Hoe leer je een baby eten met een lepel

Nu u zich begint te verdiepen in de wereld van babyvoeding, vraagt u zich misschien af: hoe leer ik mijn baby een lepel gebruiken?  Of je nu net begint met vaste voeding of werkt met een zelfstandige peuter, de stappen lijken veel op elkaar.

Er is geen goed of fout antwoord, maar we hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om te bepalen wanneer je je baby kunt laten beginnen met het gebruik van keukengerei en welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat je baby op de goede weg is om te leren hoe hij met succes een lepel kan gebruiken.

Bereid u voor op succes door te leren wat u kunt verwachten en welke stappen u moet ondernemen. We hebben ook onze aanbevolen producten op een rijtje gezet waarmee je je baby zo succesvol en stressvrij mogelijk met een lepel kunt leren omgaan.

Wat kan ik verwachten als ik mijn baby leer een lepel te gebruiken?

Verwacht een knoeiboel, ongeacht de leeftijd van uw baby. Een lepel leren gebruiken zal een smerig proces zijn.  Maar als je weet dat er een puinhoop zal zijn, is het makkelijker te hanteren.  Probeer het leuk, positief en speels te houden, als het stressvol wordt, neem dan een pauze.

Het leren gebruiken van een lepel is een leermoment, zowel voor u als voor uw baby, maar oefening baart kunst.  U moet niet verwachten dat u uw baby bij elke maaltijd een lepel geeft, maar probeer het minstens één keer per dag te introduceren als u begint.  In het beginstadium van het leren gebruiken van een lepel, gaat het om blootstelling, naarmate je baby gewend raakt aan het nieuwe gereedschap zal hij het concept meer en meer beginnen te begrijpen.

 

Wij stellen voor om het lepel-voedingsproces met lage verwachtingen te beginnen, een baby zal niet snel zelfstandig van een lepel eten, maar de consequente blootstelling zal het proces zeker helpen.  Ga met een positieve instelling de maaltijd in, blijf kalm, omhels de rommel, en blijf oefenen!

Wanneer moet mijn baby een lepel kunnen gebruiken?

Wij bevelen aan vroeg in het voedingsproces een lepel te introduceren, maar de meeste indicatoren tonen aan dat kinderen op de leeftijd van 2 jaar met succes in staat zijn zichzelf te voeden met een lepel en zonder extra ondersteuning.  Voedsel met verschillende texturen heeft verschillende moeilijkheidsgraden. Zo zal een baby waarschijnlijk eerder yoghurt kunnen opscheppen en eten dan appelmoes of soep.  Begin met dik voedsel om uw baby het vertrouwen te geven dat hij nodig heeft om door te gaan met dunner voedsel.

Ook al kan een kind pas op tweejarige leeftijd zelfstandig lepeltje-lepeltje eten, dat betekent niet dat je moet wachten met het introduceren van het concept.  Als je begint met vast voedsel, en zelfs al eerder met modelleren, is dat een goede manier om het te oefenen en tot een vaste gewoonte te maken.  Baby’s leren door te observeren, en als ze zien hoe u met een lepel van uw maaltijd geniet, zullen ze er veel meer klaar voor zijn om het zelf te proberen als de tijd rijp is.

 

Beginnen met een pre-spoon is een goede beginstap.  Een baby hoeft de motoriek niet onder de knie te hebben om met voorlepels te kunnen opscheppen, maar hij kan wel zijn hand-oog coördinatie oefenen en het geeft voldoening om zelfstandig te kunnen eten.  Meer informatie over pre-spoons vindt u in onze rubriek aanbevolen producten.

Mijn baby is een puinhoop! Is het de moeite waard?

Absoluut. Baby’s leren door te doen, en met een lepel kun je veel meer leren dan alleen zelf voeden.  U kunt ook extra leerresultaten verwachten, zoals zelfstandigheid, ontwikkeling van de fijne motoriek, hand-oog coördinatie en een verdere ontwikkeling van hun zintuigen.

Independence

De nieuwe onafhankelijkheid die ontstaat als een baby zichzelf voedt, is niet alleen goed voor de ontwikkeling van zijn zelfgevoel, maar geeft u ook wat vrije tijd om van uw eigen maaltijd te genieten.  Als uw baby zelfstandig is, geeft het hem een gevoel van voldoening en tevredenheid als hij zichzelf kan voeden.

 

Fijne motorische ontwikkeling

Door een lepel te gebruiken, kunnen baby’s de kleine spieren in hun handjes trainen, waardoor hun fijne motoriek verder wordt ontwikkeld.  Het is belangrijk voor baby’s om hun fijne motoriek te ontwikkelen om te leren hoe ze kleinere voorwerpen moeten vastpakken en manipuleren.  Het gebruik van een lepel tijdens het eten is een positieve, stressvrije manier voor baby’s om aan die kleine spieren te werken zonder dat ze het door hebben.  De beloning is iets lekkers om te eten, wat een geweldige motivator kan zijn.

Hand-Oog Coördinatie

Uw baby ontwikkelt ook zijn hand-oogcoördinatie als hij met zijn lepeltje de kom zoekt en vervolgens met het lepeltje zijn mondje vindt.  Leren zich op een voorwerp te concentreren en het op de juiste manier te manipuleren is een enorme leermijlpaal en wordt voor veel meer gebruikt dan alleen eten.  De maaltijd is een goed moment om deze praktijk toe te passen en ook hier kan het eten een verleidelijke motivator zijn.

Zintuiglijke ontwikkeling

Ook al kan de rommel voor sommigen pijnlijk zijn, baby’s leren hun zintuigen te ontwikkelen door te spelen, hun eten te pletten en te spatten.  Aanraken is een belangrijk zintuig, en het is belangrijk om je baby de vrijheid te geven om zijn maaltijd volledig te verkennen en al zijn zintuigen te gebruiken.  Als u meerdere soorten voedsel aanbiedt, kan het pletten en mengen leiden tot nieuwe smaken, wat uw baby ook helpt zijn reuk- en smaakzin te ontwikkelen, samen met zijn tastzin als hij de verschillende texturen verkent.

Als je je overweldigd voelt, stel dan grenzen voor jezelf, en heb niet het gevoel dat je altijd de rommel moet omarmen.  Vooral als u net begint, hoeft u uw baby niet bij elke maaltijd te laten oefenen met lepelvoeding, of het te beperken tot kortere introductietijden, zodat de rommel niet te overweldigend is.  Eén keer per dag beginnen is een goede kennismaking en oefening, misschien de maaltijd die natuurlijk gevolgd zal worden door een bad.  In onze aanbevolen producten hebben we ook suggesties voor slabbetjes die de rommel kunnen beperken.

1. Model Gebruiksvoorwerp

Als u niet zeker weet hoe u baby met een lepel moet leren omgaan, begin dan met natuurlijke leermomenten.  Zelfs als uw baby te klein is om mee te eten tijdens de maaltijd, betekent dat niet dat hij niet kan profiteren van het kijken.  Laat uw baby tijdens de maaltijd bij u aan tafel zitten, zodat hij kan zien hoe het gezin eet met keukengerei. Zo legt u de basis voor het eten, nog voordat uw baby zelf vast voedsel heeft gegeten.  Modelleren hoe het gebruik van een lepel eruit ziet is een goede eerste stap om je baby te leren hoe hij een lepel moet gebruiken.

 

Als baby’s groeien en zich ontwikkelen, vinden ze het heerlijk om te imiteren.  Laat ze oefenen hoe u een lepel gebruikt, of doe alsof u een babypop te eten geeft en laat uw kind de bewegingen nadoen met een plastic lepel.  Als ze jou observeren en zien eten, kunnen ze het gebruik van een lepel imiteren, wat ook een goede manier is om de eigenlijke vaardigheden te ontwikkelen.

2. Laat ze verkennen

Als u wilt weten hoe u baby leert een lepel te gebruiken, is de tweede stap hem een lepel te laten verkennen terwijl u hem blijft voeden.  Uw baby zal de lepel gaan associëren met eten en voeding, ook al heeft hij nog niet de coördinatie om het zelf te doen.  Geef ze een lepel om mee te spelen en te ontdekken, terwijl je een andere lepel gebruikt om hun eten te geven.

Terwijl ze het nieuwe voorwerp verkennen, kan het zijn dat ze het naar hun mond beginnen te brengen, ook al zit er geen voedsel op hun lepel, ze beginnen te leren waarvoor dit hulpmiddel dient.  Wees bemoedigend en positief als ze hun mond vinden om hen te laten weten dat ze het juiste doen!

 

3. Laad de lepel voor

Nu uw baby heeft gezien hoe u een lepel gebruikt en zelf de lepel heeft kunnen verkennen, is het tijd om hem de voldoening te geven dat hij eten in zijn mond krijgt, zonder de frustratie van het zelf proberen op te scheppen.  Leg de lepel op hun bord of op het dienblad van hun kinderstoel. Als ze de lepel oppakken, moedig hen dan aan om hun mond te vinden.

In dit stadium voedt u de baby nog steeds het grootste deel van zijn maaltijd, maar het gaat erom hem te laten wennen aan en oefenen met het vastpakken van zijn lepel en het vinden van zijn mond. Als je merkt dat je baby zijn lepeltje niet wil opgeven, houd er dan meer dan één bij de hand, zodat je steeds een nieuw lepeltje kunt omruilen voor een leeg lepeltje.

Begin met dikker voedsel zoals yoghurt of havermout dat niet gemakkelijk van de lepel glijdt.  Pre-lepels zoals ChooMee Baby Spoons zijn geweldig om vooraf te vullen en uw baby te laten ontdekken.

4. hun eigen kom introduceren

Nu is het tijd om de baby zijn eigen kommetje te geven met een beetje voedsel erin, om te oefenen met opscheppen en het vinden van de mond.  Normaal hebt u nog steeds uw eigen kom en geeft u uw baby het grootste deel van zijn maaltijd, maar dit is een goede gelegenheid om de stappen te oefenen om voedsel op hun lepel te krijgen en in hun mond te stoppen.

 

Wees voorbereid op een knoeiboel, denk eraan je geduld te bewaren, hou het leuk, en heb niet het gevoel dat je dit bij elke maaltijd moet doen, zelfs één keer per dag is een goed begin.  Doe in het begin maar een klein beetje voer in de kom, dus als hij omvalt is dat niet erg.  Wij houden van kommen met een zuignap op de bodem om de stabiliteit te bevorderen.

5. Hand over Hand

Als uw baby de hulp verdraagt, kunt u oefenen met scheppen uit de kom en de lepel naar de mond brengen door een hand over hand techniek te gebruiken.  U kunt uw baby stap voor stap leren hoe hij zijn lepel moet vasthouden, zijn hand naar de kom moet draaien en hem naar zijn mond moet tillen om een succesvol eetproces te creëren.

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, kan het de hulp wel of niet verdragen.  Als hun onafhankelijkheidsdrang naar boven komt, forceer het proces dan niet, je wilt de maaltijden positief en leuk houden.  Als uw baby de hulp accepteert, biedt het hand op hand proces hem stabiliteit terwijl het een basis legt voor de noodzakelijke stappen naar het gebruik van een lepel, en het geeft hem de voldoening van het succesvol zijn bij elk hapje.

6. Onafhankelijke voeding

In dit stadium zou uw baby klaar moeten zijn om zelf te eten, met af en toe wat hulp van u voor grotere happen of als de lepel in de war raakt.  Je kunt nog steeds verwachten dat het er rommelig aan toe gaat, maar je baby zou het grootste deel van zijn eten zonder al te veel frustratie in zijn mondje moeten krijgen.

 

Naarmate uw baby meer vertrouwd raakt met dikkere voeding en met het gebruik van een lepel, kunt u beginnen met dunnere voeding zoals appelmoes of soep.  Spoedig zullen ze in staat zijn om door elk voedsel te navigeren vanwege de basis die je hebt gelegd.

Misschien kom je maanden niet toe aan de onafhankelijke fase van het voeden, en dat is oké.  Blijf oefenen en hoe meer uw baby groeit en zich ontwikkelt, hoe gemakkelijker het zelf voeden zal worden.

Producten die wij aanbevelen om baby het gebruik van een lepel te leren

Er zijn geen speciale gebruiksvoorwerpen die u moet hebben, maar er zijn er enkele die wij aanbevelen die het proces gemakkelijker en succesvoller zullen maken.  Maar zolang ze veilig zijn en onder toezicht staan, is gewoon keukengerei ook prima om te gebruiken.

ChooMee Baby Spoon

 

Wanneer u baby net begint te leren een lepel te gebruiken, raden wij een pre-lepel aan, zoals de ChooMee Baby Spoon.  Deze zijn klein, perfect voor kleine handjes, en hebben een platte kop, zodat je ze niet verkeerd kunt vasthouden en je je geen zorgen hoeft te maken dat je een lepel moet blijven omdraaien om baby’s goed te kunnen laten opscheppen.  Het oppervlak met zachte textuur is perfect om tandjes op te krijgen en je hoeft je geen zorgen te maken dat je nieuwe tandjes op een metalen lepel afknabbelen.  Door het ontwerp van deze voorlepels hoeven baby’s niet te scheppen om voedsel te krijgen, ze hoeven alleen maar hun lepel in het voedsel te dopen, en de ribbels vangen genoeg voedsel op zodat ze met succes zelf kunnen eten.

Grabease Utensils

 

Naarmate uw baby meer gewend raakt aan het gebruik van lepeltjes, raden wij de Grabease gebruiksvoorwerpen aan.  De handvatten zijn zo ontworpen dat ze goed in de handjes passen en een goede grip bevorderen (wat helpt bij de schrijfvaardigheid), en er is een speciaal verstikkingsschild dat voorkomt dat baby de lepel te ver in de mond stopt en daardoor gaat kokhalzen.  De ondiepe lepel maakt het voor baby’s gemakkelijk om het voedsel succesvol op te scheppen en op te eten.

Bumkins lepel en vork set

 

Zodra je baby het echt onder de knie heeft, raden we gebruiksvoorwerpen aan zoals de Bumkins lepel- en vorkenset.  Ontworpen voor peuters van 18 maanden en ouder. Het keukengerei heeft een kop van roestvrij staal en een handvat van silicone.  Ze hebben de perfecte grootte voor peuters, waardoor ze gemakkelijk te manipuleren zijn en voor succesvolle eetresultaten zorgen.

Silicone en/of mouw Slabbetjes

 

Andere leuke producten om te hebben zijn slabbetjes en zuigkommen.  Wij houden van silicone slabbetjes en slabbetjes met mouwen.  Afhankelijk van hoeveel rommel je echt wilt, kun je beter kiezen voor een slabbetje met mouwen.  De slabbetjes met mouwen zijn geweldig voor het bewaren van outfits, de lange mouwen bieden volledige bedekking.  Siliconen slabbetjes zijn voorzien van een opvangzakje, ideaal voor lepeltjes en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden terwijl u baby leert een lepeltje te gebruiken.

 

Aanzuigbodemkommen

 

Wanneer u baby leert lepelen, kan het handig zijn om te investeren in kommetjes met een zuignap op de bodem.  De zuignap voorkomt dat het bakje omvalt of wegglijdt als uw baby het eten eruit schept. Omdat veel baby’s graag dingen van hun bakje gooien, zal de zuignapbodem ook dit ongewenste gedrag helpen voorkomen.

Slotwoord

Baby leren een lepel te gebruiken hoeft niet ingewikkeld te zijn.  Wij raden aan te beginnen met een lepel in plaats van een vork, omdat het gemakkelijker is om dit tot een goed einde te brengen.  Geniet samen van de maaltijden met het gezin terwijl uw baby zijn nieuwe vaardigheid oefent en ziet hoe andere gezinsleden ook keukengerei gebruiken om zichzelf te voeden.

 

Denk eraan geduldig te blijven en de maaltijden leuk en speels te houden.  Als de rommel u overweldigt, beperk de blootstelling aan lepels dan tot korte perioden of één maaltijd per dag.  Constante blootstelling is belangrijk, maar uw baby zal waarschijnlijk maanden nodig hebben om zelfstandig te beginnen met eten uit een lepel.  Zij zullen leren van observeren en oefenen, maar moeten ook hun fijne motoriek en hand-oog coördinatie ontwikkeld hebben om een lepel daadwerkelijk te kunnen hanteren.

Het is belangrijk dat uw baby zijn eigen setje keukengerei krijgt, zodat hij zelfstandigheid leert.  De juiste lepels kunnen worden gebruikt om pijnlijk tandvlees te verzachten, maar ook om te eten.  Naarmate uw baby groeit en zich ontwikkelt, kunt u zijn eetgerei aanpassen om hem te helpen succesvol te zijn.

Eten en etenstijd moeten positieve ervaringen zijn.  Geniet van de tijd met uw baby terwijl hij meer ontdekt over zichzelf en de wereld om hem heen.  Door vanaf het begin goede eetgewoonten aan te moedigen, kunnen levenslange vaardigheden en herinneringen rond eten worden ontwikkeld.

 

 

 

Plaats een reactie