7 Regels om het meeste te maken van uw tijd met uw tieners

Mams, ik wil mezelf niet op de borst kloppen, maar mijn dertienjarige schepte deze week op school over me op tegen haar vriendinnen. Hoe heb ik zo’n ongerechtvaardigde hoge lof verdiend? Door Stranger Things op Netflix te kijken met haar. Zo simpel is het. Ze denkt dat ze opschept over het feit dat ik naar een tween show kijk. Waar ik denk dat ze over opschept – tijd doorbrengen met haar moeder.

Begrijp me niet verkeerd, Strangers Things is een goede serie. Het brengt me terug naar de jaren ’80, de tijd van mijn jeugd, reken alsjeblieft niet uit. Als je de serie nog niet hebt gezien, probeer het dan eens, het is een degelijke thriller met interessante personages.

Waar ik wel om geef, is tijd doorbrengen met mijn dochter, iets doen wat ze leuk vindt. Ik wil haar vriend niet zijn, maar ik wil wel een band opbouwen. Het trieste is, hoe ouder mijn kinderen worden, hoe meer ze tijd zullen willen doorbrengen met iets waar hun vader of ik niet bij betrokken zijn.

 

Regel #1 – Geniet van wat zij genieten

Mijn vijftienjarige zoon wil al niet meer met mij op zijn armen door de woonkamer dansen. Een dwaas ding dat we jaren hebben gedaan, en nu is het een vluchtig moment in het verleden. Binnenkort zal ik moeten concurreren met het winkelcentrum, Manga, en gulp, de vriendjes en vriendinnetjes. Al deze nieuwe interesses en vrienden zullen de schort touwtjes losser maken naarmate mijn kinderen ouder worden dan mama.

Ik hou vol. Hier is hoe jij het ook kan. Zoek gewoon een activiteit die je kinderen leuk vinden en doe dat samen met hen. Dat is het, het grote geheim. Je hoeft niet cool te zijn. Zoals ik ooit tegen een vriend zei, ik was niet cool als kind en verwachtte niet cool te zijn voor mijn kinderen. Ik ben moeder, en ik vind het goed zo.

Met mijn zoon, heb ik een videospel gevonden waar we allebei van kunnen genieten. We brengen onze tijd samen door met het vergelijken van wapens en stellen ons voor hoe we onze alledaagse voorwerpen zouden betoveren als ze in het spel waren. Mijn oudste dochter en ik kijken tv en bakken samen. Het is mijn negenjarige die samen tijd wil doorbrengen, en we kunnen alles doen, en ze is gelukkig omdat ze me nog steeds in haar leven wil.

 

Terug naar het opscheppen, ook al geniet ik van mijn mama-rol, ik vind het heerlijk als mijn kinderen nog iets aan me vinden waar ze niet met hun ogen over hoeven te rollen. Ik heb ruimte gecreëerd voor binding, en een open weg gelaten voor mijn dochter om te communiceren. Ik weet niet zeker hoe succesvol dit zal zijn met mijn zoon, maar ik hou een oogje in het zeil voor een mogelijkheid om binnen te sluipen.

Regel #2 – Vind een manier om samen te lachen

Ziet u, mijn zoon is vijftien en een jongen. Zijn huidige obsessies bestaan uit Yugioh, Terraria, Discord, Jeff Dunham, elektronische muziek en YouTube. Ik heb geprobeerd Yugioh te leren, de ergste acht uur van mijn leven, en ik kan nog steeds niet uitvinden hoe ik het spel moet spelen. In plaats daarvan hebben we ons spel gevonden, en we lachen met domme vadergrappen en spelmetaforen, maar we lachen elke dag.

Misschien geven deze je een idee, en dan kun je uitzoeken wat voor jou werkt. Zoek een manier om te lachen met je kinderen, ahem, ik bedoel tieners. Het is mogelijk, dat beloof ik. De tienerjaren kunnen zelfs de meest humoristische ouder uitputten, maar als je een manier kunt vinden om een band te smeden en te lachen, zijn de beproevingen veel gemakkelijker te doorstaan.

 

Regel #3 – Relevante vaardigheden aanleren

Sinds kort geven we de kinderen zakgeld, omdat het budget eindelijk een beetje ruimte biedt. De kinderen, ik bedoel tieners, hebben hun karweitjes wat opgeschroefd met de naderende beloning. Samen met deze beloning komen er mogelijkheden om les te geven, nog een manier waarop mijn tieners en ik een band hebben gekregen.

Ze houden van het geld, maar meer nog van de erkenning dat ze ouder zijn en meer privileges verdienen. Dit is de derde regel, leer ze de vaardigheden die ze voor hun leeftijd nodig hebben. De meeste tieners willen gewoon begrepen worden.

De meeste ouders zijn niet cool omdat ze niet begrijpen wat hun kinderen doormaken. Ik weet dat omdat ik vroeger een tiener was, vele manen geleden, volgens mijn kinderen. Erkenning geeft het begin aan van communicatie en begrip.

 

Regel 4 – Muziek is de universele taal

Mijn dertienjarige en ik verrasten elkaar deze week. Ze schokte me toen ik ontdekte dat ze de tekst van ABBA kende en zelfs van de muziek genoot. Nog verrassender was dat zij de teksten kende van een aantal belangrijke eighties songs en zelfs een paar uit de nineties!

Ik verraste haar toen ze een “nieuw” liedje voor me speelde, en ik de melodie herkende en haar vertelde van wie de zanger het liedje had gestolen. We hadden een band over muziek, en ik hoefde niet eens te luisteren naar die vreselijke geluiden die vandaag uit de radio kwamen. Disney is een andere aanrader, want we kunnen altijd met Ariël en Jasmine meezingen zonder bang te zijn voor een oordeel, want wie houdt er niet van Disney liefdesliedjes?

Eén geluid dat je bij mij thuis altijd uit een Echo Dot of koptelefoon hoort komen, is Lindsey Stirling. Geen woorden nodig want haar liedjes zijn instrumentaal met een onmiskenbare beat van de oudste tot de jongste in ons huis. Nu moet je wat liedjes vinden om je te helpen een band met je kinderen te krijgen. Ga gewoon op TikTok elke “oldie” featured op de populaire app die uw kinderen zullen kennen en bereid zijn om over te praten.

Regel #5 – The Mall – Where All the Magic Happens

Ja, het winkelcentrum is een magische plek waar tieners van je houden als je een smoothie van Jamba Juice voor ze koopt en ze met hun vrienden door het winkelcentrum laat dwalen. Mijn dochter heeft een oudere vriendin die ook van het winkelcentrum houdt, en ze gaan hun eigen ding doen. Ik gedraag me echter nog steeds als een moeder, want ze kunnen alleen rondgaan als ze me een sms sturen telkens ze naar een nieuwe winkel gaan.

 

Soms gaan mijn dochter en ik alleen naar het winkelcentrum in plaats van met een vriend, en het is geweldig. We gaan naar de boekenwinkel, slenteren langs Tilly’s en Hot Topic, kijken onze ogen uit bij de badbommetjes van Lush en kijken naar nieuwe gadgets in de Amazon-winkel. En niet te vergeten het eten! Nog beter, mijn dochter schaamde zich niet toen ze een paar meisjes tegenkwam die ze van school kende.

Vergeet niet, voordat u naar het winkelcentrum gaat, uw dochter te vertellen dat window shopping waarschijnlijker is dan alles kopen wat ze wil. Anders, hou het gesprek luchtig en probeer niet cool te zijn, wees gewoon jezelf. Doe wel mascara op en een nette spijkerbroek.

Regel #6 – Diner aan de eettafel

Hoewel het gek lijkt, willen tieners met het gezin aan tafel eten. Mijn familie doet dit elke avond ergens tussen 17:30 en 19:30 uur. We praten over wat ze op school leren, over willekeurige onderwerpen, en over gekke, vreemde onderwerpen.

 

Een van onze favoriete spelletjes zijn “wat als”-vragen. Bijvoorbeeld, wat als je de rest van je leven alleen voedsel uit één continent zou kunnen eten of wat als je een superkracht zou kunnen hebben. Het duurt niet lang of de kinderen stellen de vragen en beginnen de gesprekken. Ik zou deze etentjes voor geen goud opgeven, zelfs niet als we mijn eten moeten eten.

Regel #7 – Sms’en met GIF’s

De laatste regel is leuk als je het leuk laat zijn. Met smartphones komen tal van vreemde manieren om te sms’en, zoals met GIF’s – kleine minivideo’s – of met emoji’s of memes. Ze zijn allemaal leuk en spreken dezelfde taal als deze nieuwe generatie. Mijn dochter en ik sms’en vaak via foto’s.

Ik stuur een foto van een katje dat met een teddybeer knuffelt om mijn kinderen te zeggen dat het tijd is om naar bed te gaan, en zij reageren met een droevig puppygezichtje. We gebruiken zelfs emoji’s om te communiceren over dingen die gedaan moeten worden, zoals klusjes of om toestemming te vragen om tv te kijken. Wees creatief en communiceer op de manier waarop je kinderen communiceren.

Slotgedachten

Wij ouders denken allemaal dat we nog weten hoe het is om tiener te zijn en kunnen niet begrijpen waarom zij zo anders zijn dan wij waren. Dat zijn ze niet, we zijn veranderd in volwassenen en tieners zijn nog onvolwassen hormonen met benen. Het is onze taak als ouders om punten van overeenkomst te vinden en een manier te vinden om onze meningsverschillen te overbruggen en een nieuwe relatie op te bouwen met onze kinderen die nu ouder zijn.

 

Manieren vinden om cool te zijn is net zo eenvoudig als uit onze comfortzone stappen en hen halverwege tegemoet te komen. Misschien laat je schema het niet toe om alle zeven stappen op deze lijst te doen, maar probeer er één of twee en smeed een band tussen je kind. Het zal de komende jaren veel draaglijker en, als ik het mag zeggen, ook plezieriger maken.

 

 

 

Plaats een reactie