Hoe kinderen letterherkenning laten leren en andere activiteiten

Kinderen leren lezen begint al heel lang met letterherkenning. Zelfs het allereerste schoolboek van Amerika, The Protestant Tutor, leerde letters herkennen voordat het ooit lezen onderwees. Amerika’s eerste leesboek, New England Primer, deed hetzelfde.

Vandaag weten we dat hoe goed een leerling zijn letters kent, een sterke voorspeller is van hoe goed hij zal kunnen lezen. Maar hoe leer je letterherkenning?

 

Letterherkenning is de eerste stap om te leren lezen. Zonder de letters te kunnen herkennen, hebben kinderen moeite om de klanken te leren die de letters maken, en dus ook om de daaruit voortvloeiende woorden te herkennen.

 

De volgende activiteiten richten zich op alle vier de componenten van letterherkenning.

1. Zintuiglijke ABC’s

Wat je nodig hebt:

  • Mini Schuim ABC
  • Azijn
  • 4 Cups Rijst
  • 4 kleuren voedingskleurstof
  • 1 klopje
  • 4 Ziplocks

Instructies:

Voor de activiteit:

Meng 1 kopje rijst met 2 druppels azijn en de rode voedselkleurstof in een ziplock. Goed mengen. Spreid uit op een koekjesblad om te drogen.

Doe hetzelfde voor groen, blauw en geel (1 kopje rijst voor elk).

Uw kinderen zullen u met plezier helpen bij deze activiteit als u hen erbij wilt betrekken.

Meng, nadat elk rijstmengsel droog is, alle vier de rijstmengsels door elkaar.

Haal de letters van de schuimdelen en leg ze op de bodem van de tote. Bedek de letters met de gekleurde rijst. Laat uw kind de letters één voor één opgraven. Laat hem je vertellen wat de letter is, welke klank het maakt, en waar het hoort. Laat hem het in zijn gat stoppen.

 

2. Gatenperforator bijpassende brief

Er zijn gratis printables online voor het matchen van hoofdletters en kleine letters. Met zo’n afdruk kan uw kind een perforator gebruiken (welk kind houdt er niet van om een perforator te gebruiken?) om gaatjes te maken in elke kleine letter waarvan de hoofdletter zich aan de linkerkant van het papier bevindt. Klinkt dat leuk? Probeer het eens!

3. Ga op letterklankenjacht!

Laat uw kind een letterflashkaart zien. Uw kind moet u vertellen welke klank die letter maakt. Dan kun je hem een tijdslimiet geven om je zoveel mogelijk dingen te brengen die met die letter beginnen! Mijn kinderen hadden altijd plezier met deze. Trouwens, dit werkt ook voor het leren van kleuren.

4. Letter Dobbelsteen

Gebruik een vierkant houten blok of maak een kubus van papier en schrijf op de zes zijden van de kubus letters die uw kind heeft geleerd en aan het leren is. Dan kunnen jullie om beurten met de dobbelsteen gooien en de naam van de letter of de klank die hij maakt roepen, of je kunt hem op een droog wisbord of papier tekenen. Je kunt het spel ook leuker maken door je lichaam te gebruiken om de letters te vormen of de klanken die ze maken na te doen.

 

5. Letterklanken Race

“Verstop” alfabet koelkastmagneten in de kamer “in het zicht.” Laat uw kind naast het magneetbord staan. Roep een letter of letterklank. Zeg, “Ga.” Laat hem rennen en de letter vinden en op het bord leggen. Als hij een vriend heeft om tegen te racen, des te beter. Anders werkt een timer goed.

Om het anders te doen, schrijf je de hoofdletters op het bord, en verberg je de kleine letters. Laat uw kind de letters op de overeenkomstige letters leggen als hij ze vindt. U kunt hetzelfde doen met kleine letters.

6. Letter sorteren

Teken twee grote vierkanten naast elkaar op het magnetische droogkrijtbord. Boven de vierkantjes, schrijf “Gaten?” Schrijf boven één vakje, “Ja.” Boven de andere, schrijf, “Nee.” Laat uw kind nu de letters sorteren op die met gaten en die zonder gaten. Er is echter een addertje onder het gras. Hij moet de naam van de letter noemen en u de klank ervan zeggen voordat hij de letter kan leggen waar hij hoort.

7. Schuurpapier Letters

Maak letters van schuurpapier en plak ze op een posterbord, zodat uw kind ze met zijn vinger kan natekenen. Dit zorgt voor een tactiele activiteit.

 

8. Alfabet Bingo

Dit is vrij gemakkelijk. Uw kind zoekt de letter die u roept. Het spel verloopt volgens de traditionele regels van Bingo. Je kunt het spelen door de naam van de letter of de klank te roepen. U kunt uw kind ook de letters laten roepen.

9. Alfabetensoep

Leg vilten of papieren letters in een darm. Schep om de beurt samen met je kind de letters er één voor één uit. U kunt de naam of de klank van de letter roepen, afhankelijk van wat uw kind op dat moment aan het leren is.

10. Memory Spel

Leg drie tot vijf magnetische letters op een schaal. Bedek ze met een handdoek. Verwijder een letter. Neem de handdoek af en laat uw kind raden welke letter is weggehaald. Laat hem de brief vinden tussen zijn eigen brieven. Laat hem dan de letter tekenen. Je kunt ook de letters bedekken en hem laten onthouden wat alle drie de letters waren om het spel moeilijker te maken.

11. Stempel de letter

Laat uw kind toekijken hoe u de letter schrijft die hij leert. Laat hem een stempel gebruiken om langs de lijn te stempelen, zodat de omtrek van de letter zichtbaar wordt. Laat hem de hele tijd de naam van de letter zeggen en de klank die hij maakt. Bijvoorbeeld, “A zegt a, a, a.”

 

12. Speeldeeg Letters

Geef uw kind een afdruk of tekening van de letter waar hij mee bezig is. Laat hem met zijn speelklei de letter namaken door het speelklei op het papier te leggen.

13. Vliegen in Letterherkenning

“Schrijf” met plakband de letters die uw kind leert op de vloer. Dicteer een punt waar uw kind moet gaan staan. Laat uw kind een papieren vliegtuigje naar de letters gooien. Hij moet je de naam en de klank vertellen van de letter waar zijn vliegtuig op landt. Het doel is om op elke letter te landen voordat de concurrentie dat doet.

14. ijslollystokjes en pincleaner letters

Geef uw kind gekleurde ijslollystokjes en verschillende pijpenragers die in cirkels en halve cirkels gebogen zijn. Laat hem een brief zien en vraag hem die na te maken met zijn ijslollystokjes en pijpenragers. Om het moeilijker te maken, kunt u letters roepen die hij moet maken zonder hem van tevoren de letter te laten zien.

15. Brief Graafwerken

Plaats de magnetische letters die de letters voorstellen die uw kind leert, in een metalen koekjesblad. Zorg dat ze goed vastzitten. Bedek ze met bloem. Laat uw kind met een poederkwast of verfkwast de bloem één voor één van de letters verwijderen. Laat hem je de naam en de klank van de letter vertellen als hij die gevonden heeft. Hij kan ook bijhouden welke letters hij vindt door ze op te schrijven.

 

16. wasknijper wedstrijd

Schrijf elke letter die uw kind kent en leert met een permanente marker op een wasknijper en op een apart stukje papier (elke letter op een eigen stukje). Meng de wasknijpers en papier. Laat uw kind de bijpassende letters zoeken en de wasknijper vastspelden aan het stuk papier met de bijpassende letter erop.

17. Foam Letter Match

Leg de alfabetkaarten in alfabetische volgorde op de grond. Laat uw kind de schuimletters zoeken die bij elke kaart horen en ze op de juiste alfabetkaart leggen. Laat hem de klank en de naam van de letter vertellen terwijl hij de schuimletters op de alfabetkaarten legt.

18. Letter Zintuiglijke Bak

Vul een wasbak voor een kwart met droge bonen. Meng voorwerpen in de bonen die de letter voorstellen die uw kind leert. Dat kunnen magnetische letters zijn, schuimletters, speelgoed dat met die klank begint, of nog veel meer! Heb gewoon plezier.

 

19. Pompon Letters

Teken of print een papier met daarop de letter of letters die uw kind leert. Laat pompons op de letters plaatsen om ze te “bouwen”.

20. Stapellettertegels

Kijk hoe hoog je de toren van lettertegels kunt krijgen. Het addertje onder het gras? U en uw kind moeten elke letter benoemen voordat deze aan de toren wordt toegevoegd!

Er komt heel wat bij kijken om een kleuter te leren zijn letters te herkennen. Eerst moet je ze de vier componenten van letterherkenning leren. Dan moet je ervoor zorgen dat je alle kanten van hun brein aanspreekt als je lesgeeft. Ik zal je vandaag helpen bij elk van deze aspecten en eindigen met een paar methodes om je kleuter of peuter letterherkenning bij te brengen.

De vier onderdelen van letterherkenning

Letters leren is meer dan ze steeds opnieuw op een flashcard zien. Een kind kan iets tientallen keren zien en de informatie nooit onthouden. Evenzo kan een kleuter zijn naam schrijven, maar niet de naam van elke letter vertellen als hij die afzonderlijk ziet.

Uw kind moet elk onderdeel van letterherkenning leren om echt klaar te zijn voor het lezen.

 

1. Je kind moet de letter kunnen herkennen

Dit spreekt voor zich. Uw kind moet de vorm van zowel de hoofdletter als de kleine letter van elke letter kennen. Dit betekent dat hij in staat zal zijn de letter aan te wijzen wanneer u de naam roept.

Denk eraan uw kleuter niet te overweldigen met het leren van te veel letters in één keer. Veel kleuterleermiddelen leren één letter per week. Terwijl ze die ene letter leren, leren ze ook een kleur, een vorm en een cijfer.

2. Je kind moet de letter kunnen benoemen

De volgende stap is dat uw kind u kan vertellen wat de naam van die letter is als u hem aanwijst. U kunt een tijdje “papegaai spelen” of domme liedjes zingen over de letter om uw kind te helpen de naam van de letter te onthouden.

3. Je kind moet de klank van de letter kennen

Vervolgens moet uw kind leren dat, net zoals elk dier een geluid maakt, elke letter ook een geluid maakt. Een “A” klinkt als een mier die gaat niezen. Een “B” klinkt als een boot die probeert te starten, enzovoort. Het aanleren van letterklanken is nog zo’n plek waar grappige liedjes goed van pas komen!

 

4. Je kind moet leren hun letters te schrijven

U denkt misschien dat dit uw kleuter boven de pet gaat, maar u zou verbaasd zijn wat een kleuter allemaal kan! Vergeet niet dat er ook leuke manieren zijn om letters te leren schrijven. Je kunt je kind in het zand of in scheerschuim laten tekenen of macaroninoedels of garen op een letter laten plakken. Heb gewoon plezier!

Bekijk de beste boeken voor 2-jarigen om uw kind een voorsprong op het leesproces te geven.

Hoe leert uw kind?

Ieder mens leert anders. Er zijn vier hoofdtypen lerenden, en er zijn verschillende combinaties van die typen die weer andere typen maken. De soorten lerenden zijn kinesthetische, visuele, auditieve en tactiele lerenden.

1. De kinesthetische leerling

Wanneer iemand een kinesthetische leerling is, betekent dit dat hij het best leert door te bewegen. Om een kinesthetische leerling het best aan te spreken, kunt u hem zijn letters leren door hem de lettervormen met zijn lichaam te laten maken. Laat hem de mier zijn als hij het a-a-a geluid maakt en de boot als hij het b-b-b geluid maakt. Laat hem gaan!

 

2. De visuele leerling

De visuele leerling leert door te zien. Ze moeten de letters zien en iets zien dat de klank voorstelt. Ze moeten zien hoe je de letter tekent en je mond ziet als je hem uitspreekt. Ze leren door te zien.

3. De auditief ingestelde leerling

Je hebt dit waarschijnlijk al uitgedokterd. Als de visuele leerling leert door te zien, leert de auditieve leerling door te horen. Praat uw auditieve leerling door de vorming van de letter, “Begin op de bovenste regel. Ga naar beneden naar de onderste lijn op een schuine lijn. Pak je potlood op en begin weer aan de bovenste regel op dezelfde plek als waar je de eerste keer begonnen bent. Ga schuin de andere kant op. Stop bij de basis. Geef de ‘A’ een riem op de stippellijn. Yay! Je hebt een hoofdletter ‘A’ gemaakt!”

4. De Tactiele Leerling

Tactiel leren is hands-on leren. Dit is vergelijkbaar met kinesthetisch leren, maar het is nog steeds een klasse apart. Tactiele leerlingen leren door met hun handen te doen. Dit is waar al die knutselwerkjes en tekenen in zand en scheerschuim van pas komen. Laat uw tastende leerling zijn letters bouwen met speelklei of zijn letter maken met M&M’s. Hoe meer ze doen, hoe beter ze leren.

 

Combineer de vier voor het beste resultaat

Geen enkel kind is een kant-en-klare visuele leerling of een kant-en-klare tactiele leerling. Ieder mens is een combinatie van twee of meer leertypes. Daarom, zelfs als je een kind hebt dat overwegend de ene of de andere stijl heeft, is het het beste om je onderwijsstijlen te combineren. Doe een beroep op elk deel van de hersenen.

Vaak gestelde vragen

Ben ik gekwalificeerd om mijn kind les te geven?

Ja. Het feit dat je mama bent, kwalificeert je om je kind les te geven. In veel staten moet je een diploma van de middelbare school of GED hebben om officieel thuis les te mogen geven. U hoeft echter niet aan deze kwalificaties te voldoen om uw kind de letters te leren, hem voor te bereiden op de kleuterschool, of om buiten de school extra onderwijs te bieden.

Wanneer moet ik mijn kind zijn letters leren?

Het is nooit te vroeg om een kind zijn letters te leren. Leren begint in de baarmoeder. Peuters zijn echter nog niet toe aan formeel leren. Peuters en kleuters leren beter door te spelen. Daarom is elk van de bovenstaande activiteiten leren door spelen.

Met mijn oudste speelden we de hele tijd met de schuimletters in bad. Ze kende al haar letters en de klanken die ze maakten en haar kleuren tegen de tijd dat ze 27 maanden oud was. Het is mogelijk.

 

In welke volgorde moet ik de letters aanleren?

Je wilt letterherkenning niet op zomaar een manier aanleren. Ik ga je een specifieke volgorde geven om de letters in te leren. Als kinderen hun letters in de volgende volgorde leren, kunnen ze verschillende woorden spellen met de letters die ze aan het leren zijn!

Letterherkenning Leeropdracht:

  1. s, a, t, i, p, n
  2. c, k, e, h, r
  3. m, d, g, o
  4. l, f, b, q, u
  5. j, z, w
  6. v, y, x

Hoe snel moet ik nieuwe letters introduceren?

Als je lesgeeft aan een peuter of kleuter, zou ik aanraden om één, misschien twee letters per week te leren. Als u met een ouder kind begint, kunt u deze letters sneller leren.

De bovenstaande brieven zijn in groepen ingedeeld. Elke groep van deze letters wordt betrekkelijk snel geïntroduceerd. De eerste groep wordt in de loop van de eerste week geïntroduceerd. U doet verschillende activiteiten en spelletjes om die letters te leren, en zodra uw kind ze onder de knie heeft, voegt u groep nummer twee toe. Blijf werken aan beide groepen, maar concentreer je op groep twee. Je bouwt dan voort op wat ze hebben geleerd, waardoor hun lijst gestaag groeit. Vergeet niet vol te houden en gewoon plezier te blijven maken!

 

Conclusie

Het mooiste van lesgeven aan kleine kinderen is dat het allemaal om plezier draait! Het maakt ze niet uit wat je leert. De helft van de tijd, kan het ze niet eens schelen dat ze leren. Stink! De helft van de tijd, weten ze niet eens dat ze aan het leren zijn! Ze weten gewoon dat ze plezier hebben met mama, en dat is wat telt voor hen.

Dus, maak je geen zorgen om het goed te doen. Maak je geen zorgen over het krijgen van “de juiste hoeveelheid van het leren” in. Heb gewoon plezier en het leren zal gebeuren!

 

 

 

Plaats een reactie