Hoe om de baby wakker tijdens de borstvoeding

Soms zijn pasgeborenen, vooral die in de eerste weken van hun leven, “slaperige eters”. Deze kleintjes hebben het moeilijk om wakker te blijven voor een volledige voeding. Bijgevolg vullen deze slaperige vriendjes hun buikje niet tijdens een voeding en zullen ze elk uur, zo niet vaker, opnieuw moeten eten.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de baby een volledige voeding krijgt voordat hij in slaap valt. Als uw baby na een voeding van minder dan een uur in slaap valt, heeft hij waarschijnlijk niet genoeg melk gekregen. Als de baby vaak in slaap valt voordat hij een volledige voeding heeft gekregen, zal hij moeite hebben om rustig te slapen en zal hij vaker moeten eten.

Hier zijn een paar tips om je baby wakker te houden zodat hij voldoende melk binnenkrijgt tijdens een borstvoedingsbeurt:

 

  • Kleed baby uit tot op zijn luier Het huid-op-huid contact kan baby helpen wakker te blijven en zich te concentreren op het eten.
  • Doe het licht aan De kamer verlichten door het licht aan te doen of de gordijnen te openen kan baby stimuleren en wakker maken tijdens het eten bevorderen.
  • Stop en wissel van kant als u merkt dat uw baby erg slaperig wordt.
  • Verschoon baby’s luier De koele lucht en verandering van positie zal baby waarschijnlijk wakker maken, waarna u de andere borst kunt aanbieden
  • Probeer baby te laten boeren Door hem in een andere houding te leggen en zachtjes op zijn rug te kloppen, wordt zijn buikje vrij van overtollige gassen en wordt hij wakker.
  • Zing of praat zachtjes tegen uw baby Uw stem is stimulerend voor uw baby, en u horen praten of een zacht deuntje zingen kan hem helpen wakker te blijven om de voeding af te maken.
  • Probeer borstcompressieAls u bang bent dat uw pasgeborene niet genoeg melk krijgt, probeer dan een C-vorm te maken met uw duim en vingers en druk uw borst zachtjes samen terwijl uw baby eet. Dit kan helpen de melk te laten stromen en ervoor te zorgen dat Baby eet.
  • Wrijf zachtjes met een doekje of een natte doek over baby’s gezicht of rugHet koele gevoel zal hem helpen wakker genoeg te blijven om een volledige voeding te krijgen.

Deze tips moeten ervoor zorgen dat uw pasgeborene lang genoeg wakker blijft om minstens 15 tot 20 minuten te voeden. Als u zich zorgen maakt over de gewichtstoename van uw baby of als u niet zeker weet of hij genoeg melk binnenkrijgt, raadpleeg dan zo snel mogelijk zijn kinderarts. Uw kinderarts kan het gewicht van uw baby controleren om er zeker van te zijn dat hij genoeg eet en dat zijn groei op schema ligt.

 

Hoe weet je of je baby genoeg melk krijgt

Veel ouders maken zich zorgen of hun baby wel genoeg melk binnenkrijgt tijdens de borstvoeding. In tegenstelling tot flesvoeding kan borstvoeding geven lastig zijn omdat het moeilijk is precies te weten hoeveel melk de baby binnenkrijgt.

 

Hier zijn een paar tekenen waarop u kunt letten om te zien of uw baby melk opneemt:

  • Herwint het geboortegewichtKort na de geboorte verliezen pasgeborenen tot 10% van hun geboortegewicht. Bij uw eerste afspraak met de kinderarts (binnen 5 dagen na de bevalling) moet hij aankomen sinds hij het ziekenhuis heeft verlaten. Zo niet, dan zal uw arts u waarschijnlijk gewichtscontroles aanraden.
  • 6 of meer natte luiers per dag
  • 3 tot 4 stoelgangen per dagEnkele dagen na de geboorte verandert de ontlasting van de baby van donkere, teerachtige meconium in vloeibare, gele en draderige ontlasting.
  • Lijkt tevreden na voeding gedurende 15 tot 20 minuten

Een bezoek aan een IBCLC, of lactatiekundige, kan zeer nuttig zijn tijdens de eerste dagen van borstvoeding. De lactatiekundige kan wat bekend staat als een gewogen voeding doen. Dit houdt in dat u uw pasgeborene voor en na de borstvoedingsbeurt weegt om te zien hoeveel melk hij heeft opgenomen. Dit kan nuttig en zelfs geruststellend zijn voor nieuwe moeders.

 

Vergeet niet dat het volkomen normaal is dat pasgeboren baby’s vrij vaak borstvoeding geven. Baby’s jonger dan 3 maanden moeten niet op een voedingsschema worden gezet. In plaats daarvan moeten ouders baby’s voeden op verzoek. Zodra de baby ouder is en naast de borstvoeding ook vast voedsel eet (meestal na ongeveer 4 tot 6 maanden), zal hij beter in staat zijn om volgens een flexibel schema te voeden.

Hoe weet je of je baby goed aanslaat?

Als uw pasgeboren baby vaak in slaap valt voordat hij volledig gevoed is, is het misschien een goed idee om zijn klit te controleren. Als hij niet goed aan de borst is gekluisterd, zal hij de melk niet efficiënt opnemen. Hij kan ook oververmoeid raken en in slaap vallen voor hij klaar is met eten.

Als u vreest dat uw baby niet goed zal aanklikken wanneer hij borstvoeding krijgt, moet u naar een lactatiekundige gaan. Hij of zij zal kunnen observeren hoe u uw baby voedt. Als er een probleem is met het vastklikken van de baby, kan een lactatiekundige u helpen dit te verhelpen.

Soms kan iets simpels als het veranderen van de manier waarop u uw baby vasthoudt tijdens de borstvoeding, al genoeg zijn om de klit te repareren. Tepelbeschermers zijn een andere optie voor baby’s die moeite hebben met vastklikken. Een IBCLC kan al deze opties met u bespreken en u helpen om tot een oplossing te komen die zowel voor u als voor uw baby werkt.

 

Een gids voor slaaprituelen voor baby’s

Tijdens de eerste levensweken slapen pasgeborenen over het algemeen de klok rond, in pieken van 2-3 uur, en worden ze wakker om te voeden. Na ongeveer een maand zult u merken dat uw baby langer wakker blijft. U moet erop letten dat uw baby niet te lang wakker blijft tussen de dutjes door, want het is belangrijk dat hij voldoende rust krijgt.

Pasgeborenen, of baby’s jonger dan 3 maanden, slapen gewoonlijk in totaal zo’n 14 tot 18 uur gedurende de dag. Tussen de dutjes door kunnen ze 1 tot 2 uur wakker zijn.  Het is heel belangrijk dat u de slaperige signalen van uw baby volgt en hem naar bed brengt voor een dutje wanneer hij tekenen van vermoeidheid begint te vertonen.

Hier zijn wat slaperige signalen om op te letten:

  • wrijven in de ogen
  • geeuwend
  • verminderde beweging
  • huilen of kribbig worden

 

Houd in gedachten dat huilen een laat inslaap signaal is, wat betekent dat de baby op dit punt bijna oververmoeid is. Het is het beste om niet te wachten tot hij erg kieskeurig is voordat je hem een dutje laat doen. Probeer uit te kijken naar andere signalen, zodat je hem kunt neerleggen voordat hij oververmoeid raakt.

Als u ervoor zorgt dat baby genoeg rust krijgt, kunt u voorkomen dat hij in slaap valt voordat hij klaar is met voeden. Zo kan hij wakker blijven voor een volledige voeding, wat hem op zijn beurt zal helpen een vol buikje te hebben en langer te slapen in een rustgevende, herstellende slaap.

Slaapschema’s na 3 maanden

Als je baby 3 maanden oud is, is hij geen pasgeborene meer. Hij begint ’s nachts waarschijnlijk wat langer te slapen en overdag slaapt hij misschien wat langer. Op dit punt is uw baby waarschijnlijk klaar om een dagelijkse slaaproutine te volgen. Hier is een nuttige video die uitlegt hoe u uw baby van 3 maanden kunt laten wennen aan een slaapschema.

Als uw baby 3 maanden oud is, is het een goed idee om hem in te stoppen voor een dutje of een nachtrust als hij slaperig is, maar toch wakker. Dit zal voorkomen dat hij gevoed of gewiegd moet worden om in slaap te vallen. Als hij wakker wordt uit een dutje, zal het tijd zijn om te eten.

Overdag wilt u uw baby helpen om in een patroon van eten, spelen en slapen te komen. Als hij wakker wordt, moet hij gevoed worden tot hij vol zit. In plaats van hem meteen na het eten weer in slaap te laten vallen, probeer hem nog een tijdje wakker te houden. U kunt een van de volgende activiteiten ondernemen om hem wakker en alert te houden:

 

  • Speel buikspreekuur op de grond
  • Leg hem op zijn rug en speel met wat bungelende speeltjes
  • Lees hem een verhaaltje voor
  • Geef hem een bad.
  • Loop met hem door het huis en praat over wat je ziet

Na ongeveer 45 minuten tot een uur, of eerder als u merkt dat hij slaperige signalen vertoont, kunt u beginnen hem klaar te maken voor zijn eerste dutje van de dag. Deze routine zal zeker even wennen zijn, zowel voor jou als voor je baby. Maar het kan hem ook helpen een betere en meer zelfstandige slaper te worden.

Hoe maak je een baby klaar voor een dutje

Alle kinderen, zelfs jonge baby’s gedijen op routine. U zou een slaap- en nachtritueel moeten hebben dat elke keer hetzelfde is als uw baby gaat slapen. Dit helpt hem te weten wat hem te wachten staat en te begrijpen dat het tijd is om te slapen.

Het gebruik van enkele eenvoudige technieken om baby te helpen kalmeren, ontspannen en zich klaar te maken om te gaan slapen, kan zeer effectief zijn. We raden je aan om sommige of alle van de onderstaande ideeën in je bedritueel op te nemen.

 

  • Luier verschonen
  • Zachte muziek
  • Swaddle of slaapzak, afhankelijk van de leeftijd van de baby (gebruik nooit een swaddle nadat de baby kan omrollen)
  • Dim de lichten.
  • Lees een verhaal
  • Witte ruis machine
  • Schommel in een schommelstoel of zweefvliegtuig

Of u nu voorleest, zingt of wiegt voor het slapengaan, u zult willen stoppen als uw baby slaperig wordt. Als zijn oogjes net beginnen te vallen, maar hij nog niet slaapt, is dit het ideale moment om hem in zijn wiegje of wiegje te leggen. Leg hem zachtjes op zijn rug in zijn slaapruimte. Met wat oefening, zal hij leren zelf in slaap te vallen.

Uw baby die borstvoeding krijgt, ’s nachts langer helpen slapen

U maakt zich misschien zorgen dat uw baby wakker blijft om te voeden als hij ’s nachts niet voldoende slaapt. Veel ouders van baby’s jonger dan 4 maanden vragen zich af hoe ze hun baby kunnen helpen om ’s nachts langer door te slapen. Vooral baby’s die borstvoeding krijgen, worden ’s nachts vaak wakker om te voeden, wat erg vermoeiend kan zijn voor de moeder.

 

Gelukkig zijn er strategieën die je kunt proberen om je kleintje ’s nachts beter te laten slapen. Uit een onderzoek is gebleken dat ouders een aantal dingen kunnen doen om hun kleintjes ’s nachts beter te laten slapen:

  • Een “focale voeding” aanbieden – Uw baby zachtjes wakker maken en een voeding aanbieden tussen 22 uur en middernacht. U hoeft uw baby hiervoor niet helemaal wakker te maken. Haal hem uit bed, geef hem de borst, laat een boer als dat nodig is, en breng hem dan terug naar bed.
  • Probeer ’s nachts andere methoden om de baby te kalmeren voordat u hem een voeding geeft – Alternatieven zoals het verschonen van de luier, schommelen of wandelen met de baby kunnen hem helpen weer in slaap te vallen zonder dat hij elke keer gevoed hoeft te worden als hij wakker wordt.
  • Zorg ervoor dat de omgeving van de baby overdag en ’s nachts heel verschillend is– Houd overdag het licht aan en de jaloezieën open. Zorg er ’s nachts voor dat de kamer waar Baby slaapt donker en stil is. Dit kan Baby helpen om het verschil tussen dag en nacht te leren begrijpen.

 

100% van de baby’s in deze studie van wie de ouders het bovenstaande gedrag toepasten, sliepen de hele nacht door toen ze 8 weken oud waren. We raden aan deze eens te proberen om iedereen in het huishouden te helpen een goede nachtrust te krijgen.

Conclusie

Borstvoeding geven aan een pasgeborene is een fulltime baan. Als zogende moeder voedt u uw kleintje waarschijnlijk om de 2 à 3 uur, volgt u zijn signalen en streeft u naar ten minste 8 tot 12 voedingen per dag. De American Academy of Pediatrics raadt aan uw baby 15 tot 20 minuten aan elke kant aan de borst te voeden. Als uw baby na deze tijd vol zit, kan hij slaperig worden en in slaap vallen. Zo niet, bied dan de andere borst aan.

Zoals alle ouders weten, is het zeer belangrijk dat baby’s tijdens de eerste weken en maanden van hun leven voldoende melk binnenkrijgen om te groeien en gezond te blijven. Ervoor zorgen dat je kleintje wakker blijft om genoeg melk op te nemen is een belangrijke taak, maar het hoeft niet stressvol te zijn. We hopen dat de bovenstaande tips en trucs uw baby zullen helpen een efficiënte en gezonde eter te worden.

 

Als u vragen of zorgen hebt over de voedingsgewoonten of de groei en ontwikkeling van uw baby, raadpleeg dan altijd meteen zijn kinderarts.

 

 

 

Plaats een reactie