Hoe je je baby dieper aan de borst krijgen

Borstvoeding mag dan natuurlijk zijn, maar dat maakt het nog niet gemakkelijk. Als je baby zich niet goed vastklikt, vraag je je waarschijnlijk af hoe je je baby dieper aan de borst kunt krijgen voor een goede voeding. Ik zal technieken delen die voor mij werkten plus andere tips van experts.

Ik heb alle drie mijn kinderen borstvoeding gegeven tot na de leeftijd van één jaar, maar ik wist echt niet of ik de eerste paar dagen thuis uit het ziekenhuis met mijn oudste zou doorkomen. In het ziekenhuis leek ze goed te voeden, maar thuis viel ze snel in slaap met zuigen, of huilde alleen maar. Ik kon haar niet goed aan de borst krijgen en voeden.

Gelukkig had ons ziekenhuis geweldige lactatiekundigen die ons goed konden helpen toen we teruggingen voor een afspraak, maar die eerste 48 uur thuis waren vreselijk. Als je wacht op professionele hulp of als die niet beschikbaar is in jouw omgeving, wil ik met je delen wat ik geleerd heb om een goede, diepe vergrendeling te krijgen.

 

1. Zoek een comfortabele houding voor jou en je baby

Er zijn veel verschillende manieren om jezelf en je baby te positioneren, zodat je een goede vergrendeling kunt bereiken. Hoewel sommige deskundigen nieuwe moeders aanraden te beginnen met borstvoeding terwijl ze rechtop zitten en goed ondersteund worden, denk ik dat het er meer om gaat dat je een goed zicht en een betere controle hebt dan dat het voor iedereen het beste werkt.

 

Hoewel het goed kan zijn om in het begin te proberen meestal rechtop te zitten, kunt u ook zoeken naar manieren die comfortabel zijn voor u beiden en veilig voor de baby.

Naast de klassieke manier om je baby voor je te houden terwijl je rechtop zit, kun je je baby ook opzij of zelfs over je schouder ondersteunen terwijl je een beetje achterover leunt of zit. Op uw zij gaan liggen kan ook een goede keuze zijn voor u en uw baby, zolang u wakker kunt blijven om uw kind in de gaten te houden.

Er is echt geen verkeerde manier, zolang jullie je allebei maar op je gemak voelen en je baby kan ademen en gemakkelijk bij de borst kan.

Het belangrijkste hier is: U wilt de baby naar uw borst brengen in plaats van te proberen uw borst naar de baby te brengen . Probeer een paar standjes en kijk wat het beste werkt voor jullie beiden op dit moment. Het zal later wel veranderen!

Een borstvoedingskussen, zoals een Boppy, kan u helpen om een comfortabele houding aan te nemen. Hier zijn onze favoriete borstvoedingskussens.

2. Houd uw borst correct

Maak van uw hand een C en knijp de borst rond het tepelhof. Uw duim bovenop en uw andere vingers eronder. Dit drukt uw borst samen en helpt een goede vorm voor de mond van de baby te creëren. Sommige moeders gebruiken ook de U-vormige greep, die er erg op lijkt, behalve dat je de borst aan de onderkant ondersteunt.

 

Het doel hier is om de borst te ondersteunen en de tepel op een plaats en in een hoek te krijgen waar baby er gemakkelijk bij kan. Houd je borst niet te dicht bij de tepel, want je wilt genoeg ruimte overlaten voor de baby om de tepel goed te kunnen pakken en de hele tepel, tepelhof inbegrepen, op te nemen voor een voeding.

3. Line Up Your Baby

Hoewel het lijkt alsof je de mond van je baby op één lijn met de tepel wilt hebben, wil je eigenlijk dat haar neus of iets boven haar bovenlip op één lijn met je tepel ligt voordat je haar diep laat vastklikken.

U moet de achterkant van het hoofdje van uw baby zachtjes vasthouden. Hou haar hoofd een beetje achterover zodat haar kin naar voren komt. De kin van uw baby kan van nature achterover hangen, waardoor de onderkaak niet goed gepositioneerd is.

Als ze goed ligt, kan ze meer van de borst opnemen met haar tong, wat helpt om de borst goed en diep te pakken en de melk goed te laten stromen.

4. en vergrendelen!

Als je baby zijn mond heel wijd open doet, moet je snel in actie komen. Je begint bij zijn onderkaak en rolt zijn gezicht zachtjes naar de tepel. Plaats de onderlip of -kaak eerst op de borst aan de nauwe rand van de tepelhof. Kantel dan snel de achterkant van zijn hoofd naar voren om zijn bovenlip aan de andere kant van je tepel te plaatsen.

 

Houd uw borst samengedrukt tot de bovenkaak van uw baby succesvol is geplaatst. Dan kun je stoppen met het samendrukken van je borst als je baby voedt.

Als uw baby de neiging heeft zijn mond niet wijd open te doen, moet u hem dat misschien leren. Positioneer hem voor een voeding en raak met zijn bovenlip je tepel aan. Zet hem dan een stukje achteruit. Herhaal dit tot hij wijd genoeg open gaat om het grootste deel van de tepelhof te bedekken.

Tekenen van een goede, diepe vergrendeling

Als je alles op een rijtje hebt en de baby aan de borst hebt gelegd, kun je gemakkelijk zien of de baby goed of niet goed heeft gelockt. Hier is waar je op moet letten:

 

  • Controleer of baby’s neus niet in je borst begraven zit. Je wilt dat haar neus je aanraakt, maar niet geblokkeerd wordt.
  • Kijk of je haar lippen kunt zien. Als je het roze niet ziet, zijn haar lippen waarschijnlijk naar binnen gedraaid. Je wilt haar lippen naar buiten.
  • Je wilt ook een goede afdichting tussen haar lippen en jouw huid. Als je je vinger in haar mond kunt stoppen als ze eet, zit ze niet goed genoeg vast.
  • Kijk hoeveel tepelhof je kunt zien. Je wilt dat het meeste in baby’s mond zit. Als ze alleen de tepel heeft, wordt het pijnlijk en krijgt ze niet zoveel melk.
  • Kijk of de tong van je baby tussen haar onderkaak en de borst zit. Je kunt het misschien voelen, maar je kunt ook proberen haar onderlip een beetje naar beneden te trekken en het te zien. Als u klikgeluiden hoort, zit baby’s tong waarschijnlijk niet op de juiste plek.

Als een van deze dingen niet goed lijkt, haal uw baby er dan voorzichtig uit en probeer het opnieuw. Zelfs als ze blij lijkt te zijn met de voeding, kan een onjuiste vergrendeling pijn en schade aan de borst veroorzaken en resulteren in een slechte voeding. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om opnieuw te beginnen.

 

Oefening baart kunst

Het vergt herhaling om de baby snel op de juiste manier aan de borst te leggen en te bewegen. Het kan moeilijk zijn om geduldig te zijn als jij en je baby allebei moe en gefrustreerd zijn, maar probeer te onthouden dat het oefening vergt en dat jullie het allebei zullen leren als je volhoudt.

Na een aantal succesvolle voedingen weet je hoe het voelt als je baby goed vastzit. Het proces zal na een tijdje een tweede natuur worden.

Als je het meerdere keren hebt geprobeerd en je hebt het gevoel dat je geen vooruitgang boekt, dan is het tijd om een lactatiekundige om hulp te vragen. Als je er geen hebt via je ziekenhuis of geboortecentrum, kun je een plaatselijke lactatiekundige vinden.

 

Hoe te weten of de baby genoeg melk krijgt

Als je eenmaal weet dat je baby goed en diep kan vastklikken, heb je een grote hindernis genomen. Maar het volgende wat je je misschien afvraagt is hoe je kunt zien of je baby genoeg melk binnenkrijgt. Goed vastklikken helpt je baby zeker om het beste uit elke voeding te halen, maar er zijn nog andere signalen waar je op moet letten.

Gewichtstoename

Een belangrijke aanwijzing of de baby genoeg te eten krijgt, is of hij in gewicht toeneemt. Het is normaal dat pasgeborenen in de eerste dagen van hun leven tot 10% van hun geboortegewicht verliezen, maar u wilt dat ze bij het eerste bezoek aan de kinderarts aankomen en binnen twee weken weer op hun geboortegewicht zitten. Daarna moeten ze elke week verder in gewicht toenemen.

De vuistregel die ik geleerd heb is dat baby’s hun geboortegewicht moeten verdubbelen met 5 tot 6 maanden en verdrievoudigen met hun eerste verjaardag. Zij groeien dus sneller in die eerste maanden dan in de tweede helft van hun eerste jaar.

Die gewichtstoename komt neer op ongeveer 5-7 ons per week in de eerste vijf maanden en 3-5 ons per week tot de eerste verjaardag, volgens de Mayo Clinic.

 

Natuurlijk gaat u waarschijnlijk niet elke week naar de dokter om uw baby te wegen, en de weegschaal die u voor uzelf gebruikt, zal waarschijnlijk niet zo nauwkeurig zijn. Je zou kunnen investeren in een babyweegschaal als je zeker wilt zijn, maar de groei zien bij elke doktersafspraak is waarschijnlijk prima als alle andere tekenen erop wijzen dat hij genoeg melk krijgt.

Ik had het geluk een goede borstvoedingshulpgroep te hebben die wekelijks bij mij thuis bijeenkwam, en zij hadden een goede babyweegschaal om wekelijks te wegen. Het was erg geruststellend voor mij als nieuwe moeder.

Horloge luiers

Na dag 4 van baby’s leven, wilt u 6 of meer natte luiers per dag zien en 3 tot 4 stoelgang als indicatoren dat baby genoeg te eten krijgt. Op dag 1 zal er waarschijnlijk maar één natte luier zijn, maar die zou in de loop van de eerste paar dagen moeten toenemen tot 6 of meer.

Op dag 5 moet u “normale” ontlasting zien in plaats van het donkere meconium dat na de geboorte wordt uitgestoten. De ontlasting van een baby die borstvoeding krijgt, is meestal dun en lopend, geel en draderig. Ze moeten minstens zo groot zijn als een Amerikaans kwartje.

Baby is tevreden

Het is ook een goed teken als uw baby redelijk tevreden lijkt na een voeding van 15-20 minuten. Als hij nog honger had, zou hij het je waarschijnlijk laten weten! Maar er zijn baby’s die gewoon heel rustig zijn, dus als de andere signalen niet worden opgevolgd, moet u niet te veel belang hechten aan de tevredenheid van de baby.

 

Veranderingen in de borsten

Je zou ook veranderingen in je borsten moeten voelen na een goede voeding. Ze moeten zachter en minder vol aanvoelen. Engorgement kan een probleem zijn met een ondiepe latch, dus na een goede voeding met een diepe latch, zou je die klonten melk in de borst moeten zien verdwijnen of aanzienlijk zien afnemen.

Problemen met de toevoer?

Hoewel veel moeders zich zorgen maken dat hun melkvoorraad laag is, is dit niet echt een veel voorkomend probleem voor moeders die vaak borstvoeding geven. Als je baby aankomt en natte en vuile luiers heeft, maak je genoeg melk voor hem aan. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat u voldoende melk aanmaakt, is uw baby vaak te voeden en geen flesvoeding te geven, tenzij dit medisch noodzakelijk is. Lees meer over hoe u kunt zien of uw voorraad laag is en hoe u dit kunt verhelpen.

Hoe vind je meer hulp met de baby’s klitje

Soms is borstvoeding geven gewoon moeilijk, en heb je misschien meer informatie of steun nodig. We hebben enkele tips voor succesvolle borstvoeding en nuttige producten:

 

  • Beste tepelbeschermers
  • Beste zuigflessen voor borstvoeding
  • Hoe houd je je baby wakker tijdens de borstvoeding?

Online-hulpmiddelen

Er zijn nog andere websites met echt nuttige informatie voor je borstvoedingsreis. Ik gebruikte KellyMom veel toen ik borstvoeding gaf. Ze hebben artikelen en tips over allerlei onderwerpen in verband met zwangerschap, borstvoeding en ouderschap. Hier is een artikel van KellyMom met informatie over het vergrendelen.

La Leche League International en AskDrSears.com hebben ook nuttige informatie over het vastklikken en andere borstvoedingskwesties.

Persoonlijke middelen

Maar soms is het lezen van alle tips die het internet te bieden heeft gewoon niet genoeg. Soms hebt u iemand nodig die bij u en uw baby zit (of die u virtueel bezoekt) om u door het proces te begeleiden. Of je hebt een groep borstvoedende moeders nodig om je te steunen.

Als je geen lactatiekundige of steungroep bij jou in de buurt kent, gebruik dan deze links om lokale opties te vinden:

 

  • Zoek een lactatiekundige
  • Zoek een La Leche League leider of groep

Ik had het geluk dat ik geweldige lactatiekundigen en een steungroep in mijn omgeving had. Het ziekenhuis waar ik ben bevallen, had twee lactatiekundigen in dienst die direct na de bevalling en tijdens een latere afspraak met mij hebben samengewerkt. Ze hielden ook een wekelijkse praatgroep voor moeders, zodat we vragen konden stellen en alle aspecten van borstvoeding konden bespreken. Ik denk echt niet dat ik zo lang en succesvol had kunnen borstvoeden als ik zonder deze middelen heb gedaan.

Je kan dit!

Dus neem het aan van een veteraan op het gebied van borstvoeding (één kind en ik gingen 20 maanden), je kunt dit doen! Blijf oefenen, zoek hulp, en denk aan alle voordelen die je je baby geeft door deze ervaring. Als je eenmaal weet hoe je je baby dieper kunt laten vastklikken, ben je goed op weg naar langdurig borstvoedingssucces.

 

 

 

Plaats een reactie