Twee soorten voedsel: Hoe voed je lichaam en ziel

We zijn allemaal verschillend, maar één variabele is vrij standaard: we voeden allemaal onze kinderen. Vanaf de eerste ademtocht, laat die kleine ons weten dat hij honger heeft. De hoofdoorzaak van die veeleisende schreeuw is niet-onderhandelbare, fysieke honger.

Maar er is meer dan één soort honger. Vanaf het moment dat ze geboren worden, hunkert een kind niet alleen naar voedsel dat een lege maag vult, maar heeft het ook iets nodig om de ziel te bevredigen.

 

Voedsel voor het lichaam

Kruidenierswinkel Caravan

Laten we het eerst hebben over het soort voedsel dat je op een bord legt. Omdat ik de moeder van een groot gezin ben, is de kruidenierswinkel als een tweede thuis voor me.  Toen mijn kinderen nog te jong waren om alleen thuis te blijven, stopte ik ze in de boodschappenkar, pakte een andere kar voor het eten, en kroop met mijn onhandige karavaan door de winkel.

Mijn jongste kind is nu tien, en ik mag vaak alleen naar de winkel. Alleen rijden in een rustig voertuig en rustig rondkijken is het dichtst dat ik kom bij een bezoek aan een kuuroord… maar terug naar het onderwerp.

 

Voedsel Achtbaan

Ik ben geen fijnproever, maar ik eet graag en ik heb natuurlijk mensen die op me rekenen. Onze maaltijden zijn in de loop der jaren veranderd. Het doet me glimlachen (en een beetje met mijn ogen rollen) als ik terugdenk aan de gezonde voedingstrends die we hebben gevolgd. Door de ups en downs van alleen maar rauwkost, dagelijks wortelsap, en korrelige bruine suikervervangers, hoop ik dat we één ding geleerd hebben: evenwicht. Tegenwoordig zijn de maaltijden bij ons thuis meestal evenwichtig, meestal gezond en vrij eenvoudig.

Meestal gezond

Jaren geleden wees mijn man naar de salade op zijn bord en zei tegen onze jonge kinderen: Dit is voedsel dat je sterk zal maken. Sterk voedsel. Dan wees hij naar een snoepje. Dat zal je zwak maken. Het is zwak voedsel. Nadat de kinderen rondliepen en naar voedsel wezen en vroegen: Is dat zwak? moesten we diplomatie en vriendelijkheid bijbrengen. Oma’s houden er niet van als je naar hun rabarbertaart wijst en zulke dingen vraagt.

In de tijd van het sterke voedsel en het zwakke voedsel was er geen witte suiker in onze voorraadkast, maar de tijden zijn veranderd. Toch is het ons doel om consequent gezond voedsel te serveren en suikerhoudende traktaties zo vaak mogelijk te vermijden.

Suiker kan in babyvoeding sluipen… zorg ervoor dat je babyvoeding een van de beste en gezondste is.

 

Vrij eenvoudig

Onze maaltijden zijn eenvoudig. Ik volg niet veel recepten, hoewel ik dat wel deed toen ik nog leerde koken. Ik ben een improvisator, gebruik wat ik in de voorraadkast heb en maak eetbare brouwsels met restjes. Er zijn twee dingen die ik heb geleerd over restjes:

Als je het een hippe naam geeft, maakt dat het verschil.

Een beetje extra kaas maakt alles nieuw.

Sommige van mijn beruchte overgebleven uitvindingen droegen namen als:

  • Nickelodeon Hash: rijst, stukjes overgebleven vlees, gehakte broccoli stukjes en kaas.
  • Armoede in een pan: deze werd genoemd door mijn oudste dochter, toen de financiën krap waren. Het bestond uit: roerei, rijst, diverse groenten en waarschijnlijk kaas.
  • Pannenkoekenschotel: Dit gerecht is gewoon verscheurde, overgebleven pannenkoeken gemengd met stroop, boter en kokosvlokken. Geen kaas.

Tegenwoordig kook ik nog steeds eenvoudig en hergebruik ik restjes – als ik ze heb. Aangezien ik nu vier tieners en enkele jongvolwassenen in huis heb, hebben we niet regelmatig een overvloed aan restjes.

 

Hergebruik restjes door gezonde babyvoeding te maken met de beste babyvoedingmakers.

Voedsel voor de Ziel

Het andere soort voedsel is soul food. Nee, ik heb het niet over gefrituurde kip. Ik heb het over stof die het verlangen bevredigt om verrijkt, gewaardeerd en gemotiveerd te worden. Dit omvat de praktijken van: luisteren, bevestiging, en inspiratie.

Luisteren

Luisteren met ogen op een kind zegt dat ik van je hou. Luisteren is de sleutel tot verbinding, begrip en kennis van een ander, maar het kan een uitdaging zijn om te luisteren naar een lange droom of een eindeloze samenvatting.  De meesten van ons denken dat we vrij goede luisteraars zijn, maar een recent boek dat ik las genaamd De verloren kunst van het luisteren deed me beseffen dat ik ruimte heb voor verbetering. Als we naar onze kinderen luisteren, kijken we in hun hart, bevestigen we hun waarde en versterken we de band tussen ouder en kind. Als u op dit gebied worstelt, wees dan gerust – er is nog tijd.

 

Luisteren Citaat

Luister aandachtig naar alles wat [uw kinderen] u willen vertellen, wat er ook gebeurt. Als je niet gretig luistert naar de kleine dingen als ze klein zijn, zullen ze je de grote dingen niet vertellen als ze groot zijn, want voor hen is alles altijd al een grote zaak geweest. – Catherine Wallace

Luistertip

Als je zo’n dromer-verteller hebt, moedig hem dan aan om het af en toe op te schrijven, in plaats van het hardop te vertellen. Soms neem ik een van hun droomverhalen, typ het uit, en laat hen het illustreren.

Bevestiging

Hoezeer ik ook geniet van persoonlijke bevestiging, ik heb het niet onder de knie gekregen om het gul weg te geven aan anderen. Waarom hou ik me in? Net als eten, is het iets waar mensen naar hunkeren, hoewel het op verschillende manieren wordt ontvangen. Ik werd onlangs wakker geschud door een boek over de noodzaak om mijn kinderen meer te bevestigen: Affirmatie beoefenen. Het lezen van het boek heeft me ertoe aangezet te proberen het prijzenswaardige aan te prijzen als ik het bij mijn kinderen zie.

 

Affirmatie Ideeën

Dit op geloof gebaseerde boek gaf ook 100 voorbeelden van manieren om een ander te bevestigen. Hier zijn er een paar uit het boek die ik aangepast heb:

 

  1. Hang het schoolwerk van uw kind op en prijs een verbonden eigenschap: Je was grondig/creatief/gedetailleerd in je werk hier.
  2. Lof voor een karaktertrek die ze onlangs vertoonden: Ik zag hoe aandachtig je was toen opa praatte.
  3. Vergelijk je kind positief met een gewaardeerd persoon in zijn leven: Je doet me aan je vader denken, je bent altijd zo voorzichtig met het opruimen van je gereedschap.

Inspiratie

Iemand zei hoop is voedsel voor de ziel. Iedereen heeft hoop voor de toekomst, ook kinderen. Op dit moment kan dat lijken op een drang om een superheld te zijn, of mooi, populair en getalenteerd.

Hoe inspireren wij onze kinderen en wijzen wij hen op ware grootsheid? Hier zijn drie manieren:

Wees een waardig voorbeeld.

Kinderen zijn spiegels. Als je wilt dat ze dankbaar zijn, wees dan de ouder die altijd dank je wel zegt. Ze zullen je kopiëren, zelfs (en vooral) wanneer je niet kijkt.

 

Leer hun de waarheid.

Mijn man komt regelmatig met onze kinderen samen om hen de waarheid te leren. Bij ons thuis ziet het er als volgt uit: hij leest tijdloze en krachtige lessen uit de Bijbel, opent de betekenis ervan, en bespreekt hoe deze waarheden in hun dagelijks leven kunnen worden toegepast. Ze zeggen dat de beste manier om namaak te bestrijden is de waarheid zo vertrouwd te maken dat we niet goedgelovig zijn wanneer we geconfronteerd worden met een stiekeme vervalsing.

Lezen van inspirerende boeken.

Boeken die inspireren kunnen boeken zijn over helden uit het echte leven, of over moedige fictieve personages. Zo wordt er thuis voorgelezen en tijdens autoritten worden er bijna altijd luisterboeken ingesproken. Enkele van onze favorieten zijn: Little Pilgrim’s Progress, Rifles for Watie, Treasures of the Snow, Pollyanna, en Amos Fortune: Vrije man.

Wrap Up

Dat is genoeg eten voor nu. Heb je het gevoel dat je in een ongemakkelijke karavaan door een overvolle kruidenierswinkel hebt gereisd, met een volgepropte kar en geen geld om te betalen?  Als je je ontmoedigd voelt, doe dat dan niet. Het is nooit te laat en vandaag is de perfecte dag om uw kinderen op een voedzaam, levenslang dieet te zetten.

 

Afbeeldingen: Unsplash

 

 

 

Plaats een reactie