Net wanneer u en uw kind een comfortabele voedingssituatie hebben gevonden, verandert er plotseling iets. Baby kan beginnen met flessen weg te duwen. Hij of zij kan ongemakkelijk of gefrustreerd lijken tijdens het eten. Of het duurt nu een eeuwigheid voordat je kleintjes hun maaltijd op hebben. Wat moet een moeder doen?
Uw kind geeft misschien aan dat het tijd is om de tepel van zijn of haar flesjes te vergroten. De meeste flessen voor pasgeborenen hebben spenen met het label “slow flow”. En ze doen precies wat je zou verwachten – de melk stroomt langzamer om tegemoet te komen aan het nog ontwikkelende spijsverteringskanaal van de baby.
Maar naarmate de baby meer melk opneemt bij elke maaltijd, kan het nodig zijn de melkstroom te vergroten om de voedingen comfortabeler te maken.
Wij hebben onderzocht welke signalen je baby je zal geven als het tijd is om de tepelgrootte aan te passen of als je te vroeg bent overgestapt. Hieronder staan ook de beste praktijken voor baby’s die borstvoeding en flesvoeding krijgen, en wat wordt aanbevolen voor moeders die alleen kolven. Lees verder!
Wat is de grootte van de speen op een babyfles?
Flessenspenen zijn er in verschillende maten, vormen en stroomsnelheden om aan te sluiten bij de eetgewoonten van de baby. De grootte van de speen bepaalt hoe langzaam of snel de melk uit de fles stroomt.
Zoals gezegd, hebben de meeste flessen voor pasgeborenen kleinere spenen. Bij de ideale doorstroomsnelheid kunnen enkele druppels melk vallen wanneer de fles ondersteboven wordt gekanteld.
Elke flessenfabrikant heeft verschillende speenmaten en leeftijdsaanbevelingen voor een grotere maat. Het is echter belangrijk op te merken dat leeftijd niet de enige factor is als het gaat om het veranderen van de grootte van flessenspenen.
Hoeveel tepelmaten zijn er?
Sommige merken hebben drie maten tepels. Anderen hebben er nog veel meer. Dit zijn de algemene leeftijdsrichtlijnen die fabrikanten volgen:
- langzame stroming: pasgeborene tot 3 maanden
- Medium stroom: 3 maanden tot 6 maanden
- Snelle doorstroming: 6 maanden tot 12 maanden
U moet altijd de specifieke flessenfabrikant van uw baby raadplegen, aangezien er geen vaste standaard is voor de grootte van flessenspenen.
Dr. Brown’s biedt bijvoorbeeld zes verschillende tepelmaten.
- Preemie speen voor pasgeborenen 0 maanden+: Deze speen is ontworpen voor premature baby’s en baby’s die een tragere voedingsvoorkeur hebben.
- Niveau 1 speen voor pasgeborenen 0 maanden+: Deze speen is een goed startpunt voor veel pasgeborenen. Deze maat wordt bij de meeste Dr. Brown’s flessen geleverd en is ontworpen om de melkstroom tijdens borstvoeding na te bootsen.
- Niveau 2 speen voor zuigelingen vanaf 3 maanden: Het bedrijf raadt aan een niveau 2-speen te overwegen als het langer duurt om uit een niveau 1-speen te voeden, als de baby al vast voedsel accepteert of als de kinderarts heeft aanbevolen de melk dikker te maken.
- Niveau 3 speen voor baby’s vanaf 6 maanden: Deze speen is ontworpen voor baby’s die rechtop zitten, vast voedsel eten, of als hun kinderarts heeft aanbevolen de melk dikker te maken.
- Niveau 4 speen voor baby’s vanaf 9 maanden: Deze speen is geschikt voor baby’s die geen moeilijkheden hebben gehad met flesvoeding en die grotere hoeveelheden melk drinken aan de borst en aan de fles. Niveau 4 is het beste voor baby’s die vingervoedsel eten en uit een tuitbeker drinken.
- Y-Cut speen voor baby’s vanaf 9 maanden: Het bedrijf raadt aan de Y-snuit te overwegen als de kinderarts van de baby heeft aanbevolen de melk dikker te maken. Deze speen is geschikt voor dikkere vloeistoffen en granen.
Veel fabrikanten bieden ook spenen aan met een nog tragere stroomsnelheid voor premature baby’s. Voor oudere baby’s die bij elke voeding meer melk drinken en zelfs gefrustreerd lijken door de snelst stromende speen, kunt u overwegen om over te stappen van de fles op een tuitbeker of rietjesbeker.
Veel kinderartsen raden baby’s aan niet meer uit flesjes te drinken als ze 12 maanden oud zijn om gaatjes te voorkomen.
Wanneer weet je of het de juiste tijd is om van tepelmaat te veranderen?
De beslissing om van speengrootte te veranderen is specifiek voor elke baby en niet alleen gebaseerd op zijn of haar leeftijd.
Voor sommige baby’s is het nooit nodig om de maat van de speen op hun fles te vergroten. Als uw baby 4 maanden oud is, betekent dat nog niet dat het tijd is om over te stappen op spenen met een gemiddelde doorstroming als hij of zij goed eet en tevreden lijkt. Overweeg alleen om te wisselen als de baby plotseling geïrriteerd lijkt tijdens de voeding.
Volgens de American Academy of Pediatrics kan de tepelopening te groot zijn als de baby lijkt te kokhalzen of de melk te snel opzuigt. Aan de andere kant, als baby hard zuigt en gefrustreerd lijkt, kan de tepelopening te klein zijn.
Als je baby een van deze tekenen vertoont, kan het tijd zijn om de tepelvoeding te verhogen.
- Het duurt langer voordat een voeding klaar is dan wat normaal is voor hem of haar (meestal kan dit betekenen dat voedingen 30 minuten tot een uur duren)
- Kribbig of onrustig worden tijdens het eten
- In slaap vallen tijdens het voeden
- Minder eten bij de voedingen, maar kort daarna weer honger krijgen
- Frequent vastklikken en losmaken van de fles tijdens het voeden
- Hard zuigen
- Het afplatten of instorten van de tepel
- Smackend naar de fles
- Laat consequent melk in de fles staan bij elke voeding, terwijl hij of zij voorheen gewend was de fles leeg te drinken
- Zichtbaar gefrustreerd raken (huilen, schoppen, de fles wegduwen, kronkelen, etc.)
Welke signalen geeft de baby als de tepels te vroeg groter worden?
Als je bent overgestapt op een speen met een snellere doorstroming, let dan op deze tekenen dat je baby er nog niet klaar voor is. Je kunt altijd terugschakelen naar een langzamere stroom.
- Melk druppelt uit de mond
- Gulping
- Hoesten
- Choking
- Moeite met slikken tussen het zuigen door
- Te snel eten dan wat normaal is voor hem of haar (meestal kan dit betekenen dat het voeden 5 minuten-10 minuten duurt)
- Weigeren van de fles
Voordat u de maat van de spenen op de fles verandert, moet u de staat van uw bestaande flessenspenen onderzoeken. Volgens deskundigen kunnen frequente en herhaalde sterilisaties de tepelopeningen vervormen. Dat kan de oorzaak zijn van het ongemak bij je kleintje. Om dit te voorkomen, test u of de melkstroom nog voldoende is en niet vervangen hoeft te worden.
Hoe maak je de overstap naar een grotere tepelmaat?
U hebt besloten dat het tijd is om de tepelgrootte op de flessen van uw baby te vergroten, nadat u tekenen van bereidheid hebt waargenomen en hebt bekeken hoeveel melk hij bij elke voeding drinkt. Wat nu?
Experts raden aan om de langzaamste toediening te gebruiken die uw baby verdraagt om te voorkomen dat u per ongeluk te veel voeding geeft. Vergroot ook geleidelijk de tepelgrootte. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om van de nippel met de traagste stroom naar de nippel met de snelste stroom te springen. Dat kan overweldigend zijn voor je baby.
Als je een grotere tepelgrootte uitprobeert, ga dan door met voeden op tempo.
- Houd de baby rechtop in plaats van plat te liggen tijdens de voeding.
- Houd de fles horizontaal in plaats van hem naar de mond van de baby te kantelen. De melk moet het uiteinde van de tepel vullen, maar niet het hele tepelbekken.
- Neem korte pauzes tussen het slikken door. Kantel de fles af en toe naar beneden, zodat de melk niet stroomt. Dit simuleert de tijd tussen twee keer drinken tijdens borstvoeding.
Een aangepaste flesvoeding helpt de kleintjes om het gevoel van verzadiging te leren en te weten wanneer ze vol zitten, om overeten te voorkomen.
De juiste tepelgrootte kiezen voor baby’s die borst- en flesvoeding krijgen
Baby’s die hoofdzakelijk borstvoeding krijgen en af en toe een flesje, hoeven volgens de deskundigen niet aan een grotere tepelmaat te wennen. Dit betekent dat het gebruik van slow flow spenen tijdens je hele borstvoedingstraject geweldig zal werken!
De reden hiervoor is dat borsten gewoonlijk langzamer melk afgeven dan een flessenspeen, zodat de flesvoeding het beste zo dicht mogelijk bij de borstvoeding kan worden gehouden. Als een baby die borstvoeding krijgt een tepel krijgt die sneller stroomt, kan hij of zij de borst gaan weigeren en de voorkeur geven aan de fles. Het is minder werk voor hen!
Dit geldt echter niet voor alle moeders en baby’s die borstvoeding geven. Sommige moeders die borstvoeding geven, hebben een snelle “letdown” en een snellere “flow”. Als dat het geval is, kunnen baby’s gefrustreerd raken van de trager stromende speen. Beoordeel uw stroom en zoek uit wat het beste werkt voor uw baby.
Als u flesvoeding wilt geven aan baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, moet u, ongeacht de grootte van de tepel, proberen de voeding zoveel mogelijk op borstvoeding te laten lijken door van houding te veranderen en te oefenen met het geven van flesvoeding in een rustig tempo. Je kleintje zou moeten werken voor melk in de fles, net zoals hij of zij aan de borst doet. Dit zal helpen voorkomen dat baby de ene methode verkiest boven de andere, en dat hij te veel voeding krijgt.
Bereid je voor op succes met de beste flessen voor baby’s die borstvoeding krijgen.
De juiste tepelgrootte kiezen voor moeders die alleen kolven
Als uw baby moedermelk via een flesje krijgt, is het nog steeds aan te raden de traagst stromende speen te gebruiken.
Moedermelk is dunner dan flesvoeding en baby’s hebben de neiging moedermelk sneller te verteren. Omdat flesvoeding vaak kan leiden tot onbedoelde overvoeding, zal het gebruik van spenen met een langzame doorstroming baby’s helpen hun melkinname te reguleren, vooral als ze pasgeboren zijn.
De juiste tepelgrootte kiezen voor baby’s die met kunstvoeding worden gevoed
Net als bij baby’s die moedermelk drinken, moeten pasgeborenen die flesvoeding krijgen altijd beginnen met de traagst stromende speen die fabrikanten aanbieden. Dit helpt het nog ontwikkelende spijsverteringskanaal van de baby en voorkomt dat de kleintjes te veel eten.
Naarmate baby’s ouder worden en meer melk gaan drinken bij elke voeding, kan het nodig zijn de tepel groter te maken om de voeding efficiënt te houden. Over het algemeen duurt het niet langer dan 30 minuten tot een uur om een fles leeg te drinken. Bereide flesvoeding moet na een uur worden weggegooid als het niet in de koelkast staat.
Als u van maat verandert, geef uw baby dan voldoende tijd om zich aan te passen aan de snellere voeding door hem of haar rechtop te voeden. Ze hoeven niet in een ongemakkelijke hoek van 90 graden te zitten, maar hun kop moet wel veel hoger zijn dan hun buik als ze eten.
Zorg ervoor dat de melk niet uit de mond van de baby druppelt en dat het slikken van uw kleintje niet moeizaam gaat. Net als bij baby’s die borstvoeding krijgen, zijn flesvoedingen een goed idee. Tijdens het voeden wordt de fles van de baby horizontaal gehouden en krijgt de baby regelmatig een pauze.
Hoe vaak moet ik de spenen van baby’s flesje vervangen?
Ongeacht of je baby er klaar voor is om op een grotere speen over te stappen, moet je de bestaande spenen regelmatig vervangen.
In tegenstelling tot flessen, die veel langer in goede staat blijven, krijgen spenen meer te lijden onder slijtage en ruw gebruik, vooral van kleintjes die tandjes krijgen.
Een algemene vuistregel is om oude flessenspenen binnen drie maanden weg te gooien, maar controleer altijd de sterkte van de spenen om er zeker van te zijn dat je ze niet eerder moet vervangen.
U moet de tepels vervangen als u scheurtjes, barstjes, verkleuring of verdunning opmerkt. Scheurtjes en barstjes zijn vooral zorgwekkend omdat de melk dan in een gestage stroom naar buiten kan komen en verstikkingsgevaar kan opleveren.
Om de toestand van de flessenspenen van uw baby te controleren, trekt u aan de bol en controleert u of deze weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkomt. Wanneer u de fles omgekeerd kantelt, mogen er ook slechts enkele druppels melk vallen in plaats van een stroom.
Laatste woord over het vinden van de perfecte fles
Als je baby gefrustreerd en ongemakkelijk is tijdens het voeden en het aanpassen van de grootte van de flessenspenen niet heeft gewerkt voor je kleintje, zijn er andere dingen om rekening mee te houden.
Sommige fabrikanten raden aan om te experimenteren met verschillende vormen flessenspenen. Standaardnippels zijn lang en koepelvormig. Sommige fabrikanten verkopen echter flessen die de vorm van de borst nabootsen, zoals de Comotomo Babyflessen.
Andere flessen hebben orthodontische spenen die breed zijn aan het uiteinde en de basis en smal in het midden. Sommige flessen hebben ook schuine spenen.
Uw baby kan ook een voorkeur hebben voor het materiaal van de spenen. Ze zijn gemaakt van latex, dat zachter is maar sneller verslijt, of van silicone, dat steviger en gemakkelijker schoon te maken is.
Elke baby is uniek en heeft zijn of haar eigen voorkeuren en afkeren. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat de beslissing om de tepel groter te maken baby-specifiek is, niet leeftijd-specifiek. Uw kleintje zal u zeker laten weten als er iets moet veranderen.