Medicine hebben richtlijnen voor hoeveel slaap kinderen nodig hebben op specifieke leeftijden en in specifieke stadia van hun ontwikkeling. De volgende cijfers geven het totale aantal uren slaap in een periode van 24 uur weer, inclusief dutjes overdag en nachtelijke slaap.

  • Zuigelingen (4 maanden tot 12 maanden): 12 tot 16 uur per dag
  • Peuters (1 jaar tot 2 jaar): 11 tot 14 uur per dag
  • Kleuters (3 jaar tot 5 jaar): 10 tot 13 uur per dag
  • Lagere schoolkinderen (6 tot 12 jaar): 9 tot 12 uur per dag
  • Tieners (13 jaar tot 18 jaar): 8 tot 10 uur per dag

Naast slaaprichtlijnen zijn er ook algemene tijdslimieten voor hoe lang baby’s wakker mogen zijn. Dit wordt vaak het “waakvenster” genoemd, de tijd tussen het moment dat baby’s hun ogen openen na een dutje en het moment dat ze weer in slaap vallen. Volgens Dr. Brown’s Baby:

 

  • Pasgeborenen (0 maanden tot 4 maanden) moeten minder dan 45-60 minuten wakker zijn
  • Zuigelingen (4 maanden tot 6 maanden) kunnen 1 tot 2 uur wakker zijn
  • Oudere baby’s (6 maanden tot 12 maanden) kunnen 2 tot 3 uur wakker zijn
  • Peuters (12 maanden tot 18 maanden) kunnen 3 tot 4 uur wakker zijn
  • Oudere peuters (18 maanden tot 2 jaar) kunnen 4 tot 6 uur wakker zijn

In de praktijk zou dit betekenen dat een pasgeboren baby tot 4 maanden oud waarschijnlijk slaperige signalen zal geven rond de 45 tot 60 minuten na zijn of haar laatste dutje. Na een uur zal je zien dat de kleine oververmoeid raakt, dus ouders moeten proberen de baby eerder te laten slapen.

Deze waakvensters zijn nuttig voor ouders om de klok in de gaten te houden en te voorkomen dat hun kind overprikkeld en gestrest raakt.

Hoe kalmeer je een oververmoeide baby

Ondanks uw beste pogingen om de juiste waakvensters te volgen en het stadium van oververmoeidheid te voorkomen, kunnen baby’s toch overstuur raken en moeilijk te kalmeren zijn wanneer het tijd is om te slapen.

 

Als dat gebeurt, probeer dan de 5 S’en: inbakeren, opzij of op de buik, sussen, schommelen en zuigen. Je hebt misschien gehoord van deze techniek. Het is ontwikkeld door Dr. Harvey Karp, een gerenommeerd kinderarts, lid van de American Academy of Pediatrics, en oprichter en CEO van Happiest Baby.

Kortom, het doel van de 5 S’en is om een omgeving te creëren die vergelijkbaar is met de baarmoeder. Denk eraan, je baby zat maanden knus in je buik. In de buitenwereld zijn kan eng en verontrustend zijn! De 5 S’en kunnen helpen om baby’s eerste thuis na te bootsen.

1e S: Swaddle

Hoewel het voor ons volwassenen misschien ongemakkelijk lijkt, voelen baby’s zich veilig en op hun gemak als ze stevig in de watten worden gelegd. Toen de kleintjes nog in de baarmoeder zaten, hadden ze niet veel bewegingsruimte, en dat hebben ze liever zo!

Zwachtels houden de armpjes van baby’s behaaglijk en verminderen de schrikreflex waarmee ze allemaal worden geboren. De beste swaddles omsluiten de armen maar houden de heupen soepel.

Zwachtels zijn ook geweldig om baby’s warm te houden. Vergeet niet dat baby’s het eerste jaar niet met dekens, knuffels of andere voorwerpen in hun wieg mogen slapen. Je kunt ook een slaapzakje proberen om je baby knus te houden.

 

Als je kleintje een Houdini is, zoals mijn dochter was, waren wattendekens gewoon niet genoeg. Hoe strak we haar ook inwikkelden, op de een of andere manier wist ze haar armen los te wurmen.

Onze favoriete swaddles zijn die met klittenband of ritsen die zorgen voor een veilige, comfortabele pasvorm. Happiest Baby maakt de Sleepea 5-Second Swaddle, een fool-proof swaddle die elke keer een goede pasvorm heeft – ideaal om midden in de nacht te verschonen.

 

Een belangrijke opmerking: de armen van baby’s mogen niet worden afgeklemd zodra zij tekenen van rollen vertonen. Op dat moment moeten de kleintjes hun armen vrij hebben voor het geval ze omrollen. U kunt overschakelen op een slaapzak, zoals de HALO Sleepsack, wanneer uw baby die mijlpaal bereikt.

 

2e S: Zij- of buikligging

Je denkt misschien, “Wacht eens even! Ik dacht dat baby’s alleen op hun rug konden slapen, niet op hun buik of zij.” Je hebt helemaal gelijk. De rug is de enige veilige positie om te slapen.

Wanneer baby’s echter wakker zijn en ineenkrimpen, kan het helpen hen op hun zij of op hun buik te houden om hen te kalmeren. Om dit te bereiken, kunt u uw kleintje over uw schouder of in de holte van uw arm houden. U mag ze niet op hun buik of zij op een bed of ander plat oppervlak leggen.

Je kunt baby’s inbakeren terwijl je ze even op hun zij of buik houdt.

3e S: Shush

U en ik slapen misschien liever in stilte, of in ieder geval in een stille omgeving, maar baby’s hebben het tegenovergestelde nodig. Denk eraan, baby’s eerste thuis was de baarmoeder waar het geluid van je bloed stroomde! Denk aan een lopende douche of een stofzuiger.

 

Maar niet alle geluid is gelijk. Een hartslag, oceaangolven, of slaapliedjes zullen het niet doen.

De beste manier om de geluiden in de baarmoeder na te bootsen is een machine met witte ruis. Er zijn een heleboel opties, en je hebt er niet eens een nodig die speciaal voor een baby is. Zorg er alleen voor dat de machine veel lawaai kan maken.

Als u bang bent dat het apparaat te hard staat, kunt u een app downloaden op uw telefoon om het decibelniveau in de babykamer te testen. Maar nogmaals, denk eraan dat de machine met witte ruis even luid moet zijn als een douche of stofzuiger.

Een goede tip: koop een draagbaar apparaat met witte ruis dat je aan de wandelwagen of het autostoeltje van je baby kunt vastmaken om onderweg lekker te kunnen dutten!

4e S: Swing

Je zult nu wel doorhebben dat baby’s het rustigst worden en het best slapen als ze het gevoel hebben dat ze terug in de baarmoeder worden gebracht, en beweging is de sleutel.

In uw buik is uw kleintje gewend in slaap te worden gesust door uw dagelijkse bewegingen: rondlopen, naar het werk gaan, sporten, enz. Is het je wel eens opgevallen dat je baby ’s nachts het meest actief leek te zijn als jij probeerde te slapen?

 

Als de kleintjes buiten van streek zijn, probeer uw baby dan te schommelen met snelle bewegingen. Dr. Karp zegt dat u het hoofd en de nek van de baby moet ondersteunen en uw bewegingen klein moet houden. Bijvoorbeeld, je mag niet meer dan een centimeter heen en weer bewegen.

Deze kleine, snelle bewegingen zijn anders dan langzaam wiegen wanneer je baby in je armen ligt. En nog belangrijker, je moet je baby nooit, maar dan ook nooit door elkaar schudden om hem te kalmeren.

Je kunt ook een babyschommel proberen als je armen moe worden!

5e S: Suck

De laatste S staat voor zuigen. Als u uw baby borstvoeding of flesvoeding geeft om in slaap te vallen, weet u dat ze zich vaak ontspannen terwijl ze zuigen en drinken.

Pasgeboren baby’s worden geboren met de behoefte om te zuigen, zowel voor voeding als voor niet-voeding. Het is een normaal onderdeel van de foetale en neonatale ontwikkeling, volgens het National Institutes of Health. Niet-nutitief zuigen bestaat uit zuigen op vingers, fopspenen en andere voorwerpen.

Er rijzen vaak vragen over zuigelingen en niet-voedzaam zuigen. Niet-voedzaam zuigen bestaat uit zuigen op vingers, fopspenen, of andere voorwerpen.

 

Het gebruik van een fopspeen kan uw kleintje kalmeren als hij oververmoeid en kribbig is.

Hoe een gezond slaapritueel op te zetten

Het hebben van een oververmoeide baby kan voelen als een vicieuze cirkel: baby is zo moe dat hij niet tot rust wil komen, wat leidt tot nog meer uitputting, enzovoort. Slaaptekort kan leiden tot moeilijk gedrag en gezondheidsproblemen, zoals prikkelbaarheid, concentratieproblemen, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, hoofdpijn en depressie, aldus de American Academy of Pediatrics.

Kinderen die goed slapen zijn gezonder en hebben betere schoolprestaties, gedrag, geheugen en geestelijke gezondheid. Daarom is het zo belangrijk om al vroeg een gezonde slaaproutine op te zetten. De AAP zegt dat de volgende tips kunnen helpen om dit doel te bereiken.

  • Maak van slapen een gezinsprioriteit. Dit begint bij jou als ouder. Denk eraan, kinderen, hoe jong ook, imiteren je gedrag. Je bent hun held! Als je slaap prioriteit geeft, geef je de juiste boodschap aan je kinderen.
  • Zich houden aan een vaste dagelijkse routine. Kinderen, baby’s en peuters in het bijzonder, gedijen op een routine. Ze voelen zich veilig, geborgen en comfortabel. U hoeft geen strak schema aan te houden, maar elke dag moet een vergelijkbare routine volgen. Bijvoorbeeld: wakker worden, ontbijt, speeltijd, snack, dutje, enzovoort. En het is nooit te vroeg om met een bedtijd routine te beginnen. Dit kan zo simpel zijn als bad, boek, fles, bed, bijvoorbeeld. Een vaste bedtijdroutine geeft uw baby het teken dat hij gaat slapen.
  • Overdag actief zijn. Baby’s zullen niet slapen als ze niet moe zijn. Dus als ze wakker zijn, help ze dan moe genoeg te worden voor dutjes en bedtijd door hun dagen te vullen met stimulerende activiteiten. Lees boeken, ga naar buiten, speel spelletjes.
  • Schermtijd bewaken. De AAP adviseert om alle schermen, waaronder tv’s, computers, laptops, tablets en smartphones, ’s nachts buiten de slaapkamers van kinderen te houden. Om verstoring van de slaap te voorkomen, kunt u het beste alle schermen ten minste een uur voor het slapengaan uitschakelen.
  • Creëer een slaap-ondersteunende en veilige slaapkamer- en thuisomgeving. Laat de lichten dimmen voor het slapengaan. Leg het bed van uw kind niet vol met speelgoed, vooral niet voor baby’s jonger dan 12 maanden. Hun wiegjes moeten kaal zijn tot ze een jaar oud zijn. Het bed van een kind moet een plaats zijn om te slapen, niet om te spelen.
  • Breng uw baby niet naar bed met een fles. Net als bij de tip hierboven, moet het wiegje of bedje slapen. Alles in een fles behalve water kan tandbederf veroorzaken. Je kunt een baby de fles geven of borstvoeding geven en hem of haar daarna in slaap wiegen.
  • Begin niet met het geven van vast voedsel voordat de baby er klaar voor is. Een veel voorkomende mythe is dat baby’s door eerder met vaste voeding te beginnen, ’s nachts doorslapen. Dat is niet waar. Uw baby vaste voeding geven voordat zijn lichaam er klaar voor is, kan de slaap verergeren als gevolg van buikpijn. Raadpleeg altijd uw kinderarts, maar de meeste baby’s beginnen met vaste voeding rond de leeftijd van 6 maanden.
  • Vermijd overplanning. Net zoals jij het beste slaapt in je eigen bed, doen baby’s dat ook. Ze zullen altijd de meest rustgevende slaap krijgen in hun eigen wiegjes. Af en toe een dutje in een autostoeltje of wandelwagen is prima, maar probeer baby’s de meeste dutjes en dagen in hun eigen bedje te laten slapen.
  • Slaapproblemen leren herkennen. Volgens de AAP zijn de meest voorkomende slaapproblemen bij kinderen: moeilijk in slaap vallen, ’s nachts wakker worden, snurken, uitstellen en tegenwerken bij het naar bed gaan, slaapapneu en luid of zwaar ademen tijdens het slapen.

 

Laatste woord over het kalmeren van een oververmoeide baby

Weet dat je niet alleen bent als je het gevoel hebt dat je voortdurend moeite hebt om een oververmoeide baby neer te leggen. Het overkomt ons allemaal.

 

Het belangrijkste is te voorkomen dat baby’s oververmoeid raken en te zorgen voor de meest comfortabele slaapomgeving, wat voor baby’s neerkomt op het nabootsen van de baarmoeder.

 

 

 

Plaats een reactie