Het is een paar weken voor de komst van je kleintje. Je hebt alle hoeken en gaten van je huis geschrobd, de babykamer opnieuw ingericht en geprobeerd alles klaar te krijgen voor de geboorte van je nieuwe kindje. Maar moet je babykleding ook voorwassen voordat je je kleintje mee naar huis neemt?
Nieuwe ouders horen vaak horrorverhalen over wat er kan gebeuren als je de kleertjes van je kleintje niet wast. Tweedehandsjes kunnen stofdeeltjes bevatten (of wie weet wat nog meer).
Maar hoe zit het met nieuwe kleren uit de winkel? Veel ouders raden aan om de eerste keer te wassen. Kledingstoffen kunnen de huid van je kleintje irriteren, net als chemicaliën of andere deeltjes die ze hebben opgepikt tijdens de fabricage, het vervoer en de opslag in de winkel.
Maar misschien is het niet zo slecht om je kind aan deze dingen bloot te stellen. Lees verder voor meer informatie.
Waarom moet ik de kleertjes van mijn kleintje voorwassen?
Ouders die voor voorwassen zijn, maken zich meestal zorgen over de mogelijke blootstelling van bacteriën en chemicaliën van nieuwe kleren op de huid van uw baby. Veel kledingfabrikanten gebruiken ureumformaldehyde op nieuwe kleding, dat is een afwerking die de kleur of textuur behoudt voordat de kleding wordt gewassen. Donker gekleurde kleding kan ook gecoat zijn met azo-aniline kleurstoffen, die van acryl, polyester en andere synthetische vezels kunnen afslijten voordat de kleding wordt gewassen.
Natuurlijk zijn er tweedehandswinkels die kleding wassen voordat ze die verkopen. Als u babykleertjes koopt van een rommelmarkt, mogen ze ook gewassen worden. Zelfs dan bestaat het risico dat kleding in contact komt met stof, pollen en bacteriën van iedereen die de kleding heeft aangeraakt.
Aangezien de huid het grootste orgaan van het lichaam is, wil je dan echt dat chemicaliën, bacteriën of andere irriterende stoffen het eerste zijn wat je op de huid van je lieve baby aanbrengt? Waarschijnlijk niet. Maar er kunnen voordelen zijn om die kleren te laten…
Is de voorwas echt nodig?
De laatste paar weken voor de komst van je kleintje kunnen paniekerig zijn. Het is niet ongewoon dat ouders (vooral moeders) in paniek raken en zich afvragen of ze er klaar voor zijn dat hun baby naar huis komt. Dit houdt alles in, van het dubbel controleren van je babyspullen tot het zorgen dat elke nook-and-cranny schoongemaakt en georganiseerd is.
Dus, moet je echt voorwassen als je al zoveel stress hebt? Nope.
Het is geen noodzakelijke stap, vooral als je je geen zorgen maakt over huidirritatie. Hoewel sommige baby’s een reactie vertonen, is deze over het algemeen mild. Je weet dat je kleintje een reactie heeft als zijn huid rood, hobbelig of jeukerig is.
Het is aan u of u al dan niet onder de lakens wilt gaan. Het maakt je geen slechte ouder als je die extra stap niet wilt zetten. Nieuwe kleren dragen is immers een luxe en blootstelling aan bacteriën is juist goed voor de opbouw van het immuunsysteem van je baby. Als hij of zij een huidreactie krijgt, dan weet je het de volgende keer.
Toen mijn jongens jonger waren, deden we hun kleren voorwassen. De meeste van hun outfits waren echter afdankertjes (een grote familie is geweldig voor dit!). Er zijn heel wat keren geweest dat we thuiskwamen van het kopen van nieuwe outfits en dat ze gewoon niet konden wachten om ze te passen, dus hebben we het hele wassen maar overgeslagen.
Hoe kan ik mijn baby’s kleren voorwassen
De kleertjes van uw baby voorwassen is niet zo moeilijk als het lijkt, ook al wordt u overweldigd door de voorbereidingen op de komst van uw pasgeborene. Door een paar richtlijnen te volgen en een wasmiddel te kiezen dat geschikt is voor baby’s, wordt voorwassen een eenvoudige extra stap.
Stap 1: Klaarmaken van de kleding
Bij het voorwassen van babykleding moet u dezelfde basisrichtlijnen volgen als bij het wassen van kleding voor volwassenen. Neem de tijd om de etiketten van de fabrikant te lezen en voorkom beschadiging van de kleding. Sorteer op kleur als dat nodig is (hoewel u voor de eerste wasbeurt geen vlekkenverwijderaar nodig zult hebben). U moet ook de tijd nemen om kleding te knopen, te knopen en te haken als dat nodig is. Zo raken versieringen niet los en rafelen de randen niet, zodat de kleertjes van uw baby langer meegaan.
U kunt ook babysokjes, slabbetjes en andere kleine kledingstukken wassen in een klein netzakje. Bedenk hoeveel volwassen sokken uw droger elk jaar opeet. Zonder het zakje verliest u sokmaatjes voordat uw kleintje de kans krijgt ze te dragen.
Stap 2: Wasmiddel kiezen
Door het juiste wasmiddel te kiezen, beschermt u de zachte, gladde huid van uw baby. Veel wasmiddelen bevatten parfums en kleurstoffen om de vloeistof er aantrekkelijker uit te laten zien en je kleren lekker te laten ruiken. Veel baby’s hebben een gevoelige huid.
Het is niet nodig om een babyveilig wasmiddel te kiezen, maar het voorkomt wel het risico op irritatie. Het voorkomt ook dat je alle kleertjes van je kleintje opnieuw moet wassen als je ontdekt dat ze allergisch zijn. Kleurstofvrije en natuurlijke wasmiddelen kunnen ook een goede keuze zijn als u een babyveilig wasmiddel wilt dat voor het hele gezin kan worden gebruikt. Bekijk dit artikel over de beste babywasmiddelen als je hulp nodig hebt bij het kiezen.
Stap 3: Wassen en drogen
Volg nu de aanbevelingen van de fabrikant en was de kleertjes van uw kleintje zoals u dat normaal ook zou doen. U moet een zachte tot normale stand gebruiken op de wasmachine, vooral voor de eerste wasbeurt. Ook al kunnen er kleurstoffen of chemicaliën in zitten, er zal geen opeenhoping van vuil of moeilijk te verwijderen vlekken zijn die een zwaardere wasbeurt zouden vereisen. Als er specifieke instructies van de fabrikant zijn, moet u die natuurlijk opvolgen.
Definitieve opname
Voorwassen of niet voorwassen: dat is de vraag.
Sommige ouders vinden het voorwassen van babykleertjes een extra (en onnodige) stap. Het kan ook een voordeel zijn om je kleintje bloot te stellen aan bacteriën om immuniteit op te bouwen.
Ouders die de kans op een huidreactie op chemicaliën of irriterende stoffen liever overslaan, kunnen besluiten om voor te wassen. Een paar ladingen wasgoed is tenslotte een kleine prijs voor gemoedsrust.
Je kunt niet weten of je baby een bijzonder gevoelige huid zal hebben of dat hij zich goed zal voelen als je ervoor kiest niet voor te wassen. Doe wat jij denkt dat het beste is voor jou en je kleintje!