Alles wat u moet weten over slaapregressie leeftijden

Ouders vrezen de 4 maanden. Waarom? Op dat moment verandert je baby, die eens sliep, in een hongerig, chagrijnig, slaapmijdend monster! Experts noemen het slaapregressie, ook bekend als slaap-gebrek-moeder marteling. Hoewel dit een kwelling is voor ouders, is het het resultaat van een groeiend en veranderend kind.

Weten wanneer de slaap achteruitgang toeslaat kan je helpen het te bestrijden. Hier is de volledige primeur over slaap regressie en slaap regressie leeftijden. We behandelen hoe je slaapregressie op verschillende leeftijden kunt herkennen, hoe je ermee omgaat, en beantwoorden al je vragen in één handig artikel.

 

Wat is slaapregressie?

Uw baby is al twee uur na haar normale bedtijd wakker. Twee uur! Dat zijn twee ladingen was, een bord eten, de vaatwasser inladen en naar de wc gaan zonder een baby in een wipstoeltje voor je. Je wilt die twee uur die de baby van je heeft gestolen.

Dramatisch toch? Oververmoeide moeders die de hele dag voor de behoeften van anderen zorgen, snakken naar wat tijd om voor hun eigen behoeften te zorgen. Dus, waarom straft je baby je door minder te slapen? Doet de baby dit expres om je laatste restje energie weg te nemen?

Geloof me, je baby probeert je niet je kostbare tijd alleen te ontnemen of je te laten slapen. Je kleintje groeit en met de groei komen nieuwe slaappatronen. Naarmate baby’s groeien, veranderen hun slaappatronen ook vaak. Een baby die gewoonlijk de hele nacht door slaapt, kan ’s nachts vaak wakker worden of weigeren een dutje te doen.

 

En hier was je dan, helemaal opgewonden om de droombaby te krijgen die de hele nacht doorsliep toen hij vier weken oud was, alleen werd je om de twee uur wakker toen je vier maanden oud was!

Slaapregressie wordt ten onrechte zo genoemd omdat baby’s die van slaapgewoonten veranderen, niet van goede slaapgewoonten naar slechte slaapgewoonten terugvallen, maar in plaats daarvan naar nieuwe slaapgewoonten overgaan met de natuurlijke groei. Een slaap overgang kan twee tot zes weken duren om weer in een routine te komen.

In de tussentijd zijn jij en de baby waarschijnlijk geïrriteerd tijdens de dienst. Niet alleen slaapt je kleintje ’s nachts minder, maar hij doet ook kortere dutjes. Dat betekent minder klusjes doen, minder slaap voor moeder, minder tijd voor persoonlijke hygiëne, minder tijd voor broers en zussen, en maar een paar minuten tijd overhouden om voor de behoeften van het huis en jezelf te zorgen.

 

Symptomen van slaapregressie

Hoe herken je slaap regressie bij je baby:

  • Verminderde slaap
  • Verhoogde waakzaamheid of chagrijnigheid
  • Kortere of minder dutjes
  • Verhoogde honger
  • Meer aanhankelijkheid (voor de baby, niet voor jou)
  • Baby is 4 maanden of ouder
  • De baby slaapt niet meer door geluiden heen of wordt gemakkelijker wakker
  • Uw baby wordt niet wakker van honger, doorkomende tandjes of ziekte.

Als uw baby last heeft van een van deze systemen, is de kans groot dat hij in een slaapregressie zit. Geluksvogel!

 

Het eerste levensjaar van een baby is ook het jaar van de meeste groei voor baby’s. Elke leeftijd kent zijn eigen fasen en redenen voor verschuivingen in het slaappatroon. Slaapregressie kan bij elke baby op een andere leeftijd optreden, maar meestal gebeurt het op of rond 4 maanden, 6 maanden, 8 maanden, 12 maanden, 18 maanden, en de leeftijd van 2.

Niet elke baby zal elk van deze regressies ervaren. Uw baby heeft misschien alleen een 4-maanden regressie en een 12-maanden regressie, of slechts één regressie, of alle regressies. Laten we eens kijken naar elke leeftijd en hoe om te gaan met de verandering in slaappatronen op basis van leeftijd.

Maak je geen zorgen dat slaapregressie wordt veroorzaakt door jouw beslissingen over slaapmethodes voor je kind, zoals het al dan niet gebruiken van een co-sleeper. De oorzaken van slaapregressie worden niet helemaal begrepen.

4 maand slaap regressie

Gefeliciteerd, na vier maanden is je kleine bundeltje van vreugde niet langer een pasgeborene! Pasgeborenen vullen hun dagen met eten, slapen, poepen, plassen en huilen. Dat is het.

Nu, omdat je baby ouder is, kan ze meer doen. Ze kan naar de wereld om haar heen kijken en verkennen. Op deze leeftijd realiseert ze zich dat ze haar kleine lichaam beheerst, inclusief haar armen en benen. Sommige baby’s beginnen op deze leeftijd om te rollen, andere rolden maanden geleden voor het eerst om, maar leren nu hun vermogen onder controle te krijgen.

Hoe dan ook, het leven was eendimensionaal voor uw pasgeborene, nu uw baby ouder is heeft een nieuwe dimensie haar zintuigen verhoogd en wil zij natuurlijk alles onderzoeken!

Uw baby zal nu langer wakker blijven tussen de dutjes door om zijn wereld te onderzoeken. Als pasgeborene sliep je kleine meid meer dan ze wakker was, nu kun je verwachten dat ze meer uren op een dag wakker is, aangezien ze maar 12 tot 15 uur slaap nodig heeft.

Laat je baby ontdekken en spelen

 

Baby’s van vier maanden oud willen beweging ontdekken, nu is het tijd om je baby te laten spelen. Met al hun nieuwsgierigheid naar het bewegen van hun lichaampjes en het ontdekken van hun handjes en voetjes, geef ze de tijd en de gelegenheid om te ontdekken, dat betekent meer tijd voor de buik.

Heb je al een speelkleed? Nu is het tijd om uw baby meer mogelijkheden te geven om de wereld om hem heen te verkennen. Een speeltapijt of speelgym geeft uw baby de kans om te spelen en zijn nieuwe wereld en zijn schattige kleine handjes en mollige voetjes te verkennen.

Haar tijd geven om te spelen zal haar vermoeien zodat ze klaar zal zijn voor een dutje en bedtijd. Plan speeltijd ongeveer een half uur tot een uur vanaf het moment dat u wilt dat uw baby naar bed gaat.

Laat je baby zichzelf kalmeren

Baby’s hadden geen hulp nodig om in slaap te vallen als pasgeborenen, alles was zo nieuw dat het al hun energie kostte. Nu heeft hun lichaam zich aangepast aan het leven buiten de baarmoeder en zijn ze niet alleen klaar om te spelen, maar ook om te leren in slaap te vallen zonder pure uitputting.

Als je baby groeit, zal ze zichzelf moeten leren in slaap te vallen. Als je hen leert te verwachten dat jij hen in slaap sust, zullen ze afhankelijk worden van jou om in slaap te vallen. Laat je baby nu zelf in slaap vallen. Hier is hoe:

 

  • Leg baby slaperig maar toch wakker in bed.
  • Wees niet bang voor een beetje huilbui. Ze weten dat huilen aandacht krijgt, en het is hun enige manier van communiceren omdat ze nog niet kunnen praten.
  • Vertel je baby dat je haar naar bed brengt. Baby’s begrijpen misschien niet wat je zegt, maar uiteindelijk zullen ze het begrijpen. Net als iedereen, willen baby’s weten wat er gebeurt en waarom.
  • Geef baby een manier om zichzelf te kalmeren, zoals een muzikaal knuffeldier met een trekkoord. Met vier maanden kan je kleintje nog niet zelf aan het touwtje trekken, maar over een paar maanden zal ze dat wel kunnen. Begin er nu mee terwijl ze nog klein is en ze zal er nu en in de toekomst troost in vinden wanneer ze de muziek zelf kan activeren.
  • Houd een routine aan. Na het spelen geeft u uw baby te eten, verschoont u haar luier, doet u haar een pyjama aan of een slaapkleedje en legt u haar in bed.
  • Overweeg geen lichten in de babykamer. Veel ouders denken dat hun baby’s bang zullen zijn in het donker, maar dat is niet altijd zo, ze raken gewend aan licht als ouders aannemen dat dat nodig is. Baby’s gaan niet zwaarder slapen met licht aan, laat uw baby volledig slapen door het licht uit te doen.
  • Voer op aanvraag. Groeiende baby’s verbruiken meer energie en hebben meer voedsel nodig voor groei en uitgaven. Net als bij lichaamsbeweging voor volwassenen geldt dat hoe actiever een baby is, hoe meer eetlust hij zal hebben.
  • Baby’s vallen niet meer zo gemakkelijk in slaap van beweging, zoals een babyschommel, rijden in de auto, of gewiegd worden. Naarmate uw baby ouder wordt, zal haar slaap meer op die van een volwassene lijken en zal het slapen met beweging haar beletten in de REM-slaap te komen. Laat de baby zelf in slaap vallen voor een diepere slaap. Uw baby zal minder kieskeurig zijn als ze niet oververmoeid is.

Andere overwegingen

  • Baby’s van vier maanden kunnen zich met enige controle omrollen, inbakeren is dan niet meer veilig. Overschakelen op een slaapdeken is een veiliger optie.
  • Deze slaap regressie is een permanente verandering. Je baby zal niet meer slapen als een pasgeborene omdat ze geen pasgeborene meer is.
  • Het dutten zal veranderen. Plan minder vaak kortere dutjes. Probeer consequent te zijn met dutjes doen. Als uw baby ’s nachts acht uur slaapt, plan dan twee tot drie dutjes van drie uur in. Wees bereid om de natuurlijke gewoonten van je baby te volgen.

 

Slaapregressie over 6 maanden

Met zes maanden zal je babyjongen meer nieuwe vaardigheden leren. Sommige baby’s leren zich op handen en voeten voort te bewegen, of zelfs te kruipen, anderen zijn bezig zich om te rollen of voorwerpen vast te grijpen. Hoe dan ook, je kleine jongen is druk aan het leren, dat is zijn werk, om te leren, en hij heeft tijd nodig om zijn nieuwe vaardigheden te onderzoeken en aan te scherpen.

 

De wereld fascineert baby’s en vergroot hun verlangen naar nieuwe veranderingen in hun vaardigheidsniveau om hen te helpen zich te concentreren op het leren beheersen van hun lichaam. Ja voor je baby! Hij werkt hard en concentreert zich als een kampioen! Zijn nieuwe focus kan voorkomen dat hij wil slapen.

Naarmate baby’s ouder worden en gefascineerd raken door de wereld om hen heen, kunnen ze een hekel beginnen te krijgen aan dutjes, omdat ze zich dan niet meer kunnen concentreren op hun vaardigheidstraining. Je kleine man is zo dicht bij zijn doel om te kruipen en wil niet de afleiding van slaap! Andere veranderingen die een zes maanden oude baby beletten om te slapen zijn:

  • Een vollere buik van vast voedsel. Eetgewoonten veranderen slaapgewoonten omdat ze een ander vol gevoel hebben en langer vol blijven met vast voedsel. Eten is misschien niet langer een signaal voor uw zoon om in slaap te vallen.
  • Beweging is nog minder slaapbevorderend. Misschien ziet u uw baby vanuit uw achteruitkijkspiegel naar de wereld om zich heen staren.
  • Object permanentie – je baby kan nu herkennen wanneer een object – zoals mama – niet meer in de kamer is. Deze verandering is beangstigend voor uw baby, want hij leert meer over alleen zijn in zijn eigen ruimte.
  • Doorkomende tandjes – veel kinderen van zes maanden krijgen tandjes en kwijlen. De pijn van het doorkomen van de tandjes kan ze wakker houden. In combinatie met de andere stimulerende middelen, kan uw baby slaap weigeren.

 

Hoe om te gaan met slaapregressie na zes maanden

  • Laat uw oudere kind genoeg tijd om nieuwe vaardigheden te oefenen. Meer buik tijd en tijd op de grond. Omring uw baby met stimulerend speelgoed om hem te helpen moe te worden.
  • Voed je baby dicht tegen bedtijd. Sommige baby’s laten zich nog steeds in slaap sussen door een volle buik.
  • Hou zoveel mogelijk een vaste routine aan.
  • Verwacht kortere dutjes. Uw baby kan nog steeds drie tot vier dutjes nodig hebben, maar ze zullen korter zijn of hij kan een van zijn dagelijkse dutjes helemaal laten vallen. Door overdag minder te dutten, kunnen ze ’s nachts langer slapen.
  • Overweeg een amberen bijtspeeltje voor ongemak bij het doorkomen van de tandjes. Minder ongemak betekent meer slaap!

 

8 en 12 maand slaap regressies

Als hij acht maanden tot een jaar oud is, zal je kleintje meer mijlpalen in zijn ontwikkeling meemaken, wat zich vertaalt in meer redenen om minder te slapen. Veel baby’s kruipen, zitten, lopen rond meubels of leren lopen! Grote stappen in babyland.

Alsof dat nog niet genoeg is, je kleine meid is aan het leren praten, en ze wil niet dat de slaap haar tegenhoudt om te oefenen met het zeggen van mama of papa (waarom zeggen ze altijd eerst papa, terwijl wij al het harde werk hebben gedaan?!).

Voeg dit alles bij een paar nieuwe tandjes die in haar mondje glinsteren en je hebt een recept voor een baby die meer uren wakker wil zijn en minder tijd wil verspillen aan slapen (hun mening, niet de onze. Als zij hun dutje niet willen, mag ik het dan hebben?).

Wat te verwachten van slaapregressie na 8 of 12 maanden

  • Verwacht dat je baby een dutje zal doen. Ze hebben een hele wereld te verkennen! Nou, in ieder geval jouw huis en zij willen rotzooi maken!
  • Scheidingsangst is sterk bij bijna-peuters, wat extra aanhankelijk gedrag verwacht.
  • Anticipeer erop dat je kleintje ’s nachts vaker wakker wordt. Baby’s willen met blokken spelen, niet vastzitten in een wieg! Ze willen deze etappe niet laten schieten!

 

Hoe om te gaan met slaapregressie na 8 of 12 maanden

  • Probeer baby twee dutjes te laten doen, want hij heeft toch extra slaap nodig, ook al wil hij geen dutje.
  • Blijf consequent in hun routine.
  • Laat je kleintje zichzelf in slaap wiegen.
  • Zorg ervoor dat uw baby weet dat u in de buurt bent, zelfs als u niet in de kamer bent. Verlatingsangst kan baby wakker houden omdat ze je missen, ook al zit je gewoon in de woonkamer de nieuwe aflevering van Grey’s Anatomy te kijken.

18 Maand slaap regressie

De 18 maanden slaap regressie is een aanzienlijke regressie. Je kleine jongen doet nu waarschijnlijk nog maar één dutje en hij vecht met al zijn marginale kracht om geen dutje te hoeven doen!

 

Waarom? Want dit is de leeftijd voor een nieuwe mijlpaal: onafhankelijkheid. Ja, jouw jongen heeft meningen en verwacht dat er naar hem geluisterd wordt! Scheidingsangst is sterker als je zoontje anderhalf jaar wordt. Baby’s krijgen ook tandjes rond deze leeftijd, dus houd de bijtketting in de buurt.

Wat te verwachten van slaapregressie bij 18 maanden

  • Verwacht dat je kleine jongen tegen dutjes vecht of maar één keer per dag slaapt. Je baby heeft nu maar ongeveer 12-14 uur slaap nodig en geloof me, ze willen geen minuut langer weg van verkenning.
  • Verwacht tandjes. Nieuwe kiezen betekent nieuwe pijn.
  • Je baby zal ’s nachts vechten om naar bed te gaan.
  • Uw kind zal ’s nachts minder vaak wakker worden, maar zal zeer aandringen om uit bed te komen zodra het wakker wordt.

Hoe om te gaan met slaapregressie bij 18 maanden

  • Beperk schermtijd. Hoe meer uw baby TV kijkt, hoe minder hij speelt en zichzelf vermoeit.
  • Hou een vaste routine.
  • Geef niet toe aan gezeur.
  • Geef veel genegenheid ’s nachts. Lees een boek, zing een liedje om verlatingsangst te helpen bestrijden.

 

2-jaars slaapregressie

Tegen twee jaar is je kind meer wakker dan dat het slaapt. Ze heeft nog steeds 12-14 uur slaap nodig, maar krijgt het grootste deel van haar slaap ’s nachts met slechts een kort dutje overdag om haar batterij op te laden.

Er zijn nog grote veranderingen op komst: zindelijkheidstraining, mogelijk een nieuw broertje of zusje, en een groot kinderbed. Dit is ook de leeftijd waarop veel kinderen hun eerste nachtmerrie of nachtmerrie beleven. Al deze veranderingen leiden ertoe dat je baby wil vechten tegen de slaap.

Net als bij de andere stadia is de belangrijkste manier om met de slaapachterstand van tweejarigen om te gaan een vaste routine. Blijf een bedtijdroutine aanhouden, zoals het lezen van een boek en het zingen van een liedje om verlatingsangst te bestrijden. Voor het grootste deel zal dit de laatste echte slaapregressie zijn en je kind zal goed blijven slapen tot het een tiener is. Laten we die brug verbranden als we er zijn.

 

FAQs over slaapregressie

Hoe lang duurt een terugval in slaap?

Meestal duren slaap regressies of overgangen 2 tot 6 weken, maar het kan langer of korter zijn, afhankelijk van uw kind.

Hoe weet ik of mijn baby last heeft van slaapproblemen, een groeispurt, tandjes krijgen of ziekte?

Baby’s die tandjes krijgen, lijken op slaapregressie, maar ze kwijlen en bijten ook veel om de pijn te verzachten en eten minder vanwege de pijn in de mond, terwijl baby’s die slaapregressie hebben, juist meer eten. Groeispurten lijken ook op slaapregressie, maar duren maar een dag of twee, terwijl een slaapregressie twee tot zes weken duurt.

Wanneer moet ik een arts bellen over slaapregressie?

Als uw baby niet kan slapen of andere verontrustende symptomen heeft, moet uw baby misschien naar de kinderarts. Koorts, loopneus, uitslag, trekken aan de oren of andere pijnsymptomen wijzen op een virus of infectie en niet op slaapregressie. Als uw baby tekenen van ademhalingsmoeilijkheden vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

 

Kan ik slaapregressie voorkomen?

Sommige baby’s veranderen van nature in een nieuw slaappatroon of worden gewoon sneller moe dan andere baby’s, maar slaapovergangen zijn een noodzakelijk onderdeel van de groei om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van baby’s. Volg de bovenstaande tips om gemakkelijker door een overgang te komen en zorg altijd voor goede slaapgewoonten.

Slotgedachten

Moeders kunnen het moeilijk vinden om de slaapveranderingen van de baby bij te houden, vooral als moeders weten wat ze willen: slaap! Het doel van het overleven van slaapregressie is om flexibel maar consequent te blijven. Net als alle andere babyfasen zal de slaapregressie overgaan en zal uw baby een natuurlijk slaapritme vinden. Veel succes en probeer te slapen wanneer je kunt!

 

 

 

Plaats een reactie