6 manieren om verlatingsangst bij baby’s te voorkomen

 

Verlatingsangst is een echte angst van je baby dat hij je nooit meer zal zien.

Verlatingsangst is een echte angst die je baby heeft dat hij je nooit meer zal zien. Het kan zijn wanneer u de kamer verlaat of wanneer uw baby ’s nachts wakker wordt en u er niet bent. Dit kan het moeilijk maken voor uw baby om zich te nestelen voor het slapen gaan en voor hem om zelf weer in slaap te vallen.

 

Scheidingsangst kan ook een probleem zijn wanneer u uw baby aan iemand anders overdraagt.

Bijna alle baby’s krijgen op een bepaald moment te maken met verlatingsangst, maar gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te helpen. In deze tekst geef ik een opsomming en uitleg van zes nuttige technieken die zullen helpen bij het in bed stoppen van uw baby, en die uw baby in slaap zullen houden.

Hoe moeilijk en stresserend het ook kan zijn voor jou, je gezin en niet in de laatste plaats je baby, verlatingsangst is in feite een goed teken dat de baby een gezonde relatie heeft met zijn moeder en vader. Er is niets mis met je baby, en het laat zien dat de baby een stevige band met je heeft.

Hoe herken je verlatingsangst.

Om een baby met slaapangst te kunnen helpen moet je eerst herkennen waar je mee te maken hebt.

 

Een goede indicator zou een baby zijn die vol vertrouwen speelt als u in de kamer bent, maar zodra u de kamer verlaat begint hij te huilen.

Een indicatie van verlatingsangst: een baby die vol vertrouwen speelt als u in de kamer bent, maar zodra u de kamer verlaat begint hij te huilen.

 

Het kan ook zijn als iemand anders hem vasthoudt, en hij begint te huilen zodra je uit het zicht bent.

Wanneer kun je verlatingsangst verwachten?

Scheidingsangst komt niet voor bij een pasgeboren baby, omdat een zuigeling geen concept heeft van zichzelf als een afzonderlijk wezen van jou. Voor zover het weet kan het net zo goed een orgaan of een lichaamsdeel van zijn ouder zijn. Als de baby ouder wordt, zal hij leren dat hij van u gescheiden kan worden. De baby heeft nog steeds geen besef van tijd. Het kan dus niet zeggen of je binnen een minuut terug bent of voor altijd weg bent – vandaar de angst.

De problemen kunnen zich al vanaf de leeftijd van vier maanden voordoen, maar dat is vrij ongebruikelijk. Het komt vaker voor in de tweede helft van het eerste levensjaar van de baby, met een piek rond de leeftijd van 8-10 maanden.

Als je geluk hebt, is je baby er overheen tegen de tijd dat hij 12 maanden is. De meeste baby’s hebben er last van tot ze minstens 18 maanden oud zijn, en sommige blijven angstig tot ze twee jaar oud zijn.

De eerste stap zal altijd zijn om te erkennen dat de angst van je baby echt is. Je baby is bang dat hij je nooit meer zal zien. De manier om deze angst te verminderen is de baby het vertrouwen te geven dat u altijd terug zult zijn. De volgende methoden zullen daarbij helpen:

 

  1. Geen drama. De belangrijkste stap is ervoor te zorgen dat er geen drama is wanneer je baby begint te huilen. Hoe hartverscheurend het ook kan zijn om je baby te zien huilen, het is van cruciaal belang dat je zelf niet van streek raakt of er een groot probleem van maakt. Houd uw afscheid kort en laat uw baby, door normaal en zelfverzekerd te doen, zien dat er niets is om bang voor te zijn. Je baby is heel goed in het oppikken van signalen van je gevoelens. Als jij overstuur bent, zal je baby dat ook zijn.
    Wees lief voor jezelf en blijf jezelf wijsmaken dat het slechts een fase is in de ontwikkeling van je baby die snel voorbij zal zijn.
  2. Laat je baby tijd doorbrengen met andere mensen. Om het vertrouwen van uw baby in andere mensen te laten groeien, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat u niet de enige persoon bent die uw baby vasthoudt en in bed stopt. Laat vrienden en familie uw kleintje regelmatig vasthouden en ermee spelen en zorg ervoor dat u en uw partner uw baby om beurten naar bed brengen. Maak van de gelegenheid gebruik om grootouders en goede vrienden uw baby in bed te laten leggen als zij dat aanbieden, maar alleen als uw baby geen tekenen van angst vertoont.
    Als je baby borstvoeding krijgt, kan het als moeder moeilijk zijn om je baby af te staan en iemand anders de baby in bed te laten stoppen. In dat geval is het goed om het beddengoed samen met je partner te doen.
  • Om verlatingsangst te verminderen – geef uw baby aan anderen.
  1. Speel kiekeboe. Dit is het leukste advies dat ik te bieden heb. De meeste baby’s boven de leeftijd van 6 maanden zijn dol op dit spel, en je zult veel gegiechel en glimlachen terug krijgen. Zelfs als uw baby nog niet oud genoeg is om het spel te begrijpen, zal hij er toch baat bij hebben.  De bedoeling van het spel is dat je je gezicht verbergt achter iets – b.v. je handen, onder de tafel of een deken. Na een korte tijd te zijn verdwenen, kom je plotseling weer tevoorschijn en zeg je kiekeboe (of iets anders). Dit leert je baby dat je altijd terug zult komen. Het spel helpt vertrouwen tussen jullie op te bouwen en maakt je baby zelfverzekerder.  Probeer er een gewoonte van te maken om minstens een keer per dag verstoppertje te spelen. Naarmate uw baby ouder wordt, kunt u de tijd dat u verborgen blijft geleidelijk opvoeren en zelfs de kamer helemaal verlaten voordat u snel weer naar binnen gluurt.
  • Speel kiekeboe om vertrouwen op te bouwen dat je altijd terugkomt.
  1. Help uw baby zich dicht bij u te voelen als u er niet bent. Je kunt een baby met verlatingsangst helpen om zich zekerder te voelen door herinneringen aan jezelf bij hem/haar achter te laten. U kunt bijvoorbeeld een kledingstuk met uw eigen geur bij uw baby in het bedje leggen. Dit kan effectief zijn, maar het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat er geen risico is dat het uw baby verstikt. Een betere optie zou kunnen zijn dat u een paar nachten slaapt met een deken zonder verstikkingsgevaar. Zo wordt uw geur erop overgedragen voordat uw baby het in zijn bedje gebruikt.
    U zou ook uw stem kunnen opnemen, misschien het favoriete slaapliedje van uw baby zingen, en het dan afspelen als u er niet bent. Er zijn verschillende apps beschikbaar om dit te doen.
  2. Houd het leven constant als je baby 9-10 maanden is. Omdat verlatingsangst het vaakst de kop opsteekt als je baby ongeveer 9-10 maanden oud is, is het een goed idee om te proberen de dingen in het leven van je baby op dat moment constant te houden. Probeer uw vaste routines aan te houden en verhuis uw baby op deze leeftijd niet naar een nieuwe kamer.   Wees je ervan bewust dat op vakantie gaan, beginnen met kinderdagverblijf of weer gaan werken in deze gevoelige periode verlatingsangst kan opwekken.
  3. Praat met je baby. Dit advies zal niet goed werken bij de jongste baby’s, maar baby’s van bijna een jaar begrijpen meer dan je zou denken. Vertel uw baby waar in huis u zult zijn als zij/hij slaapt en stel hem gerust dat u terug zult komen. Een goede oefening die het vertrouwen van de baby in jou opbouwt is deze: Als je de baby naar bed brengt, beloof dan dat je snel terugkomt om te kijken hoe het met hem/haar gaat. Verlaat dan de kamer, maar wacht buiten een minuut of twee voordat je weer binnenkomt. Omdat je baby geen goed tijdsbesef heeft, kan hij niet zien dat je maar heel even weg bent. De herinnering aan uw belofte om snel terug te komen, zal echter nog vers zijn en het vertrouwen van uw baby in u zal daardoor versterkt worden.
  • Vertel uw baby waar in huis u zult zijn als zij/hij slaapt en stel hem/haar gerust dat u terug zult komen.

Conclusie

Je zou nu moeten begrijpen wat verlatingsangst is en waarom het bij baby’s voorkomt.
Ga je gang en pas enkele of alle van de zes technieken toe die ik hierboven heb opgesomd en je zult vrij snel goede resultaten zien.

 

Hoe is verlatingsangst bij uw baby opgekomen en hoe heeft het u en uw baby beïnvloed?
Heb je succes gehad met een van de technieken uit dit artikel of op een andere manier?

Laat het mij en de gemeenschap weten door hieronder een reactie achter te laten.

 

 

 

 

Plaats een reactie