Hoe je baby te slapen tot 07:00

Er zijn veel redenen waarom je baby te vroeg wakker wordt. Misschien komt er ’s morgens te veel licht door het raam of dutten ze overdag te veel. Zelfs te moe zijn voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je baby minder slaapt. Helaas betekent dit meestal dat je ook minder slaap krijgt.

Gelukkig is het makkelijk om uit te zoeken hoe je baby tot 7 uur ’s ochtends kan laten slapen. Als je eenmaal weet waarom je baby te vroeg wakker wordt, kun je een paar strategieën kiezen om hem (en jou) aan meer slaap te helpen.

Laten we eens kijken.

 

Waardoor worden baby’s te vroeg wakker?

Baby’s worden te vroeg wakker als ze te veel of te weinig slaap krijgen. Als je baby overdag te veel slaapt, heeft hij ’s nachts niet zoveel uren nodig. Het is ook mogelijk dat je kleintje oververmoeid raakt. Als je baby oververmoeid is, zal hij kribbig wakker worden en zal het moeilijk zijn om hem weer in slaap te krijgen.

Waar het op aankomt is het slaapschema van je baby. Het kan zijn dat je kleintje te laat op de dag slaapt, te veel dutjes doet of ’s avonds te vroeg gaat slapen. Wat u moet doen is het slaapschema van uw baby aanpassen, zodat hij ’s morgens wat later in slaap valt. U kunt ook maatregelen nemen voor een betere slaaphygiëne, zoals het volgen van een bedtijdroutine en ervoor zorgen dat uw baby een rustige, donkere kamer heeft om in te slapen.

 

Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig?

Deskundigen zijn het eens over het aantal uren dat uw baby elke nacht moet krijgen. De National Sleep Foundation stelt dat baby’s rond de 4 maanden in totaal 12-15 uur moeten slapen, terwijl de AAP-richtlijnen stellen dat 12-16 uur ideaal is. Over het algemeen zouden baby’s ’s nachts 10-12 uur moeten slapen en overdag nog eens 2-3 uur door dutjes.

Voldoende slapen is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat je je overdag druk maakt. Het is ook essentieel voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen. Baby’s groeien nog steeds en maken in hun eerste levensjaar veel veranderingen door. Genoeg slapen zorgt ervoor dat hun lichaam de energie heeft om dat te doen.

Wat als mijn baby niet genoeg slaap krijgt?

De gemakkelijkste manier om de slaapgewoonten van uw baby bij te houden is door gebruik te maken van een slaapdagboek. Noteer de tijd dat uw baby in slaap valt en wanneer hij wakker wordt. U wilt ook bijhouden hoe vaak uw baby ’s nachts wakker wordt en hoe vaak hij slaapt. Als je het moeilijk vindt om je baby weer in slaap te krijgen, wil je dat ook vastleggen.

 

Tel de tijd die uw baby slaapt en de tijd die hij ’s nachts slaapt bij elkaar op om het totaal aantal uren te krijgen dat hij slaapt. Als u bezorgd bent dat hun slaappatroon een negatieve invloed heeft op hun gezondheid, kunt u ook met hun kinderarts praten over uw zorgen. Het slaapdagboek zal hen helpen uitzoeken waarom je baby misschien niet genoeg slaapt.

Iets anders om in gedachten te houden is dat kinderen met speciale behoeften bepaalde slaap- en eettijden kunnen hebben waar rekening mee moet worden gehouden. Het vinden van een schema dat werkt voor je kleintje is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij genoeg slaap krijgt. Uw kinderarts kan misschien suggesties of hulpmiddelen bieden voor ouders van kinderen met speciale behoeften.

U moet ook contact opnemen met de kinderarts van uw kind als het slaapschema plotseling verandert. Plotselinge veranderingen in hun slaappatroon kunnen een teken zijn van een ziekte of kwaal zoals een oorontsteking.

Wanneer slaapt mijn baby de hele nacht door?

Alle baby’s zijn verschillend. Sommigen slapen de hele nacht door nadat ze thuis zijn gekomen, maar dat zijn zeldzame gevallen.

Volgens de Sleep Foundation slaapt op de leeftijd van zes maanden slechts 37,6% van de baby’s de hele nacht door. Ook al kun je ze aanmoedigen langer te slapen door gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen, toch kunnen ze ’s nachts wakker worden als ze honger krijgen. Je moet dit verwachten, vooral omdat jonge baby’s kleine magen hebben. Hun magen kunnen niet genoeg bevatten om ze de hele nacht vol te houden.

 

Bovendien plassen baby’s vaak ’s nachts in hun broek. Je moet op tijd zijn om ze te verschonen om lekkende luiers of huidirritatie te voorkomen.

Hoe het slaapschema van de baby werkt

Het menselijk lichaam vertrouwt op zijn circadiaans ritme om een slaapschema op te stellen. Wanneer het de normale bedtijd nadert, produceert het lichaam meer van het hormoon melatonine. De productie van melatonine helpt je makkelijker in slaap te vallen. Als het niveau daalt, produceert het lichaam meer cortisol en krijgt het het signaal dat het tijd is om wakker te worden.

Wanneer baby’s geboren worden, heeft hun lichaam de melatonine- en cortisolproductie nog niet gereguleerd. In de meeste gevallen duurt het minstens de eerste drie maanden van hun leven. Dit is de reden waarom het lijkt dat uw baby ongeveer 4 uur slaapt, dan een tijdje wakker wordt en dan een dutje van 15 minuten doet. Hun lichaam produceert niet genoeg melatonine om ze langer in slaap te houden.

Vanaf de leeftijd van zes maanden is de kans echter groter dat uw baby voldoende melatonine aanmaakt om langer te kunnen slapen. Dit is het moment waarop u zult merken dat het ontwikkelen van een slaapschema het meest effectief is om uw baby later in de ochtend te laten slapen.

 

#1: Een bedtijdritueel vastleggen

Een bedtijdroutine is belangrijk voor kinderen van alle leeftijden. Als je consequent dezelfde routine hebt voor het slapengaan, leggen de hersenen van je baby een verband tussen die routine en het slapengaan. Als je met de routine begint, beginnen de hersenen te begrijpen dat het tijd is om te ontspannen omdat het weldra bedtijd zal zijn.

 

Het hebben van een routine verbetert ook de slaaphygiëne van uw baby. Slaaphygiëne omvat bedtijdroutines en -gewoonten, maar ook een gezonde slaapomgeving. Het belangrijkste is dat je een routine vindt die werkt voor je baby. Sommige ouders geven hun kleintje bijvoorbeeld graag een warm bad voor het slapengaan, terwijl anderen de voorkeur geven aan badtijd overdag. Enkele ideeën van dingen die u kunt opnemen als onderdeel van uw baby’s routine zijn:

  • Zuigelingenmassage
  • Speel witte ruis of rustgevende muziek
  • Zing een slaapliedje
  • Lees een verhaal
  • Neem een bad.
  • Doe de lichten uit.
  • Wieg hem/haar (maar niet tot hij/zij in slaap valt)

Onthoud dat het belangrijkste voor een routine consequent zijn is. Als je eenmaal een routine hebt gevonden die werkt, wil je elke avond hetzelfde doen.

#2: Een gezonde slaapomgeving creëren

Zo vaak als baby’s dutten, kan het lijken alsof ze overal kunnen slapen. Dat is niet noodzakelijk het geval. Onderdeel van een goede slaaphygiëne is een omgeving die slaap en ontspanning bevordert. Dit betekent dat u uw baby in een zwak verlichte kamer zonder afleidende geluiden moet leggen om te kunnen slapen.

 

Wat ik als ouder merkte, was dat mijn kinderen vroeger wakker werden als ik hun bed verschoof. Waar ik het had neergezet, scheen de vroege ochtendzon door hun raam en gaf hun lichaam het teken dat het tijd was om wakker te worden. Te veel prikkels in de slaapomgeving van uw baby is een van de redenen waarom hij te vroeg wakker wordt of moeilijk in slaap valt. Verduisterende gordijnen kunnen een nuttig hulpmiddel zijn als er veel licht door het raam naar binnen valt. Voor geluidsprikkels kunt u een white noise machine gebruiken of zachte slaapliedjes voor uw baby spelen om geluiden te blokkeren die het moeilijker maken om te slapen.

Natuurlijk wilt u er ook zeker van zijn dat uw baby veilig slaapt om verstikking te voorkomen en het risico van wiegendood door SIDS (sudden infant death syndrome) te verminderen. Houd de kamer op een koele temperatuur zodat uw baby het niet te warm krijgt tijdens het slapen en leg hem of haar altijd op de rug te slapen. Leg geen knuffeldieren of dekens in de wieg, want die kunnen verstikking veroorzaken. Overweeg ook om een fopspeen aan te bieden voor het slapengaan. Volgens de American Academy of Pediatrics vermindert dit het risico op SIDS. Het kan ook een handig hulpmiddel zijn om je baby te helpen zichzelf te kalmeren.

 

#3: Laat je baby zichzelf kalmeren

Zelfkalmte is iets dat je baby helpt zichzelf weer in slaap te brengen als hij midden in de nacht niets nodig heeft. Als ze droog wakker worden en geen honger hebben, zouden ze zonder al te veel ophef weer in slaap moeten kunnen vallen.

Om zelfkalmte het meest effectief te laten zijn, moet je je baby niet wiegen of voeden tot hij in slaap valt. In plaats daarvan, doe hun bedtijd routine en maak ze slaperig. Zodra je kind bijna slaapt, leg je hem in zijn wiegje. Je moet ze niet oppakken zodra ze beginnen te woelen. Geef ze in plaats daarvan een paar minuten om zichzelf in slaap te sussen.

Als uw baby langer dan een paar minuten begint te huilen, pakt u hem op en kalmeert u hem. Probeer je kleintje weer dicht bij het slapen te krijgen en leg hem dan neer. Als je je baby in slaap hebt gewiegd, kun je daar in het begin moeite mee hebben, maar uiteindelijk zal hij leren om zichzelf te kalmeren.

#4: Baby klaarmaken om naar bed te gaan voor ze te moe zijn

Als je baby oververmoeid is, valt hij moeilijker in slaap. Oververmoeidheid veroorzaakt chagrijnigheid. Het maakt het ook moeilijker voor je baby om in slaap te vallen en in slaap te blijven, waardoor hij eerder wakker wordt. Let op de slaap signalen van uw baby, zodat u hem in bed kunt stoppen voordat hij moe wordt. Tekenen dat uw baby slaperig is, zijn onder andere huilerig zijn, in zijn oogjes wrijven, van u wegkijken en geeuwen.

 

#5: Geleidelijk het slaapschema van de baby aanpassen

Als je kleintje de aanbevolen slaapuren haalt, kun je het slaapschema geleidelijk aan versoepelen. Als je kleintje bijvoorbeeld om 20.00 uur in slaap valt en om 6.00 uur wakker wordt, kun je zijn bedtijd een uur verschuiven, zodat hij ’s ochtends een uur later slaapt.

U wilt dit uur niet in één keer aanpassen. Als je je baby niet de tijd geeft om zich aan te passen, zal hij chagrijnig worden als het bedtijd is en meer problemen hebben met slapen. Probeer de bedtijd elke avond 10 minuten uit te stellen. Dit is klein genoeg om geen slaapstoornissen te veroorzaken en je bedtijd zal binnen een week met een uur verschoven zijn.

#6: Scheiden van slapen en eten

Etenstijd is ongelooflijk rustgevend voor je kleintje. Of u nu borst- of flesvoeding geeft, uw kind kan zich gemakkelijk in uw armen nestelen en wegdommelen. Helaas, als je baby indommelt tijdens het voeden, kan het zijn dat hij niet vol zit. Dit zorgt ervoor dat ze eerder wakker worden voor een nieuwe voeding.

 

De beste manier om slapen en eten van elkaar te scheiden is je baby wakker te houden tijdens het voeden. Kleed ze uit tot op hun luier, zodat ze het koeler hebben, vooral omdat te warm zijn ze in slaap kan doen vallen. U kunt ook het voorhoofd, de nek en het gezicht van uw baby afvegen en de handjes wrijven, en voeden. Regelmatig boertjes laten en je kleintje rechtop zetten en tegen hem praten tijdens de voeding zijn andere manieren om te voorkomen dat hij in slaap valt.

#7: Dutjestijd regelen

Als het op dutjes aankomt, is elke baby anders. Sommigen zullen de leiding nemen, zodat het voor u gemakkelijker is om gewoon mee te gaan wanneer uw baby een dutje wil doen.

Een aanbevolen schema maakt gebruik van de “2, 3, 4” methode. Dit werkt voor baby’s die twee keer slapen gedurende de dag. Je legt je kleintje neer ongeveer twee uur nadat ze wakker zijn geworden. Dan verhoog je de tijd tot drie uur waken tot het tweede dutje. Dit is over het algemeen ongeveer vier uur voor het slapen gaan. Dit is maar één aanbeveling: zoek uit welk dutjesschema het beste werkt voor je kleintje, zodat hij ’s nachts de slaap krijgt die hij nodig heeft.

Naast het opstellen van een schema voor dutjes, moet u uw baby consequent in zijn wiegje leggen. Omdat ze in een vertrouwde omgeving zijn, is de kans groter dat ze in slaap kunnen vallen. U moet uw baby ook wakker maken als hij te lang slaapt, vooral als het lijkt alsof hij ’s nachts niet lang genoeg blijft slapen. Voor baby’s die twee keer per dag een dutje doen, wil je niet dat ze langer dan 2-3 uur in één keer slapen.

 

Tenslotte moet u ervoor zorgen dat uw baby tussen de slaaptijden door voldoende gestimuleerd wordt zodat hij moe genoeg is om in slaap te vallen. Ga naar buiten als het kan en speel met je baby nadat hij wakker is geworden. Je zult ook de hoeveelheid stimulatie die ze krijgen voor het dutje willen verminderen, zodat hun geest de tijd heeft om te kalmeren en slaperig te worden.

#8: Check-in voor middernacht

Baby’s die vroeg wakker lijken te worden omdat ze honger hebben of nat zijn, kunt u op een vroeger tijdstip in hun behoeften voorzien zodat ze langer kunnen slapen. Baby’s hebben een natuurlijke melatonineproductiecyclus die hun slaap beïnvloedt. De niveaus zijn zwaarder tot middernacht en beginnen dan te dalen tot ze wakker worden. Als u uw baby rond 11 uur een schone luier geeft of een extra voeding, is de kans groter dat hij in slaap valt en blijft slapen tot de ochtend.

Als u ervoor kiest uw baby te voeden of te verschonen, wilt u hem zo min mogelijk storen. Dit zal uw kleintje helpen om in slaap te blijven in plaats van hem aan te moedigen om op te staan en actief te zijn.

 

Sommige ouders denken dat als ze hun baby meer te eten geven, hij langer slaapt. Uw baby te veel voeden kan echter schadelijk zijn voor zijn gezondheid. De buik van een baby is maar zo groot. Omdat baby’s over het algemeen eten tot ze vol zitten, is er geen reden om ze te dwingen meer te eten. Te veel eten kan maagklachten veroorzaken of je baby laten spugen als hij gaat liggen.

Je moet je baby ook geen cornflakes geven om hem langer te laten slapen, vooral niet als hij nog jong is. Hoewel babygranen al met 4-6 maanden kunnen worden gegeten, geeft het in het buikje stoppen voor het slapen gaan de voeding niet de tijd om goed te verteren. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals maagklachten en constipatie.

Je moet je baby ook niet met een flesje in bed stoppen om hem in slaap te krijgen. Moedermelk en flesvoeding bevatten allebei suikers die ongezond zijn voor de tanden en het tandvlees. Eten voor het slapen gaan creëert ook slechte gewoonten die later moeilijk te doorbreken zijn. Bovendien is het verstikkingsgevaar als u uw baby zonder toezicht met een flesje achterlaat, vooral als hij zou moeten slapen.

Iets anders om op te merken is dat u uw baby geen medicijnen (zoals melatonine) mag geven om hem te helpen langer te slapen. Melatonine wordt niet aanbevolen voor baby’s op deze leeftijd. Bovendien heeft het een negatieve invloed op het vermogen van je kind om zijn eigen melatonine aan te maken en zijn slaapritme op natuurlijke wijze te reguleren.

 

Slotwoord

Om op hun best te zijn, hebben ouders ook slaap nodig. Hopelijk helpen deze suggesties u bij het uitzoeken hoe u baby tot 7 uur ’s ochtends in slaap krijgt.

In de meeste gevallen zal een combinatie van deze strategieën het doeltreffendst zijn. Zorg ervoor dat uw baby in een slaapomgeving kan slapen die een goede slaaphygiëne bevordert en ontwikkel een bedtijdroutine. U kunt ook voorkomen dat het slaapschema van uw baby wordt verstoord door ervoor te zorgen dat hij niet oververmoeid is en dat hij niet te veel dutjes doet. Tenslotte, leer uw kind zichzelf te kalmeren zodat hij zichzelf ’s nachts gemakkelijker weer in slaap kan brengen.

Met deze tips slaapt je baby in een mum van tijd door tot 7 uur ’s ochtends.

 

 

 

Plaats een reactie