Veel gestelde vragen over prenatale ontwikkeling

Gefeliciteerd! Je bent in verwachting! Naast de adembenemende opwinding wordt u misschien overstelpt met vragen over wat u kunt verwachten tijdens uw zwangerschap. Dit geldt vooral voor ouders die voor het eerst kinderen krijgen. Hieronder vindt u alle antwoorden op uw vragen over prenatale ontwikkeling.

 

Hoe begint een zwangerschap?

Eieren worden bevrucht wanneer ze zich verenigen met sperma dat een cel vormt in de eileider. Deze nieuwe cel is het begin van een embryo dat tijdens de zwangerschap groeit.

Na de bevruchting begint de cel zich te delen en de vermenigvuldiging vindt plaats naarmate elke opeenvolgende generatie cellen zich verder deelt. Het verspreidt zich door de eileider en nestelt zich in de baarmoederslijmvlies en blijft groeien.

Op de baarmoederwand vormt zich een beschermende zak rond het embryo die zich vult met vocht en zo een omgeving creëert voor de verdere groei van embryo en foetus. Uw baby wordt een embryo genoemd tot de achtste week en een foetus tot hij geboren is.

 

Wat is de placenta?

De placenta is een orgaan dat is ontworpen als een kanaal tussen de moeder en de baby om zuurstof, voedingsstoffen en hormonen aan de groeiende foetus te leveren. Het verwerkt ook afvalproducten van de foetus. Hij is rond en plat, in de vorm van een dikke pannenkoek.

Wat gebeurt er met de baarmoeder tijdens de zwangerschap?

Zwangerschap is waar de baarmoeder voor gemaakt is. Het zal aanzienlijk veranderen tijdens uw zwangerschap. Naarmate de foetus meer voeding nodig heeft, wordt de bekleding van de baarmoeder dikker. De bloedvaten zullen in omvang en capaciteit toenemen.

De hele baarmoeder zal uitzetten om plaats te maken voor de groeiende foetus, en zal blijven uitzetten naarmate je baby groeit.

Hoe lang duurt een zwangerschap?

Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken. Dit komt neer op ongeveer 9 kalendermaanden plus een week. Bedenk dat er 13 weken in elk kalenderkwartaal zitten, dus het is drie kwartalen plus een week. Dit is de gemiddelde duur en die van u kan korter of langer zijn.

De door artsen gebruikte berekening van de begindatum van uw zwangerschap is twee weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie (LMP). De uitgerekende datum is 40 weken vanaf die datum.

In werkelijkheid ben je maar gemiddeld 38 weken zwanger, maar artsen gebruiken het getal van 40 weken vanwege de manier waarop de datum wordt berekend.

Hoe worden trimesters berekend?

De zwangerschap is verdeeld in 3 trimesters. Elke week duurt ongeveer 13 weken, maar de meeste mensen zien het als 3 maanden.

 

  • Eerste trimester: 0 weken 13 weken 6 dagen (Maanden 13)
  • Tweede trimester: 14 weken 27 weken 6 dagen (Maanden 4 7)
  • Derde trimester: 28 weken 40 weken 6 dagen (Maanden 79)

Hoe nauwkeurig is de geschatte vervaldatum (EDD)?

Niet erg accuraat. Ongeveer 5% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. De geschatte uitgerekende datum (EDD) is belangrijker om de voortgang van de groei van uw baby tijdens de zwangerschap te volgen. Er zijn statistische gegevens beschikbaar over de grootte en het gewicht van baby’s in elke week van de zwangerschap, uitgaande van de standaardduur van de zwangerschap van 40 weken. Het volgen per week biedt zorgverleners een consistent kader voor het verrichten van metingen en tests, zodat de resultaten nauwkeurig kunnen worden vergeleken met die van de algemene bevolking.

Hoe wordt de geschatte vervaldatum berekend?

Je geschatte uitgerekende datum (EDD) is 40 weken na je laatste menstruatie (LMP). Als de LMP onbekend is, kun je een echografie laten maken om de grootte van de baby te bepalen en op basis daarvan de datum te schatten.

Voor in-vitrofertilisatieis de EDD gebaseerd op het tijdstip waarop het embryo in de baarmoeder is geïmplanteerd.

Wat gebeurt er in de eerste 4 weken van de zwangerschap?

Baby met 4 weken

 

Gefeliciteerd! Je bent zwanger.

In de eerste 8 of 9 dagen na de bevruchting beweegt het eitje zich door de eileiders naar de baarmoeder. Dit is een langzaam proces en duurt ongeveer 5 dagen. In de volgende 3 of 4 dagen vindt het eitje een plaats waar het zich kan vasthechten en innestelen in het baarmoederslijmvlies. Op dit punt wordt de bevruchte eicel een blastocyste genoemd.

De cellen zijn zich snel aan het delen en organiseren in hun gespecialiseerde functies en plaatsen in het nieuwe kleine lichaam. Een hoofd begint zich te vormen en de ruwe vorm van een gezicht wordt zichtbaar. Een mond, kaak en keel beginnen vorm aan te nemen.

Het wonderbaarlijke is dat het kleine lichaampje op dit punt slechts 0,25 centimeter lang is, maar het bevat een piepklein, kloppend hartje, nog niet uitwendig waarneembaar, niet volledig gevormd, maar wel samentrekkend.

Wat gebeurt er in week 58 van de zwangerschap?

Baby bij 8 weken

 

Dit is een drukke maand voor de baby. Tegen het einde van deze periode beginnen alle belangrijke organen, met inbegrip van de ogen, zich te ontwikkelen. Het zenuwstelsel, bestaande uit de hersenen, het ruggenmerg en de wervelkolom, en het zenuwstelsel zijn aanwezig en ontwikkelen zich. Het hoofd wordt groter om plaats te maken voor de hersenen en zal in verhouding tot het lichaam groot blijven tijdens de kinderjaren.

Het gezicht begint vorm te krijgen met kleine oortjes en oogleden. Botten beginnen zich te vormen. Er zijn nog geen ledematen, maar kleine knobbeltjes waar ze zullen komen. Genitaliën beginnen zich ook te ontwikkelen, maar zijn nog niet identificeerbaar.

Aan het einde van de 8e week is de baby ongeveer 1 inch lang en weegt hij iets minder dan een gram. Je kunt de hartslag waarnemen rond de 6 week.

Wat gebeurt er in week 912 van de zwangerschap?

Baby bij 12 weken

 

Baby blijft overal groeien. Vingers en tenen steken uit met kleine nagels in ontwikkeling. Handen en armen ontwikkelen zich het eerst, gevolgd door de benen en voeten.

Spieren, pezen en ligamenten beginnen zich aan het skelet te hechten. In de buik, nemen de ingewanden vorm aan.

De ruggengraat is al enige tijd duidelijk, maar de gewrichten zijn zodanig ontwikkeld dat hij nu flexibel is.

Wat gebeurt er tijdens de weken 1316 van de zwangerschap?

Baby bij 16 weken

 

Aan het einde van de 16e week ziet uw baby eruit als een baby met het lichaam en de ledematen grotendeels gevormd en gevormd. De baby beweegt en is in staat zijn handjes en mondje te openen. De voeten, tenen, handen en vingers zijn volledig gevormd en de nek is duidelijk te onderscheiden van het lichaam.

De oren hebben vorm gekregen en de wimpers, wenkbrauwen en nagels blijven groeien.

Organen die zich in de vorige maand begonnen te ontwikkelen, beginnen nu hun voorgeschreven functies uit te oefenen. Het hart pompt bloed door het bloedvatenstelsel. Het urinestelsel produceert afval en de lever produceert gal. Oren zijn aan het horen! Genitaliën beginnen net duidelijk te worden.

De placenta is volledig ontwikkeld en werkt hard om de snel groeiende baby te voeden. Van het einde van de 8e week tot het einde van de 16e week, is de baby 30 keer zo groot geworden. Hij is nu 1 ons en 4 inches lang.

Miskramen komen op dit punt minder vaak voor, omdat de baby zich dan grotendeels kritisch ontwikkelt.

Wat gebeurt er in de weken 17-20 van de zwangerschap?

Baby bij 20 Weken

 

U kunt de baby voelen bewegen. Het wordt actiever. Baby’s kunnen op hun duim zuigen, hun ledematen bewegen, geeuwen en gezichtsuitdrukkingen hebben. Baby slaapt en wordt wakker. De hartslag kan met een dopplerapparaat worden gehoord.

De geslachtsorganen zijn zo ver ontwikkeld dat ze op een echografie kunnen worden gezien. Vrouwelijke baby’s hebben nu zelf eitjes in hun voortplantingssysteem die zich hebben ontwikkeld.

Vilt is al vroeg aanwezig, maar is nu bedekt met een wasachtige substantie, vernix caseosa genaamd, en lanugo, dat zeer dun haar is. Deze beschermen de huid tegen abiotische vloeistof en gaan eraf voor de geboorte wanneer dat niet nodig is.

 

Vingers en tenen zijn volledig gevormd. Botten en tanden blijven groeien en worden dikker. Haren, inclusief wenkbrauwen en wimpers, worden gevormd en vinger- en teennagels blijven groeien.

Het zenuwstelsel werkt, zodat gevoelens en prikkels door de hersenen kunnen worden verwerkt.

In dit stadium is de baby ongeveer 6 centimeter lang en weegt hij 4 ons.

Wat gebeurt er tijdens de weken 2124 van de zwangerschap?

Baby bij 24 weken

 

Baby’s spieren groeien en ze gebruikt ze! U zult baby waarschijnlijk flink voelen bewegen, zijn nieuwe ledematen verkennen. De baby kan zelfs zijn ogen openen en sluiten.

De hersenen zijn actief en groeien. Longen zijn ontwikkeld maar functioneren niet. Er hebben zich vingerafdrukken gevormd.

De baby is ongeveer 10 centimeter lang en weegt 8 tot 16 ons. 23 weken is een mijlpaal omdat een premature baby op de intensive care kan overleven als hij na deze week wordt geboren.

Wat gebeurt er tijdens de weken 2528 van de zwangerschap?

Baby bij 28 weken

 

Op dit punt kan de baby reageren op zijn omgeving. De ogen kunnen sluiten als reactie op licht en de baby is in staat te reageren op geluid.  De baby wordt actiever, strekt zich uit, duwt en schopt. De lanugo gaat weg.

Met 28 weken is de baby ongeveer 12 centimeter lang en weegt hij ongeveer 2 pond.

Wat gebeurt er in de weken 2932 van de zwangerschap?

Baby bij 32 weken

 

De baby beweegt nu in de vruchtzak. Het vruchtwaterniveau daalt. De smaakzin is zover ontwikkeld dat de baby zoet van zuur kan onderscheiden. De baby heeft een volledig ontwikkeld gehoor. Naarmate deze zintuigen zich ontwikkelden, ontwikkelden ook de hersenen zich. Het is in staat de nieuwe gegevens die het ontvangt te verwerken.

De baby blijft in gewicht toenemen door spiermassa, botten en vet. De belangrijkste systemen zijn allemaal ontwikkeld en de baby zit in de groeifase. Met 32 weken is de baby ongeveer 15 cm lang en 2 tot 5 kilo zwaar.

Wat gebeurt er in week 3336 van de zwangerschap?

Baby bij 36 weken

 

De baby gebruikt zijn longen pas bij de geboorte, maar ze zijn al bijna klaar voor de show. De longfunctie is de belangrijkste uitdaging bij te vroeg geborenen.

Als je baby blijft groeien, zal hij ook blijven bewegen en actief blijven. Hoewel de baby nog steeds van houding kan veranderen in de baarmoeder, zou hij moeten neigen naar een houding met het hoofd naar beneden, klaar voor de geboorte. Ook andere organen blijven groeien en ontwikkelen.

Baby slaapt meer en ontwikkelt een slaappatroon. De huid wordt platter van rimpels. In week 36 is de baby ongeveer 15 cm lang en weegt hij 4 tot 5 pond.

Wat gebeurt er in week 3740 van de zwangerschap?

Ontwikkeling van de foetus – Kijk hoe de baby groeit!

 

Uw baby blijft niet alleen groeien, maar zijn of haar functies worden ook steeds beter afgestemd. Reflexen en fijne bewegingen zoals knipperen, handen dichtknijpen en hoofddraaien beginnen op te treden. De baby reageert op prikkels als licht, geluid en aanraking.

De vetreserves van je baby groeien en het totale gewicht kan met een 1/2 pond per week toenemen, wat verklaart waarom je zo’n honger hebt! Baby is 18 tot 20 centimeter lang en 6 tot 8 pond.

U kunt de druk voelen als de baby met het hoofdje naar beneden naar het geboortekanaal beweegt.

Nadelige factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van de foetus

 

eileider: Het paar buisjes dat de eierstok en de baarmoeder verbindt.

Bevruchting: Wanneer de eicel en het sperma samen één cel vormen.

Foetus: De naam die aan de baby wordt gegeven vanaf de negende week van de zwangerschap tot de geboorte.

 

Zwangerschapsleeftijd: De duur van de zwangerschap in weken, gemeten vanaf de laatste menstruatie.

Hormonen: Chemische stoffen die in endocriene klieren worden geproduceerd en die signalen afgeven of functies regelen in diverse organen van het lichaam.  Oestrogeen is een voorbeeld van een hormoon dat de functie van de vrouwelijke voortplantingsorganen beïnvloedt.

In Vitro Fertilisatie: Het proces waarbij in een laboratoriumomgeving een vrouwelijke eicel manueel wordt bevrucht met een zaadcel en de bevruchte cel in de baarmoeder van een vrouw wordt geplaatst om een zwangerschap te beginnen.

Zuurstof: Een gas dat cellen nodig hebben voor hun leven.

Placenta: Een weefsel dat tijdens de zwangerschap wordt gevormd en dat dient als kanaal tussen de moeder en de foetus voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.

Sperma: Een voortplantingscel die in het mannelijk lichaam wordt gevormd en zich met een vrouwelijke eicel verbindt voor bevruchting.

Trimesters: Gebruikelijke term voor de 3/3 van een zwangerschap.

Echografie: Een apparaat dat een visueel beeld geeft van de fysieke structuren in de baarmoeder via analyse van geluidsgolven.

Baarmoeder: Het orgaan dat de foetus tijdens de zwangerschap bevat en in stand houdt, gelegen in en boven het vrouwelijke bekken.

 

 

 

Plaats een reactie